Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 apr 2014 - Anul XIX, nr. 91 (5600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Interviu

Elena Udrea ar putea candida la Preşedinţia României, secondată de Băsescu pe post de viitor premier

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Liderul PMP, deputatul Elena Udrea, şi-a petrecut vacanţa de Paşti în Bucovina şi a acceptat să acorde un interviu ziarului Monitorul de Suceava, în exclusivitate. Cu această ocazie, ea a făcut o comparaţie între promovarea turismului în zona noastră în timpul mandatului său de ministru al Turismului şi ceea ce se face acum şi ne-a declarat că este posibil să candideze la Preşedinţia României, la alegerile din toamna acestui an.

Elena Udrea a spus că, în funcţie de scorul pe care Partidul Mişcarea Populară îl va obţine la alegerile europarlamentare din data de 25 mai, dar şi de locul pe care se plasează celelalte partide care se revendică de dreapta, cu excepţia PNL, va decide dacă va candida la cea mai înaltă funcţie în stat. 

 

„Am adus în Suceava peste 170 de milioane de euro”

- Doamnă deputat, aţi venit în acest an în Suceava de Paşti ca turist. Anterior aţi fost aici ca ministru al Turismului. Ce diferenţe aţi sesizat, din cele două posturi?

- Am venit cu aceeaşi plăcere. Diferenţa a fost pe de o parte că am avut mai mult timp să petrec aici, am stat aproape 4 zile, am vizitat din nou o parte dintre mănăstiri, am luat Lumina Învierii de la Voroneţ şi m-am bucurat de peisajele de aici. Asta a fost diferenţa frumoasă. Partea care m-a întristat a fost că nu s-a mai investit nimic, nu s-a mai continuat susţinerea pe care o dădeam din partea Guvernului, în vremea cât am fost ministru, autorităţilor locale, primăriilor, să dezvolte infrastructura din turism.  Nu am mai văzut o promovare a Bucovinei, aşa cum se făcea în vremea în care lansam aici nenumărate proiecte - Pelerin în Bucovina, Paşte în Bucovina, Turist în Bucovina. Cred că asta este o dovadă că turismul nu mai este o miză pentru guvernarea de astăzi, aşa cum era în vremea când păstoream eu acest domeniu.

- Care au fost obiectivele pe care le-aţi vizitat acum?

- Mănăstirile Humorului, Dragomirna, Voroneţ şi Suceviţa, am vizitat o locaţie foarte frumoasă, o herghelie în Suceviţa, unde am şi călărit. Am mers cu mocăniţa împreună cu câteva zeci de turişti. Din păcate, este doar una dintre perioadele în care turismul funcţionează şi activitatea merge. În restul timpului, cei care au investit în turism se plâng că nu au parte de vizitatori. Asta înseamnă că activităţile lor nu prea merg, nu se pot dezvolta. Ei se aşteptau să primească în continuare sprijin, iar faptul că asta nu s-a întâmplat îi afectează foarte mult în afacerile pe care le au. Riscă să închidă multe dintre locaţii, să dea oamenii afară. Dar este nevoie de o mai mare implicare şi a operatorilor de turism din zonă în activităţi de promovare. Cred că principala problemă este lipsa de promovare, pentru că la nivel de infrastructură Bucovina stă mai bine decât alte zone turistice din ţară. S-a şi investit foarte mult, cel puţin în mandatul meu de ministru al Turismului, numai eu am adus în Suceava peste 170 de milioane de euro. Nu cred că se va mai întâmpla prea curând să vină atâţia bani în doar doi ani şi jumătate într-un judeţ. Dar dincolo de lipsa banilor care vin de la centru, trebuie şi un pic de organizare din zona privată a operatorilor de turism.

- Nu putem desprinde calitatea de turist de cea de politician. Care este obiectivul partidului dvs. pentru alegerile europarlamentare?

- Da, politicienii trebuie să facă şi campanie, deci este foarte bine să ai ce să spui oamenilor. Eu sunt un politician care asta face, merge între oameni şi stă de vorbă cu ei. Iau şi reproşurile şi aprecierile lor. Anul ăsta este un an electoral, cu atât mai mult vreau să stau în mijlocul oamenilor, să ascult, să văd ce părere au, ce cred ei că a fost bine, ce se putea face şi mai bine şi ce aşteptări au de la mine, ca om politic, şi de la noul partid din care fac parte. Este o construcţie nouă, încă nu are notorietate.

- Aveţi dumneavoastră.

- Da, şi încerc să folosesc notorietatea mea pentru a o transfera asupra partidului. Încerc să văd cum privesc oamenii acest nou proiect politic. Este un proiect nou, în sensul că este un partid care acum se construieşte, dar nu cred că ne-ar ajuta cu ceva să spunem oamenilor că acesta este un partid nou, pentru că noi suntem politicieni mai vechi şi cred că mai degrabă contează că vrem să facem politică diferit, decât că am fi oameni noi, pentru că nu întotdeauna nou este o garanţie pentru a fi şi bun. Este o utopie să spui că intri în politică şi nu te gândeşti decât la ceilalţi. Nu, poţi să intri în politică cu gândul să ai o carieră de succes, dar eu aş vrea ca toţi cei din Mişcarea Populară să fie oameni politici în primul rând pentru a face ceva bun pentru ţara asta şi, sigur, în al doilea rând pentru ei.

 

„Partidul acesta a crescut precum Făt Frumos”

- Revin cu întrebarea ce aşteptări aveţi în urma alegerilor europarlamentare?

- Dacă vom convinge oamenii că suntem un partid politic diferit, atunci mă aştept şi îmi doresc un scor cu două cifre, deci peste 10%. Este un scor ambiţios pentru un partid care va avea pe 25 mai nici patru luni de la înfiinţarea oficială. Dar partidul acesta a crescut precum Făt Frumos, adică într-o lună, la sfârşitul lui februarie, şi-a dublat scorul, ajunsese la 9-10%, şi lucrul ăsta m-a încurajat. Când am venit la Partidul Mişcarea Populară, pe 30 ianuarie, mi-am propus un scor de 7% gândindu-mă că pentru un partid abia înfiinţat este o mare realizare şi oricum nu a mai făcut nimeni aşa ceva în România, după Revoluţie. Dar văzând cum merge şi văzând ritmul în care partidul reuşeşte să atragă oameni, m-am gândit că am putea să ne propunem să depăşim 10%.

- Dacă obţineţi 10%, care va fi politica de alianţe pentru alegerile prezidenţiale?

- Cred că am avea şanse mai mari să mergem cu un candidat în turul doi şi să-l batem apoi pe Victor Ponta dacă am susţine toate partidele de centru dreapta, mai puţin PNL, un singur candidat. Eu nu l-aş susţine pe domnul Antonescu. După tot ce-a făcut, nu poate să vină să susţină că este liderul dreptei. Dânsul până acum o lună era la guvernare cu Victor Ponta, a trecut prin suspendarea preşedintelui, unde s-a comportat chiar mai rău decât Victor Ponta, încălcând Constituţia şi ignorând statul de drept. Nu l-aş susţine din primul tur, nu l-aş susţine deloc decât dacă, prin absurd, vor ajunge în turul doi Antonescu şi Victor Ponta. Ceea ce ar fi mai posibil dacă noi, celelalte partide - PMP, Forţa Civică, PNŢCD, Partidul Ecologist, PDL, nu ne-am înţelege şi am merge fiecare cu câte un candidat. Ar fi riscant, aşa ar intra în turul doi Antonescu şi Ponta, pentru că locul PSD în turul doi este garantat. Ideea pe care eu o susţin este ca toate partidele să meargă cu un singur candidat după europarlamentare, toate care cumva se revendică din moştenirea lui Traian Băsescu sau la un moment dat au avut parte de susţinerea preşedintelui, şi în turul doi să avem o înţelegere cu PNL pentru susţinere reciprocă. Am vrut foarte mult o fuziune PDL - PMP – Forţa Civică înainte de europarlamentare pentru a merge pe liste comune, nu au dorit domnii Ungureanu şi Blaga, aşa că am ales să merg în partidul preşedintelui Traian Băsescu, partidul care îşi asumă explicit să continue reformele începute de Traian Băsescu.

- În ultimii ani s-a instituit modelul campaniei electorale cu candidatură în tandem - pentru Preşedinţia României şi pentru funcţia de prim-ministru. Dacă aţi candida la Preşedinţia României, cu ce candidat de premier aţi veni în faţa alegătorilor?

- Încă nu m-am gândit la o candidatură la Preşedinţia României. Adică, haideţi să nu fiu ipocrită şi să spun că nu m-am gândit. M-am gândit, dar PMP nu-şi pune încă problema candidatului la preşedinţie, pentru că vrem să vedem ce scor obţinem la europarlamentare. Contează foarte mult scorul, pentru că asta arată capacitatea liderilor PMP, inclusiv a mea, de a aduce voturi. Nu poţi să te pui în fruntea unei liste, cum este cazul Forţei Civice, cu domnul Ungureanu, fără să treci pragul la europarlamentare şi apoi să pretinzi să candidezi la Preşedinţia României. Trebuie să vedem în această campanie care sunt liderii care pot atrage electorat şi este nevoie de lideri care să aducă electorat nu numai din bazinul propriului partid, că nu câştigi. Nici măcar Victor Ponta nu va câştiga numai cu voturile PSD, cu atât mai puţin reprezentanţii partidelor de centru dreapta, care au mult mai puţin decât PSD. Deci nu ne-am pus încă problema unui candidat în acest moment, însă, dacă vom ieşi cu candidatul nostru, va trebui să gândim o formulă şi de parteneriat cu un prim-ministru, pentru că este evident că cine câştigă preşedinţia schimbă guvernul, în decembrie.

 

„Traian Băsescu ar fi şi un foarte bun prim-ministru, mai ales raportat la ce avem astăzi”

- Întrebarea vă viza pe dvs. personal. Dacă faceţi 10% la europarlamentare, vă gândiţi serios să candidaţi la Preşedinţia României?

- Da. Nu ar fi legat neapărat de scor. Un răspuns însă la această întrebare ar fi extrem de angajant şi nu aş lega scorul de candidatura mea. Dar aş lega scorul de importanța PMP, de relevanţa acestui partid nou pe scena politică în aşa fel să avem un cuvânt de spus la stabilirea candidatului. Nu pot să spun că dacă facem 10% aş candida, nu cred că este abordarea corectă pentru că trebuie văzut şi ce fac ceilalţi lideri. Noi suntem foarte pragmatici şi raţionali. Dacă există cineva, un lider mai bun, care poate să ia mai multe voturi decât un candidat al Mişcării Populare, îl susţinem pe acela. De aceea aşteptăm europarlamentarele, ca să vedem care sunt liderii care îşi trag partidele după ei, pentru că este evident că aceia pot aduce şi electoratul la urne.

- Formulez altfel întrebarea. Ce condiţii ar trebui îndeplinite ca să candidaţi dvs. la Preşedinţia României?

- Ar trebui să constatăm că există o susţinere a electoratului mai mare pentru mine decât pentru alţi lideri de centru-dreapta.

-Alegerile europarlamentare sunt primul test?

- Sunt un test. Clar sunt un test.

- Deci nu este exclus să candidaţi în noiembrie la Preşedinţie?

- Nu, nu este exclus.

- Aţi putea candida împreună cu Traian Băsescu pentru postul de prim-ministru?

- Haideţi să ajungem întâi să vedem că sunt în postura de candidat şi apoi...

- Este posibil să candidaţi în tandem cu Traian Băsescu?

- Dacă se va pune în discuţie candidatura, o să mă gândesc şi la varianta de prim-ministru.

- Ce alte variante ar fi, în afară de Traian Băsescu?

- Separat de povestea asta cu candidatura - pentru că nu am luat o decizie în sensul ăsta şi evident că pot să mai aştept încă o lună de zile, până după alegerile europarlamentare, ca să vorbim despre asta - deci separat de povestea cu candidatura, eu cred că în România de astăzi nu există un om cu mai multă experienţă în administraţie, cu o viziune despre România mai bună decât Traian Băsescu. Bun, a fost foarte bun şi ca preşedinte, însă Traian Băsescu este un om practic, a fost cel mai bun comandat de navă, cel mai bun politician, ca dovadă că nu a avut nici o înfrângere. Iar ca ministru, ca primar a fost un foarte bun administrator. Deci cred că Traian Băsescu ar fi şi un foarte bun prim-ministru, mai ales raportat la ce avem astăzi, la clasa politică de astăzi. Însă dacă dânsul ar vrea sau nu să fie prim-ministru, dacă ar ajunge sau nu să fie prim-ministru, asta este cale lungă.

- Ce procent trebuie să obţină filiala Suceava a PMP la europarlamentare?

- Astăzi am avut o discuţie şi s-au angajat să fie în primii zece, asta înseamnă să depăşească 10%. Aici, la Suceava, au ce spune. Dacă partidul va munci, au şanse. Nimeni nu a reuşit să sprijine Suceava atât de mult cât am făcut-o eu când am fost ministru, cât a sprijinit-o Emil Boc, ca prim-ministru. Noi oricum am făcut mai mult decât toţi ceilalți la un loc pentru Suceava.

- Asta contează în oferta dvs. pentru europarlamentare?

- Cred că va conta, pentru că dacă eşti om de bună credinţă şi eşti un politician bun în ţară, eşti şi acolo. Dacă eşti un trântor şi unul care ocupi o funcţie degeaba, doar consumi banii satului ca să te plimbi pe benzina statului de la Bucureşti la Suceava, la fel vei fi şi la Bruxelles.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elena Udrea ar putea candida la Preşedinţia României, secondată de Băsescu pe post de viitor premier.
 Vizualizări articol: 12791 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.55/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 11 voturi
Elena Udrea ar putea candida la Preşedinţia României, secondată de Băsescu pe post de viitor premier3.5511

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei