Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 aug 2008 - Anul XIII, nr. 186 (3867)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La Spitalul Suceava

Au dat 500.000 de dolari pe tomograf, dar nu-l folosesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aparatură de sute de mii de dolari zace nefolosită de mai multe luni la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, pentru că n-au fost finalizate toate procedurile necesare pentru darea ei în folosinţă. Este vorba de computerul tomograf, care a fost achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii, de la firma General Electric, şi livrat unităţii în luna mai 2008.

Echipamentul stă de atunci pe linie moartă, deşi conducerea spitalului a reuşit între timp să-l instaleze, să facă probele şi să obţină un aviz provizoriu de funcţionare, până la eliberarea autorizaţiei definitive. Computerul tomograf, pentru care s-au cheltuit 500.000 de dolari din fondurile asigurărilor de sănătate, nu poate fi folosit întrucât firma furnizoare, General Electric, nu a făcut instruirea personalului care ar urma să-l deservească, motivând că din cauza concediilor nu are traineri.

 

Pentru o tomografie, spitalul scoate din cont circa 250 lei

În aceste condiţii, deşi dispune de un echipament performant, pentru care s-au plătit bani grei, conducerea spitalului este obligată să mai umble la conturi pentru un contract cu o firmă privată de investigaţii imagistice.

În acest sens, unitatea a semnat un document cu Explora, care a expirat la 1 august - dată la care se estimase că tomograful din dotare va fi dat în funcţiune - dar care, întrucât nu s-a putut realiza instruirea personalului care ar fi urmat să-l manipuleze, a fost prelungit până în septembrie inclusiv.

Astfel, deşi are propriul computer tomograf, spitalul este obligat să plătească pentru fiecare pacient care reprezintă o urgenţă majoră, în funcţie de segmentul investigat, aproximativ 250 lei.

 

Bolnavii cronici îşi plătesc singuri tomografiile

Din păcate, în cazul bolnavilor cronici, costurile nu sunt preluate de unitate, aceştia fiind obligaţi să suporte din propriul buzunar contravaloare tomografiei.

Dacă spitalul nu ar fi încheiat un contract cu o firmă particulară de investigaţii imagistice, pacienţii care reprezintă urgenţe majore nu ar fi putut beneficia la timp şi în mod gratuit de examene de fineţe.

Ieri, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, dr. Tiberiu Brădăţan, a declarat că firma General Electric, care a furnizat computerul tomograf, a anunţat că va face instruirea angajaţilor mai repede, respectiv în perioada 18 – 22 august, însă rămâne de văzut în ce măsură termenul menţionat va fi respectat.

Amintim că unitatea a achiziţionat un aparat nou, din cauză că vechiul computer tomograf se strica frecvent, duratele de funcţionare alternând cu perioade luni în care era tras pe linie moartă din cauză că nu se găseau bani pentru reparaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au dat 500.000 de dolari pe tomograf, dar nu-l folosesc.
 Vizualizări articol: 750 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Au dat 500.000 de dolari pe tomograf, dar nu-l folosesc3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Interesul cui trimis de
( 9 aug 2008, 12:55:21
oare al cui interes este ca acest contract sa fie prelungit la infinit, nu cumva chiar al conducerii spitalului,adica a managerului, care incheie contracte ultraavantajoase pentru ea insasi?adica pentru buzunarul propriu, nu pentru binele bolnavului, la care se gandeste, saracuta, zi si noapte!meditati si veti descoperi cine beneficiaza !pe de alta parte, de ce va plangeti atata ca bolnavii trebuie sa scoata bani din buzunar, ca e vorba de o firma privata care nu e obligata sa faca acte de binefacere-cine are bani, merge si face, cine nu, nu face;peste tot e asa.daca nu, mergeti la fratii de la betezda, ca acolo va face doar prin grija domnului',totul e spre binele pacientului,nu?acolo de ce dati bani sa fiti investigati?
2.   PLATIM CAS DEGEABA HOTI ORDINARI trimis de
( 9 aug 2008, 22:32:44
JEGURI ORDINARE ,VI SE RUPE DE OAMENI BINE CA NOI PLATIM CAS,SANATATEA E CEL MAI MARE HOT AL STATULUI,NE IA BANI SI NE O DA PRIN GURITA.....VOMIT PE VOI CADAVRE ALE STATULUI
2.1  RE: PLATIM CAS DEGEABA HOTI ORDINARI trimis de
(10 aug 2008, 10:27:04
Crezi ca banutii tai de la CAS ajung pentru toate investigatiile? Trezeste-te!
2.2  RE: PLATIM CAS DEGEABA HOTI ORDINARI trimis de
(10 aug 2008, 13:52:36
Ha, ha, eu dau 12 mil. pe an la asigurari. Nici o injectie gratuita nu pot sa-mi faca de banii acestia.
3.   Niste boi altoiti trimis de
( 9 aug 2008, 22:33:57
Nici nu-ti vine a crede ca un tomograf sta nefolosit pt ca firma General Electric nu i-a instruit pe prostii care se puteau instrui singuri.
3.1  RE: Niste boi altoiti trimis de
(10 aug 2008, 11:31:14
draga carcea, sa stii ca esti total pe dinafara de problema, de aceea ar trebui sa te abtii sa ii faci pe altii prosti;chiar daca se puteau instrui singuri, si fii sigur ca sunt destul de isteti cei de acolo, mult mai isteti decat tine si decat conducerea spitalului, exista niste legi impuse de comisia nationala de utilizare a aparaturii cu emisie de radiatie X, care legi, trebuiesc respectate, si care prevad ca nimeni nu pune mana pe aparat pina cand nu semneaza un protocol de instructie in prezenta reprezentantilor firmei;daca mai vrei, te rog mai retine urmatoarele:-firma plateste inginerii cu bani grei, ce ar fi daca fiecare s-ar instrui singur dupa ureche;crezi ca ar conveni ?-aparatul nu poate functiona fara autorizatia de functionare, pe care directiunea spitalului nu s-a obosit sa o obtina, deci cu sau fara autoinstructia personalului, tot nu ar putea functiona inca,fara autorizatie-
3.2  RE: Niste boi altoiti trimis de
(10 aug 2008, 11:44:29
-tie, ca pacient, ti-ar conveni sa fii examinat cu un aparat care nu este autorizat si care-vezi de ex osteodensitometrul spitalului-!!!!!!!!!!!!da raze de 5 ori mai mult decat este permis?!?!

-sa stii ca lucrurile sunt mult mai subtile, nu le privi asa de superficial, si tine minte ca, de fapt sunt sacrificati unii pentru ca sa fie acoperiti cei de la conducere, care isi vad in continuare nestingheriti de interese, aruncand cu noroi in cine nu are vina;oare dna manager nu are niciun interes personal in toata chestia asta?mai informeaza-te si te vei lumina!personalul nu e prost, altii sunt parsivi si spun numai ce vor ei!iar la prostime....prinde!!!!!!!!!!!!
4.   Intre doi fraieri trimis de
(10 aug 2008, 08:28:36
Intre " finantistul" Dascaliuc si madame Motan, nu este nici cea mai mica diferenta. Ambii au fost si sunt pusi pe capatuiala pe banii pulimii.Dixit.
4.1  RE: Intre doi fraieri trimis de
(10 aug 2008, 12:16:22
perfida de motan, una spune si alta face-da din gura prin ziare ca nu mai poate de grija pacientului, si pe la spate baga bani grei in buzunare, si cu miinile si cu picioarele pe spatele lui, de nu se poate.......pentru bani e in stare de orice, nu ma mira acest nou scandal!!!!!!!!!
5.   Nu au manuale in romana? trimis de
(10 aug 2008, 11:25:13
Din cate stiu eu General Electric este obligat sa livreze echipamentul cu manuale in limba romana.

Domnii doctori si doamnele asistente de la Suceava nu stiu sa citeasca?

Cand eram la Cluj am vazut personal un doctor care citea de zor manualul tomografului. Am stat de vorba cu el si imi explica tot felul de principii pe care tocmai le citise din manualul tomografului. La Suceava nu se poate?

La training se arunca rapid 100.000 de cuvinte din care o sa ramana in capul lor 2.000. Tot studiul individual o sa-i lamureasca cum functioneaza tomograful.
5.1  RE: Nu au manuale in romana? trimis de
(10 aug 2008, 11:49:54
-citeste raspunsul trimis de functionarul de la administratia spitalului, ca are dreptate-personalul stie mai mult decat lb romana, poate sa citeasca sute de manuale, nu are voie sa puna mana pe aparat pina nu semneaza protocolul de instruire!exista niste legi pentru aparatura cu raze X, habar nu aveti!si ca sa va convingeti, intrebati si la botosani, unde situatia este absolut identica si unde nimeni nu ii mai face prosti pe doctori si pe asistenti,si nu mai exista atata isterie prin ziare, ptr ca nu exista interese oculte, ca la suceava!informati-va mai intai!si veti avea mai mult de castigat
5.2  RE: Nu au manuale in romana? trimis de
(10 aug 2008, 15:23:45
Mai, FL, din cate inteleg eu din ce explica lumea pe aici, si se poate sa explice in cunostinta de cauza, manualele puteau fi in swahili,si personalul putea fi si mai destept decat iorga, si sa se instruiasca singur, dar e vorba de respectarea unor legi si a unor protocoale, si mi se pare normal sa fie asa, ptr ca nu e vorba de aparat de barbierit sau de tuns iarba, mai FL, mai, ci de aparat cu care suntem noi toti iradiati !!!!!!!!!incep sa cred ca nu stim noi, cititorii ,chiar totul de prin articolele astea scrise cu interese tintite, si poate nu e bine sa tot batjocorim atata pe doctorii astia ;or fi stiind si ei ce fac, ca doar nu sunt prosti!poate mai prosti sunt cei care ii" conduc"?!?!?!!!!???
6.   Nesimtiti trimis de
(10 aug 2008, 14:59:35
astia ar trebui impuscati de ce nu au facut instruirea cand au livrat tomograful de imbecili si nesimtiti ce sunt.Sa se faca asa cand ridici masina de la dealer vine baiatul si iti spune ca asta face asa si asta asa si etc astia nu au putut sa faca
6.1  RE: Nesimtiti trimis de
(10 aug 2008, 15:12:57
Din cate stiu eu,firmele de aparatura trimit personal specializat pentru instruire,si pentru darea in folosinta a unui asemenea aparat, atunci cand sunt solicitate sa faca asta, de catre conducerea spitalului.Va intrebati daca a existat o astfel de solicitare???si daca nu a existat, va intrebati daca are legatura cu prelungirea contractului cu explora sau nu????si daca are vreo legatura, va intrebati daca motan are si ea vreun interes???cine se intreaba...se lamureste.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei