Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 oct 2012 - Anul XVII, nr. 240 (5145)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Prima rocă de pe Marte analizată de Curiosity are o compoziţie similară unora de pe Terra

Prima rocă de pe Marte analizată de robotul american Curiosity, cu ajutorul a două dintre instrumentele sale, are o compoziţie neobişnuită în comparaţie cu ceea ce se cunoştea până de curând despre planeta roşie, au anunţat responsabilii misiunii, citaţi de AFP.

Compoziţia acestei roci, de dimensiunea unei mingi de fotbal, seamănă cu a celor - rare, dar cunoscute pe Terra - care provin din vulcani.

"Roca este similară în ceea ce priveşte compoziţia cu un tip care se găseşte în multe regiuni vulcanice", a spus Edward Stolper, de la Institutul de Tehnologie din California, unul dintre principalii membri ai misiunii Curiosity.

"Dar având la dispoziţie doar o singură mostră din acest tip, în acest stadiu, este dificil de aflat dacă roca este rezultatul aceluiaşi proces ca cel întâlnit pe Terra", a mai spus acesta, adăugând că este "o ipoteză logică pentru a-i explica originea".

Pe Pământ, aceste roci sunt în general formate în mantaua planetei, sub crustă, pornind de la cristalizarea magmei relativ bogată în apă, la presiuni puternice, a explicat cercetătorul.

Roca, botezată "Jake Matijevic", a fost examinată de la distanţă cu un spectrometru cu raze X din particule alpha, montat pe braţul robotizat, dar şi cu ajutorul laserului de care dispune robotul, numit ChemCam.

Curiosity, dotat cu zece instrumente ştiinţifice, va analiza curând şi compoziţia primului eşantion de sol marţian prelevat.

Robotul, oprit pe o ridicătură de nisip, a colectat eşantion de sol pentru a curăţa şi testa materialul de prelevare geologică.

Robotul american Curiosity a descoperit, în septembrie, pe solul marţian, pietre ce provin din albia unui fost pârâu, confirmând astfel ipoteza referitoare la prezenţa apei în trecutul planetei roşii.

Destinaţia finală a robotului Curiosity este Muntele Sharp, aflat la o distanţă de opt kilometri de punctul său de plecare. Pentru a parcurge acest traseu, robotul va avea nevoie de cel puţin trei luni, întrucât roverul străbate circa 100 de metri pe zi. Curiosity, un rover cu şase roţi, care are la bord 10 instrumente ştiinţifice de ultimă generaţie, a ajuns pe suprafaţa marţiană pe 5 august, iar misiunea sa, aceea de a afla dacă planeta roşie ar putea întreţine viaţa microbiană, va dura doi ani.

Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari, reprezintă prima misiune de astrobiologie lansată de NASA, după succesul sondelor marţiene Viking din anii 1970, fiind, totodată, cel mai sofisticat şi mai performant laborator ştiinţific robotizat trimis vreodată de pământeni pe o altă planetă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima rocă de pe Marte analizată de Curiosity are o compoziţie similară unora de pe Terra.
 Vizualizări articol: 514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prima rocă de pe Marte analizată de Curiosity are o compoziţie similară unora de pe Terra0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei