Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 133 (5340)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

China a lansat Shenzhou X,cea mai ambiţioasă misiune spaţială cu echipaj uman la bord din istoria sa

China a lansat, marţi, vehiculul spaţial Shenzhou X, care are la bord un echipaj de trei astronauţi, dintre care o femeie, în cadrul celei mai ambiţioase misiuni spaţiale din istoria sa, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune CCTV, informează lemonde.fr.

Racheta Long March care transportă capsula Shenzhou X a decolat la ora locală 17.38 (12.38, ora României, n.r.) de la o bază din deşertul Gobi, sub ochii preşedintelui Xi Jinping, care a venit să asiste la această etapă crucială din ambiţiosul program spaţial chinez.

Cu câteva ore înainte de lansare, televiziunea de stat chineză a difuzat un program special în direct, dedicat evenimentului, împregnat de accente naţionaliste. Această misiune "întruchipează visul spaţial al naţiunii chineze", a declarat şeful statului. Lansările spaţiale reprezintă o ocazie deosebită pentru regimul comunist chinez de a se evidenţia, numeroase persoane din aparatul de stat apărând în faţa micului ecran marţi, declarată zi de sărbătoare în China.

Capsula Shenzhou a părăsit atmosfera la bordul rachetei lansatoare Long March şi se va conecta cu modulul spaţial Tiangong 1 ("Palatul celest"), aflat pe orbită în jurul Terrei. Echipajul de trei astronauţi va rămâne timp de 15 zile în spaţiu. Din echipaj face parte Wang Yaping, cea de-a doua femeie din istoria Chinei care ajunge în spaţiu.

"Această misiune va fi cea mai complexă pe care China a realizat-o până acum", afirmă Morris Jones, un expert australian în domeniul spaţial. Misiunea are loc la exact 50 de ani după ce rusoaica Valentina Tereşkova, prima femeie cosmonaut din istorie, a realizat un zbor în spaţiu, în perioada 16-19 iunie 1963, la finalul căreia această fostă muncitoare din industria textilă a fost declarată "eroină a Uniunii Sovietice".

China dezvoltă un ambiţios program spaţial, care include obiectivul de a plasa un vehicul de explorare pe Lună în al doilea semestru al anului 2013. China a trimis primul ei astronaut în spaţiu în anul 2003 şi prima femeie astronaut, Liu Yang, în iunie 2012. Absentă din proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), China doreşte să îşi construiască propria staţie spaţială orbitală până în anul 2020.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului China a lansat Shenzhou X,cea mai ambiţioasă misiune spaţială cu echipaj uman la bord din istoria sa.
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
China a lansat Shenzhou X,cea mai ambiţioasă misiune spaţială cu echipaj uman la bord din istoria sa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei