Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 271 (8495)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interviu

”Monica Lovinescu ne-a lăsat o moștenire importantă, aceea de a nu se întâmpla vreodată ca memoria să nu aibă viitor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) aduce în atenția publicului un eveniment deosebit, dedicat criticului literar Monica Lovinescu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea sa. Sub denumirea „Monica Lovinescu - Centenarul nașterii”, seria de manifestări a început joi, 16 noiembrie, la Fălticeni, și continuă până duminică, 19 noiembrie.

Fiind un proiect al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, prof. univ. dr. Florin Daniel Șandru, președintele IICCMER, a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări, după ce ne-a mărturisit că este o încântare să revadă orașul în care s-a format până la momentul studiilor universitare.

 

Rep.Domnule președinte, se întâmplă în mandatul dvs. acest eveniment, iar institutul pe care îl coordonați a inițiat acest proiect ,,Monica Lovinescu – Centenarul Nașterii (1923-2023)”. Dincolo de faptul că Monica Lovinescu a fost o voce a speranței în întunericul totalitar comunist, care sunt valorile care au dus la marcarea acestui eveniment?

 

Prof. univ. dr. Florin Daniel Șandru:În primul rând, valoarea democrației este o chestiune de fiecare zi și pe care trebuie să o aducem în permanență în atenția publicului, cu atât mai mult cu cât Monica Lovinescu însăși s-a luptat foarte mult cu dictatura comunistă, mama ei a murit în temnițele comuniste și ne-a lăsat o moștenire importantă, aceea de a nu se întâmpla vreodată ca memoria să nu aibă viitor. Spunea ea în unul din jurnalele sale: <Nu știu dacă memoria va avea viitor>, or noi trebuie să ne asigurăm că această zicere, cumva testamentară, va fi împlinită în sensul în care să memorializăm, să ţinem minte, încât trecutul nefast al României dintre 1947 şi 1989 să nu se repete vreodată. Monica Lovinescu este un model de demnitate şi un model al libertăţii asumate prin cuvânt, un cuvânt care s-a auzit vreme de 30 de ani la Radio Europa Liberă, aşa cum bine aţi spus, în bezna totalitară, fiind o rază de speranţă. Între 1961 şi 1991, cât ea şi-a susţinut emisiunea la microfonul Europei Libere. De asemenea, daţi-vă seama că potrivit statisticilor şi documentelor istorice, ea vorbea pentru 10 milioane de români, ceea ce este extraordinar. Să reprezinţi 10 milioane de români care sperau că dictatura se va sfârşi, şi, har Domnului, s-a sfârşit în 1989, moment din care a început procesul nostru de democratizare la care Monica Lovinescu a contribuit prin publicarea jurnalelor sale, prin publicarea cărţilor, prin vizitele pe care le-a făcut, inclusiv la Fălticeni, în 1993, şi iarăşi locul în care ştim astăzi îşi doarme somnul de veci alături de soţul său, nu mai puţin importantul opozant anticomunist Virgil Ierunca.

 

Rep.Relația acestei personalități cu mediul european este marcată de activitatea pe care Monica Lovinescu a desfășurat-o la Paris în calitate de jurnalistă. Prin intermediul lucrărilor sale și al activității desfășurate la Radio Europa Liberă, Monica Lovinescu a încercat să demaște și să prezinte întregii Europe realitățile și atrocitățile regimului comunist din România. Ce a reuşit ea să transmită prin vocea din exil?

Prof. univ. dr. Florin Daniel Șandru:Monica Lovinescu pleacă la Paris cu o bursă, în 1947, şi se decide să rămână acolo. Urmare a acestei decizii pe care trebuie să o luăm în contextul istoric dat, mama sa, din nefericire, este arestată, anchetată de securitate şi întemniţată vreme de 18 ani, până la decesul său, şi asta lasă în mod evident o amprentă asupra destinului Monicăi Lovinescu, care  a fost practic, aşa cum bine spunea într-un interviu recent Horia Roman Patapievici, un soi de diapazon pentru orchestră, adică ea a dat mereu tonul luptei împotriva comunismului, a dictaturii scelerate a lui Dej, ulterior a lui Nicolae Ceauşescu şi a reuşit să transmită vibraţiile libertăţii pe care încerca să o împărtăşească, picătură cu picătură, românilor aflaţi acasă, în această temniţă generală care era România între 1947 şi 1989.

Totodată, ea a fost şi un important critic literar şi aici, evident, legătura este una genetică, vine în descendenţa marelui critic literar, fălticeneanul Eugen Lovinescu, şi-a petrecut vacanţele copilăriei şi adolescenţei aici, deci toate acestea le-a luat cu sine la Paris şi a avut un rol important spre lumea occidentală, în sensul în care a reuşit să coaguleze energiile exilului românesc în jurul său şi al soţului său, Virgil Ierunca, acel mic apartament pe care îl aveau la Paris şi care astăzi găzduieşte bursieri <Monica Lovinescu, Virgil Ierunca>, un program al Ministerului Afacerilor Externe. Va fi o bucurie când, la una din dezbaterile pe care le vom avea aici, la Fălticeni, bursiera 2023-2024, Adelina Bocancea, va fi în direct cu noi prin mijloacele tehnologiei contemporane.

 

Rep.Regimul comunist a luat măsuri împotriva acțiunilor desfășurate de Monica Lovinescu la Paris, astfel că s-a încercat marginalizarea, combaterea și organizarea unor campanii de presă ostile la adresa acesteia și a soțului ei. În prima transmisiune la Europa Liberă, Monica Lovinescu a arătat că din cauza regimului comunist, scriitorilor le sunt oprimate gândirea și exprimarea liberă, fiind încurajați să abordeze teme socialiste. Cum trebuie privite aceste lucruri pentru ca nu cumva vreodată ele să se mai repete?

Prof. univ. dr. Florin Daniel Șandru:Discutam cu doamna Mioara Anton, directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, despre faptul că cel puţin Nicolae Ceauşescu a avut mai multe întâlniri cu scriitorii decât a avut cu tehnicienii, inginerii, economiştii. Era foarte atent şi avea şi un complex de inferioritate din acest punct de vedere, era foarte atent să transmită indicaţii preţioase, aşa cum a făcut şi în 1971, cu Tezele din iulie, încât realitatea socialistă să fie reflectată în operele acestora, ceea ce automat însemna cenzură, după cum însemna un control total asupra scriiturii. Evident că Monica Lovinescu nu s-a putut împăca cu acest lucru, iar în obsedantul deceniu, anii '50, realismul socialist a fost o marcă a dictaturii dejiste pe care, de asemenea, Monica Lovinescu a combătut-o. Într-adevăr a devenit pentru Securitate o ţintă, securitatea numea Radio Europa Liberă <Meliţa>, iar pe Monica Lovinescu, şi asta vom aduce în atenţia publicului fălticenean în aceste zile şi apoi vom itinera în ţară o expoziţie <Securitatea o numea ”Cobra”>. Acesta era supranumele dat Monicăi Lovinescu de Securitate. Vom vedea acolo că au existat atentate la adresa Europei Libere, şi despre asta va vorbi Liviu Tofan, jurnalist, fost director-adjunct al postului Radio Europa Liberă, care vorbeşte despre asta în cartea pe care o lansăm la Fălticeni, „Ne-au ținut în viață”. Totodată au încercat atentate şi la adresa Monicăi Lovinescu la directa comandă a lui Nicolae Ceauşescu, care spunea, citez cu aproximaţie, <rupeţi-i o mână, un picior, dar rupeţi-i gura să nu mai poată vorbi niciodată>. Este tulburător să vezi această insanitate mentală a unui dictator care efectiv simţea că pierde lupta, având tot controlul asupra societăţii şi asupra statului român, cu microfonul, cuvintele pe care le rostea la microfon Monica Lovinescu, astfel încât, în 1977, a fost organizat un atentat la viaţa Monicăi Lovinescu, au fost angajaţi de Securitate doi terorişti care au surprins-o în scara blocului şi au agresat-o fizic încât a ajuns în spital. Cu toate acestea a reuşit să supraviețuiască. Acest lucru se întâmpla pe 18 noiembrie 1977, deci cu o zi înainte de a-şi serba aniversarea. Cu toate acestea nu au reuşit să o oprească, slavă domnului a scăpat ca prin minune şi povesteşte în jurnalul său de acel atentat şi ulterior a revenit acolo unde îi era locul pentru a reaprinde speranţa românilor şi pentru a se lupta cu dictatura.

 

Rep.Evenimentul organizat de IICCMER în perioada 16-19 noiembrie la Fălticeni include o serie de conferințe, dezbateri, vernisaje și proiecții de film. Alături de dvs. sunt prezente la Fălticeni o serie de personalități ale culturii române. Cu cine vor interfera fălticenenii în aceste zile?

Prof. univ. dr. Florin Daniel Șandru:Noi venim în completarea unor manifestări care sunt organizate şi de alte instituţii, mai ales din zona societăţii civile şi lucrul acesta este îmbucurător că se întâmplă în mai multe zone din ţară, ca în anul Centenarului Monicăi Lovinescu să fie astfel de evenimente. Mă gândesc că la începutul lunii noiembrie, la Cruşeţ, în judeţul Gorj, la Craiova şi la Târgu Jiu au fost astfel de evenimente sub titulatura „Zilele Monica Lovinescu” organizate de Uniunea Scriitorilor din România pentru că de acolo provine mama Monicăi Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu. Editura Humanitas şi Fundaţia Humanitas Aqua Forte organizează o serie de evenimente la Bucureşti, la Casa Miţa Biciclista va fi o expoziţie foarte importantă şi interesantă şi duminică, 19 noiembrie, la Ateneul Român va fi Gala Centenarului Monica Lovinescu, şi ne bucurăm că două dintre cărţile Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc sunt nominalizate pe lista scurtă de a fi premiate în cadrul acestei gale.

Nu ştiu dacă regret sau nu că nu voi fi la Ateneul Român, însă voi fi la Fălticeni, chiar de ziua Monicăi Lovinescu, când o vom comemora la Cimitirul Grădini şi când vom putea viziona un film care duce cumva mai departe vocaţia sa anticomunistă, şi anume filmul recent lansat, <Libertate>, al regizorului Tudor Giurgiu.

Revenind la evenimentele de la Fălticeni, vorbim despre 15 astfel de manifestări în doar patru zile şi ne-am bucura să avem în sensul acesta susţinerea autorităţilor locale, a Consiliului Judeţean, a Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu”, care arată extraordinar şi care va găzdui una din cele trei expoziţii ale noastre. Vom avea patru proiecţii de filme, două documentare şi două artistice, este vorba despre „Război pe calea undelor”, un film al lui Alexandru Solomon, foarte bine documentat, realizat în anul 2006 şi care trebuie văzut pentru că spune istoria acestui post de radio pe redacţia română. Un al doilea film documentar care va fi difuzat la Casa de Cultură Fălticeni este „Cazul inginerului Gheorghe Ursu”, un caz care recent a captat atenţia publică din cauza motivării absurde din punct de vedere istoric pe care au făcut-o judecătorii care au citat la Înalta Carte de Casaţie şi Justiţie pe torţionarii care l-au omorât pe Gheorghe Ursu în beciurile Miliţiei din Bucureşti. Avem şi două filme artistice, „Metronom”, lansat în acest an şi îl vom avea prezent la Fălticeni pe actorul principal al filmului, Vlad Ivanov, şi filmul pe care l-am pomenit deja, „Libertate”, regizorul Tudor Giurgiu fiind prezent în acest minunat târg moldav înghemuit între dealuri galbene de lut, aşa cum îmi palce mie să spun.

Vom avea trei conferinţe <de colecție> sperăm noi. Joi seara, Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, fost ambasador UNESCO, actualmente directorul Bibliotecii Naționale a României, vineri dimineaţa va fi Liviu Tofan cu o conferinţă şi sâmbătă îl vom avea pe Excelența Sa Emil Hurezeanu, ambasador al României în Austria.

De asemenea, vor fi două dezbateri şi va fi alături de noi scriitoarea Doina Jela, şi mă bucur extraordinar pentru că a fost omul cel mai apropiat în ultimii ani de viaţă a Monicăi Lovinescu şi cu siguranță are foarte multe să ne povestească, dar şi alte personalităţi din Iaşi, Bucureşti, sociologi, istorici, politologi care vor rememora rolul jucat de Monica Lovinescu şi trei expoziţii: cea despre care am amintit, expoziția „Rezistenții”, realizată de Muzeul Național Cotroceni, despre rezistenţi, despre opozanţi şi dizidenţii din perioada comunistă. O altă expoziţie vernisată în Holul de marmură  al Colegiului ”Nicu Gane”, ”Un timp al nostru – Monica Lovinescu” a artistei cu origini fălticenene Andreea Pricop, profesoară la Universitatea ”George Enescu” din Iaşi.

Ne dorim ca la eveniment să fie foarte mulți tineri, vom avea și un concurs de eseuri pentru elevi și vom premia câștigătorii duminică, încât sunt întrunite toate condițiile, prin mijlocirea și parteneriatele pe care le avem, încât această serie de evenimente să iasă așa cum ne așteptăm. 

Rep.Vă mulțumesc!

Așadar, evenimentul de la Fălticeni va aduce în prim-plan figura Monicăi Lovinescu și contribuția sa la rezistența anticomunistă, oferind publicului o perspectivă bogată asupra istoriei și culturii românești într-o perioadă tumultoasă. IICCMER îi invită pe toți cei interesați să participe și să aducă un omagiu unei personalități excepționale care a marcat profund istoria României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Monica Lovinescu ne-a lăsat o moștenire importantă, aceea de a nu se întâmpla vreodată ca memoria să nu aibă viitor”.
 Vizualizări articol: 1042 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
”Monica Lovinescu ne-a lăsat o moștenire importantă, aceea de a nu se întâmpla vreodată ca memoria să nu aibă viitor”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei