Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 iul 2008 - Anul XIII, nr. 160 (3841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Misiuni grele

Veterinarii, puşi să supravegheze pisici şi să prindă şerpi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava se trezesc adesea puşi în dificultate de problemele, mai mult sau mai puţin serioase, pe care unii oameni le au cu animalele. În topul celor mai ieşite din comun solicitări avute, aceştia pun două întâmplări recente, care le-au stârnit râsul.

 

Pisică ţinută 21 de zile într-un birou al DSV

În urmă cu câteva luni de zile, o femeie din municipiul Suceava s-a prezentat la DSVSA, cerând ajutor deoarece era terorizată de pisică. Femeia spunea că animalul a devenit foarte violent şi a muşcat-o, condiţii în care se teme să mai stea cu el în casă.

„Femeia ne-a spus clar că refuză să mai ţină pisica în casă. Cum ne-am temut că animalul ar putea fi turbat, am trimis-o imediat pe doamnă să facă vaccinul antirabic. Ne-am dus la ea acasă, am ridicat pisica, şi am adus-o la noi la DSV”, povesteşte medicul Dănuţ Botezan, directorul adjunct al instituţiei.

Pentru a studia comportamentul pisicii (rasa Angora) veterinarii au confecţionat o cuşcă din lemn, unde au ţinut-o timp de 21 de zile. Cuşca pisicii a fost plasată într-un birou al instituţiei, sub ochii specialiştilor.

„După 21 de zile ne-am convins că pisica nu era turbată, comportamentul său mai agresiv manifestându-se pe fondul unor modificări hormonale. Am reuşit să o convingem pe doamnă că nu este nici un pericol, iar aceasta a acceptat să ia animalul acasă”, a precizat doctorul Botezan. 

 

Adjunctul DSV, chemat să prindă un şarpe

Într-un alt caz, medicul Botezan s-a trezit sunat în plină noapte de un bărbat din Burdujeni Sat, care cerea ajutor de urgenţă pentru prinderea unui şarpe. Omul era speriat de vietatea care se plimba prin curtea sa, şi i-a cerut medicului să vină cu o echipă pentru a-l prinde.

„Domnul spunea că îi este frică să iasă din casă, la toaletă. Eu nu aveam însă cum să-l ajut. Până la urmă problema a fost rezolvată de un echipaj de la Pompieri”, îşi aduce aminte directorul adjunct al DSV.

Trecând peste aceste solicitări care stârnesc râsul, adesea veterinarii sunt puşi în situaţii dificile, pentru care nu prea au rezolvare. Nu de puţine ori aceştia au fost solicitaţi să ridice din drum sau de pe câmp cai bolnavi, abandonaţi, de multe ori şi bătuţi crunt, de stăpânii lor.  

„Mergem, le acordăm îngrijiri, însă mai mult nu putem face, nu avem unde să adăpostim animalele. Din păcate, caii care supravieţuiesc ajung tot la cei care şi-au bătut joc de ei”, este concluzia lui Dănuţ Botezan.

Veterinarii s-au confruntat şi cu cazuri în care au fost chemaţi pentru a salva şi găsi un cămin unor păsări bolnave sau rănite.

„Am avut un caz fericit, când un porumbel voiajor căzut din cauza unei răni a fost identificat pe baza inelului de la picior şi, după ce a fost îngrijit, a fost trimis în Ucraina, la stăpânul său”, a povestit Botezan.

 

Demersuri pentru înfiinţarea poliţiei animalelor

În condiţiile în care se întâmplă adesea ca diferite specii de animale să fie maltratate sau să aibă nevoie de un adăpost, la nivel naţional s-au făcut demersuri pentru înfiinţarea poliţiei animalelor.

Medicul Dănuţ Botezan a punctat că „dacă s-ar înfiinţa o astfel de structură, s-ar pune imediat şi problema înfiinţării unui centru de primire al animalelor aflate în situaţii deosebite sau abandonate de stăpân. S-ar rezolva astfel problema unui spaţiu, şi, poate cel mai important, cei care ar chinui animalele ar putea fi traşi la răspundere”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Veterinarii, puşi să supravegheze pisici şi să prindă şerpi.
 Vizualizări articol: 1301 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Veterinarii, puşi să supravegheze pisici şi să prindă şerpi3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Da..ar trebui infiintata politia animalelor!! trimis de
(10 iul 2008, 12:48:00
Sunt de acord ca ar trebui infiintata o astfel de structura... sunt atatea animale maltratate care au nevoie sa fie salvate, care au nevoie de un spatiu unde sa fie primite si tratate. Politia animalelor ar avea si misiunea de a educa oamenii si ceea ce este extrem de bine, pot trage la raspundere pe cei raspunzatori de suferinta acestor suflete....!! In strainatate aceste structuri functioneaza mai ales prin donatii si sunt convinsa ca numerosi oameni cu suflet ar dona pentru asa ceva!!
1.1  RE: Da..ar trebui infiintata politia animalelor!! trimis de
(11 iul 2008, 10:44:26
Daca faci o plimbarica pe la 10 seara, prin niste locuri imbacsite de atatea"suflete care trebuie salvate", s-ar putea sa afli noi date ale ecuatiei...
2.   Pe banii nostrii!! trimis de
(10 iul 2008, 12:51:33
Ce ocupati sunt acesti indivizi! La ceas de taina, cu un pahar de vin in fata, la focul semineului, Botezan ii povesteste reporterului din vasta sa experienta de doctor al animalelor, pataniile cu babele senile si porumbei voiajori. Ce fapte de arme!

Daca aceasta institutie s-ar autofinanta, as citi amuzat istorioarele "specialistilor" ce supravegheza pisici in birou, iar seful lor se deghizeaza in taran pentru a prinde nu stiu ce cai verzi pe pereti. Dar ei sunt platiti din banii nostrii si ca urmare, personal, am cu totul alte pretentii de la acesti functionari. Dar mai suparat sunt pe redactorii acestui ziar care au dat la tiparit aceasta mizerie. S-au poate pretul a fost pe masura?!
3.   Mohican violent trimis de
(10 iul 2008, 13:57:57
Bai Mohican esti plin de venin. Pe unde treci lasi numai otrava si sange. Nu ti-ar strica un control.
3.1  RE: Mohican violent trimis de
(11 iul 2008, 09:09:07
Este o opinie personala. Daca te deranjeaza tonul comentariilor mele, oprestete la a citi doar articolul. Pentru tine cred ca este suficient!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei