Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 feb 2014 - Anul XIX, nr. 25 (5534)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Te sperie critica? Află cum poți să-i faci față!

Suntem siguri că ești o persoană de succes, însă cât de bine suporți critica? Îți place să primești feedback de la șefii tăi, însă în momentul în care acest feedback se transformă într-o critică, cum te comporți?

Este normal să reacționezi defensiv pentru că până la urmă oamenii nu prea suportă ideea de a auzi lucruri nu tocmai ok despre propria muncă. Te înțelegem, dar tu știi foarte bine că nu trebuie să iei toate lucrurile prea personal, pentru că de multe ori, ceea ce tu crezi că este un lucru rău, te poate ajuta pe viitor. Tot ce putem noi să facem este să te sfătuim cum poți face față criticii care pare de multe ori doar un coșmar urât.

În primul rând, trebuie să discutăm despre ce înseamnă critica. Ei bine, criticismul este o analiză, o evaluare sau o observație. Cu timpul, critica s-a transformat într-o acțiune negativă, dar poate fi și un lucru pozitiv. Lăsând la o parte ideea de pozitiv și negativ, trebuie să înțelegi că de fapt, critica poate fi constructivă (care te face mai productiv) sau distructivă (care te demoralizează). Un lucru este sigur: oamenilor nu le place ca munca lor să fie “pusă la pământ” din cauza remarcilor unor persoane ignorante.

 

Nu te agita!

Probabil că prima ta reacție este aceea de a-ți apăra ideile, iar totul poate rezulta într-un scandal exagerat. Încearcă să găsești ceva bun în toată acea critică enervantă și este chiar indicat să îți imaginezi pe moment că acele cuvinte enervante nu îți sunt adresate. Trebuie să fii calm și să lași cealaltă persoană să termine ce are de spus.

Nu te lăsa descurajat de critică, chiar dacă pare să fie negativă. Ideea este că totul depinde de punctul de vedere al fiecărei persoane, iar tu trebuie să lași critica să te motiveze. În plus, dacă ai tendința de a privi fiecare cuvânt care nu îți convine ca un lucru rău, atunci îți va fi foarte greu să te folosești pe viitor de acest feedback într-un mod pozitiv.

 

Pune întrebări

Chiar dacă persoana din fața ta pare nervoasă, încearcă să pui întrebări pentru a afla cum poți rezolva lucrurile într-un mod mai bun. Pune întrebări de genul: “De ce spui asta?”sau “Ce ar fi trebuit să fac mai bine?”. Răspunsurile primite te vor ajuta în viitor și vei proceda altfel în următoarele proiecte.

 

Nu te certa!

În cazul în care toată critica ajunge să devină mai jignitoare decât trebuie, atunci cel mai bine este să fii persoana care cedează. Nu te vei alege cu nimic bun dacă ataci atacatorul și este posibil ca toată discuția să se transforme în ceva mult prea exagerat. Trebuie să îți păstrezi calmul (cât mai mult posibil) și să îți controlezi impulsul de a reacționa urât. Este indicat să taci, să asculți și să nu încerci să te aperi prea mult.

Dacă tu nu reacționezi, la un moment dat persoana care te critică se va opri. Până la urmă, cât poate cineva să țipe și să caute ceartă dacă nu primește nici un răspuns înapoi? Faptul că tu nu lași totul să se transforme într-un scandal, va face ca cealaltă persoană să își dea seama cât de aiurea sună ceea ce încearcă să spună.

După cum am scris mai sus, de multe ori nu se merită să lași discuția să avanseze. Este bine să te asiguri că persoana care te critică nu îți vrea doar răul pentru că în acest caz ți-ai investit energia în ceva nefolositor.

 

Fii recunoscător

Privește altfel situația: dacă o persoană te critică, asta înseamnă că munca ta contează și că cineva și-a pierdut timpul pentru a analiza ce ai făcut. Așa că cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să-i mulțumești pentru că ți-a acordat șansa de a te corecta și de a-ți îmbunătăți modul de lucru. Chiar dacă tu simți că nu este corectă critica primită, este bine să fii recunoscător (nu trebuie să pari prefăcut și să fii sincer). Ține minte, nimeni nu poate scăpa de critică, nici cele mai deștepte și organizate persoane.

Dacă tu îl apreciezi pe cel care te critică, data viitoare nu va mai fi la fel de dur cu tine.  Îți recomandăm să îți faci un obicei din a-i aprecia pe cei care apar în fața ta cu o atitudine negativă.

 

Concluzia?

Pe scurt, trebuie să înveți să accepți critica cu bucurie, nu să te plângi sau să mormăi mereu pe fundal. Mulțumește-i celui care și-a făcut timp pentru a te ajuta să afli la ce trebuie să mai lucrezi.

Acceptă de asemenea orice fel de critică. În momentul în care o să ai curajul de a face asta, nimic din ce spune persoana din fața ta nu te va mai face să te simți prost.  Știm, critica de multe ori ne afectează, dar dacă tu înveți cum să îi faci față și cum să o folosești pentru binele tău, atunci productivitatea ta va crește automat.

Reține: o persoană negativistă va vedea doar gaura din covrig, o persoană pozitivă va vedea covrigul, iar o persoană inteligentă va observa și gaura, dar și covrigul. Modul de gândire folosit de omul inteligent este cel care te va ajuta să avansezi pe scara succesului.

Andra SECELEAN - despresucces.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Te sperie critica? Află cum poți să-i faci față!.
 Vizualizări articol: 956 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Te sperie critica? Află cum poți să-i faci față!5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei