Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 222 (5429)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gena care determină culoarea roşcată a părului a apărut în urmă cu 50.000 de ani

Gena care determină culoarea roşcată a părului a început să se manifeste în urmă cu 50.000 de ani, după ce oamenii au migrat din Africa spre teritorii cu climă mai rece, potrivit unui studiu recent.

Pielea albă şi părul roşcat au apărut pentru prima dată atunci când oamenii s-au stabilit în Europa în urmă cu 50.000 de ani, iar gena care determină apariţia lor continuă să fie o genă dominantă şi în zilele noastre, inclusiv pentru persoanele care trăiesc în sudul Europei, chiar dacă locuitorii din aceste zone obişnuiesc să stea la soare şi să se bronzeze, informează dailymail.co.uk.

Cunoscută sub denumirea "alela V6OL", această genă face ca pielea să devină mai deschisă la culoare pe măsură ce sinteza de vitamina D scade în urma unei expuneri mai mici la soare.

Totuşi, această genă aduce cu sine un anumit risc pentru sănătate, întrucât este asociată în mod frecvent cu melanomul - tipul de cancer de piele cu cea mai mare rată de mortalitate.

Autorii studiului au analizat procesele evoluţioniste ale unor anumite gene pe un eşantion de 1.000 de persoane din Spania.

Un studiu precedent a dezvăluit luna trecută că peste 20 milioane de persoane din Marea Britanie şi Irlanda prezintă genele care determină culoarea roşcată a părului. Studiul a fost realizat pe baza datelor colectate de la 2.343 de persoane care au efectuate teste genetice pentru a afla mai multe informaţii despre strămoşii lor.

Oamenii de ştiinţă au analizat trei variante ale genei MC1R care determină culoarea roşcată a părului.

Potrivit cercetătorilor de la BritainsDNA, persoanele cu părul roşu în nuanţa Cisteină 151 prezintă o variantă genetică veche de 70.000 de ani care a venit cel mai probabil din Asia de Vest, persoanele cu părul în nuanţa Triptofan 160 descind din oameni care au trăit tot în urmă cu 70.000 de ani şi tot în Asia de Vest, iar persoanele care au părul roşcat în nuanţa Histidină 294 provin dintr-un grup mult mai tânăr care a avut ca strămoş un european care a trăit în urmă cu 30.000 de ani.

Pentru ca un copil să aibă părul roşcat, ambii părinţi trebuie să fie purtătorii uneia dintre aceste trei gene. Însă, chiar şi aşa, şansa ca acel copil să fie roşcat este de doar 25%.

Potrivit tabloidului Daily Mail, aproximativ 6% dintre scoţieni sunt roşcaţi, iar în Anglia acest procent este de 4%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gena care determină culoarea roşcată a părului a apărut în urmă cu 50.000 de ani.
 Vizualizări articol: 660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gena care determină culoarea roşcată a părului a apărut în urmă cu 50.000 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei