Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 oct 2011 - Anul XVI, nr. 253 (4851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Misterul primei supernove ce a fost descrisă vreodată, descifrat de astrofizicienii americani

Astrofizicienii americani au făcut lumină în cazul apariţiei misterioase a unei stele deosebit de strălucitoare, observată în urmă cu aproape 2.000 de ani de astronomii chinezi, a anunţat, luni, Agenţia spaţială americană, informează AFP.

În anul 185 e.n., acei astronomi au remarcat o stea foarte strălucitoare ce a apărut în mod misterios pe cer, unde a rămas vizibilă timp de opt luni.

În anii 1960, oamenii de ştiinţă au aflat că acel corp ceresc bizar era de fapt prima supernova ce a fost descrisă vreodată în analele astronomiei.

Ulterior, ei au botezat acel corp ceresc cu numele "RCW 86" şi l-au descris ca fiind resturile unei stele care a explodat într-o supernova spectaculoasă. Aceste resturi se aflau la o distanţă de Terra de circa 8.000 de ani-lumină (1 an lumină reprezintă 9.460 miliarde de kilometri).

Însă un anumit mister continua să existe: aceste resturi de formă sferică sunt mai mari decât se aşteptau savanţii şi ocupă pe cer - observate cu raze infraroşii - un spaţiu mai mare decât cel ocupat de Lună.

Soluţia a venit graţie noilor observaţii realizate cu raze infraroşii de telescoapele spaţiale ale NASA şi datelor colectate anterior de două telescoape orbitale - unul american şi altul european.

Rezultatele au relevat faptul că RCW 86 era o supernova de tipul "Ia", formată din moartea relativ liniştită a unei stele, asemănătoare Soarelui, care apoi s-a micşorat pentru a forma un corp ceresc de o mare densitate, denumit "pitică albă".

Această pitică albă a explodat apoi într-o supernova, după ce a aspirat o altă stea, aflată în apropiere.

"O pitică albă este ca un fel de jar rămas după un foc stins, dar, dacă cineva varsă benzină peste el, explodează", a explicat Brian Williams, astronom la Universitatea Carolina de Nord, principalul autor al acestui studiu, publicat în revista americană Astrophysical Journal.

Aceste observaţii au relevat în premieră faptul că o pitică albă poate să creeze o cavitate în jurul ei înainte de a exploda într-un tip de supernova de tipul "Ia".

Acea cavitate ar explica motivul pentru care resturile de RCW 86 sunt atât de dispersate. Atunci când s-a produs explozia, materialele au fost expulzate în spaţiu cu o viteză mai mare în această cavitate, golită de gaze şi de praf, propagându-se astfel mai repede şi mai departe decât ar fi făcut-o în lipsa cavităţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Misterul primei supernove ce a fost descrisă vreodată, descifrat de astrofizicienii americani.
 Vizualizări articol: 521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Misterul primei supernove ce a fost descrisă vreodată, descifrat de astrofizicienii americani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei