Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 oct 2012 - Anul XVII, nr. 240 (5145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O planetă din diamant, descoperită de cercetători

O planetă foarte fierbinte, formată în mare parte din diamant, de două ori mai mare decât Pământul şi care orbitează în jurul unei stele vizibile cu ochiul liber, a fost descoperită de o echipă de cercetători americani şi francezi, potrivit unui studiu citat de AFP.

"Suprafaţa acestei planete este acoperită mai degrabă cu grafit şi diamant decât cu apă şi granit", a explicat Nikku Madhusudhan de la Universitatea Yale (Connecticut), unul dintre autorii acestui studiu, publicat în Astrophysical Journal Letters.

"Aceasta este prima dată când descoperim o planetă telurică (din afara sistemului nostru solar, n.r.) cu o compoziţie chimică radical diferită de cea a Terrei", a mai spus cercetătorul.

Această planetă telurică, care a primit numele de 55 Cancri-e, are o rază de două ori mai mare decât cea a Terrei, adică de 12.747 de kilometri. Ea se situează la 40 de ani lumină de Terra (un an lumină - 9.461 de miliarde de kilometri), în constelaţia Racului.

55 Cancri-e orbitează în jurul stelei sale - numită 55 Cancri - foarte repede, în aproape 18 ore, comparativ cu cele 365 de zile necesare Terrei să înconjure Soarele.

Planeta este şi mai densă decât Pământul, cu o masă de opt ori mai mare, iar temperaturile la suprafaţă ating 2.148 de grade Celsius, ceea ce o face foarte lipsită de "ospitalitate".

Planeta a fost iniţial observată în 2011, când trecea prin faţa stelei sale, permiţându-le astronomilor să-i măsoare raza pentru prima dată. Această informaţie, împreună cu cele mai recente estimări ale masei sale au permis deducerea compoziţiei chimice pe baza unor modele informatice ale interiorului său şi calculând toate combinaţiile posibile ale elementelor şi compuşilor care produc aceste caracteristici specifice.

Contrar a ceea ce credeau cercetătorii iniţial, planeta nu conţine apă şi pare compusă mai ales din carbon sub formă de grafit şi diamant, dar şi din fier şi siliciu. Diamantul ar putea reprezenta cel puţin o treime din 55 Cancri-e.

Prin comparaţie, interiorul Terrei este foarte bogat în oxigen, dar sărac în carbon, spun cercetătorii.

Identificarea acestei super-Terre bogate în carbon semnifică faptul că "nu mai putem presupune că planetele telurice îndepărtate au aceeaşi compoziţie chimică, aceeaşi atmosferă şi aceeaşi structură internă ca Pământul", a mai spus Nikku Madhusudhan.

Descoperirea deschide calea spre noi studii despre procesele geochimice şi geofizice ale exoplanetelor cu o dimensiune similară cu cea a Terrei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O planetă din diamant, descoperită de cercetători.
 Vizualizări articol: 721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O planetă din diamant, descoperită de cercetători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei