Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 144 (5351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aerosolii produşi de activităţile umane reduc frecvenţa furtunilor tropicale

Aerosolii - mici particule atmosferice care pot influenţa formarea norilor - produşi de activităţile umane au redus considerabil frecvenţa furtunilor tropicale din Atlanticul de nord pe parcursul secolului al XX-lea,potrivit unui studiu publicat în revista Nature Geoscience.

Acţiunea aerosolilor rezultaţi din activităţi umane rămâne unul dintre factorii cei mai incerţi implicaţi în fenomenul de încălzire globală. Aceste particule chimice (ozon, sulf etc.) pot să modifice razele solare care ajung la suprafaţa Terrei ("efect parasol"). În egală măsură, ei servesc şi ca "germeni" pentru picăturile de ploaie care compun norii, putând modifica longevitatea acestora şi, local, cantitatea de ploaie pe care aceştia o produc.

  Potrivit unor ipoteze, creşterea concentraţiei de aerosoli înregistrată în a doua jumătate a secolului al XX-lea a accentuat seceta din Sahel şi a slăbit ciclul musonilor de pe subcontinentul indian.

Nick Dunstone de la Met Office din Marea Britanie (Institutul de meteorologie) şi colegii săi consideră că aerosolii influenţează în orice caz temperatura de la suprafaţa apei în Atlanticul de nord. Prin urmare, ei sunt capabili să modifice ritmul cu care apar furtunile tropicale în această zonă.

Pentru a-şi demonstra teoria, autorii studiului au folosit modele climatologice utilizate în mod frecvent pentru a simula schimbările climatice trecute şi viitoare. Făcând să varieze diverse criterii, ei au ajuns la concluzia că furtunile tropicale din Atlanticul de nord sunt mai puţin frecvente în perioadele în care concentraţiile de aerosoli sunt mai ridicate deasupra acestei regiuni.

Potrivit calculelor lor, aerosolii produşi de activităţile umane sunt principalii vinovaţi de apariţia acestui fenomen. Ca dovadă, atunci când concentraţia lor a început să scadă după 1990, furtunile tropicale au cunoscut o creştere în intensitate.

Influenţând formarea norilor de deasupra Atlanticului de nord şi scăzând temperatura la suprafaţa mării, aerosolii modifică circulaţia atmosferică tropicală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aerosolii produşi de activităţile umane reduc frecvenţa furtunilor tropicale.
 Vizualizări articol: 710 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aerosolii produşi de activităţile umane reduc frecvenţa furtunilor tropicale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei