Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 apr 2014 - Anul XIX, nr. 91 (5600)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Noaptea Învierii

Zeci de mii de oameni au luat Lumina Sfântă de la bisericile şi mănăstirile din Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de mii de oameni au luat Lumina Sfântă, adusă şi în acest an de la Ierusalim, în bisericile şi mănăstirile din Bucovina. Din altarele lăcaşurilor de cult sucevene a izvorât, în miez de noapte sfântă, 19 spre 20 aprilie, lumina pascală care, împărţită credincioşilor, a format un şuvoi pe străzi, în jurul mănăstirilor, în casele oamenilor. Zeci de minute, imediat după miezul nopţii, întreaga Bucovină s-a umplut de lumină. O lumină fizică, de la lumânările purtate în mâini de credincioşi, dar, mai ales, o lumină spirituală, a credinţei şi a mărturisirii că „Hristos a Înviat”.

Fie că au ales să meargă la bisericile din parohiile de care aparţin sau la alte biserici de care sunt legaţi sufleteşte, fie că au ales mănăstirile, oamenii au participat la Slujba Învierii, pentru a primi bucuria triumfului vieţii asupra morţii, adică bucuria Învierii lui Hristos, care este şi învierea noastră, a tuturor.

 

„Veniţi de primiţi lumină!“

La miezul nopţii, toate luminile s-au stins şi, de la singura candelă aprinsă, de pe sfânta masă (din Altar), preoţii au aprins Lumânarea Pascală, făclia pe care au împărţit-o mai apoi credincioşilor. Liniştea nopţii a fost străpunsă de glasul preoţilor care au rostit de trei ori chemarea „Veniţi de primiţi lumină!“. După ce toată lumea aflată în biserici, împreună cu preoţii, a ieşit afară, s-a citit Sfânta Evanghelie. Cu toţii au vestit Învierea lui Hristos prin cântarea "Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le". După ce au primit lumină, o parte dintre cei prezenţi au plecat la casele lor sau la cimitire pentru a da lumină şi celor adormiţi, după cum este obiceiul. Mulţi dintre aceştia, însă, au revenit la biserici spre dimineaţă, cu toate coşurile pline de bunătăţi, pregătite special pentru Paşte, pască, ouă roşii, friptură de miel, pentru a fi sfinţite cu agheasmă. După ce preoţii au sfinţit coşurile cu bucate, la sfârşitul slujbei, credincioşii au primit „Sfintele Paşti”, adică pâine sfinţită, stropită cu vin şi cu aghiazmă.

 

Noaptea Învierii la Voroneţ

La Mănăstirea Voroneţ, sute de credincioşi au luat parte la Slujba Învierii, în ciuda frigului şi a ploii care a căzut mărunt, până spre miezul nopţii. La intrarea în mănăstire, cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită, care face parte din monumentele româneşti trecute în patrimoniul mondial UNESCO, obştea de maici de la Voroneţ, în frunte cu maica stareţă, stavrofora Irina Pântescu, maica Gabriela Platon, maica Elena Simionovici, a împărţit lumină sfântă credincioşilor adunaţi în curtea mănăstirii.

La îndemnul măicuţelor, toţi credincioşii, cu lumânări aprinse în mâini, au cântat „Hristos a Înviat” şi au înconjurat mănăstirea de trei ori, în dangăt de clopote.

Astăzi, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi, va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Voroneţ, cu prilejul hramului mănăstirii ctitorite de Ştefan cel Mare, în ziua Sf. Gheorghe, 23 aprilie.

 

„Am venit să mă rog pentru sănătate, pentru fericire, belşug în casă”

Venit la Mănăstirea Voroneţ tocmai de la Moreni, judeţul Dâmboviţa, Gigel Ienăchescu a spus că în noaptea de Înviere s-a rugat pentru sănătatea familiei, dar şi pentru sănătatea lui. „Am ales să fac Paştele în Bucovina, venind dintr-un turneu în Ţara Haţegului şi Maramureş. Suntem plecaţi de o săptămână. Este prima dată când vin în Bucovina. M-am simţit excepţional”, a spus turistul.

Un alt participant la Slujba Învierii de la Voroneţ, Gheorghe Onicean, localnic, a spus că a venit „pentru Domnul şi pentru o viaţă mai bună”.

Vasile Zbuciu, din judeţul Vrancea, ne-a spus: „Ne-am rugat pentru sănătate, în primul rând, pentru familie, pentru ţara asta, care trebuie să meargă mai bine. Noi aşa sperăm. Am venit la Voroneţ special pentru Slujba Învierii. Am nişte fini, cumnaţi în zonă şi am promis că vin aici”.

O credincioasă din Gura Humorului a spus că a venit la Voroneţ să se roage pentru cei adormiţi. „M-am rugat pentru sufletul celor care nu mai sunt printre noi, în primul rând, şi pentru noi, pentru sănătatea noastră”, a spus femeia.

Venit de la Târgu Mureş, Petru Zagon ne-a mărturisit că l-a emoţionat mult slujba. „Am venit să mă rog pentru sănătate, pentru fericire, belşug în casă. Am vrut să venim şi noi de Paşte în Moldova, la mănăstiri, am vizitat toate mănăstirile din zonă. Am fost foarte bucuros să ajung la mănăstire de Sfintele Paşti. Mi-a plăcut foarte mult slujba de la Voroneţ”, a completat bărbatul.

Fostul ministru al Turismului şi actualul deputat al Partidului Mişcarea Populară de Neamţ, Elena Udrea, a petrecut sărbătorile pascale în Bucovina, luând Lumina Sfântă de la Mănăstirea Voroneţ. Alături de conducerea filialei sucevene a Partidului Mişcarea Populară, Elena Udrea a participat la slujba Învierii îmbrăcată în costum popular. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de mii de oameni au luat Lumina Sfântă de la bisericile şi mănăstirile din Bucovina.
 Vizualizări articol: 2802 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Zeci de mii de oameni au luat Lumina Sfântă de la bisericile şi mănăstirile din Bucovina4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei