Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 oct 2011 - Anul XVI, nr. 253 (4851)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O viaţă nouă

Suceveanul de 241 kilograme, ajutat să slăbească de medicii de la Elias

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre cei mai graşi suceveni, Valeriu Ţurcănaşu, bărbatul care din cauza greutăţii corporale de 241 kilograme a rămas prizonier în propria casă, a început lupta pentru supravieţuire. La mai bine de un an de când nu şi-a mai părăsit locuinţa, timp în care a încetat să mai spere că există o salvare în cazul său, Puiu, aşa cum îi spun prietenii, a fost internat într-o clinică din Capitală, unde medicii îl ajută să slăbească.

Pentru a ajunge acolo a fost însă nevoie de o adevărată mobilizare de forţe. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au avut o misiune cu greutate, aceea de a-l scoate din apartamentul situat la etajul IV al unui bloc de pe strada 6 Noiembrie pe uriaşul de peste 200 de kilograme. Şase oameni s-au chinuit să-l coboare pe Puiu pe scări şi să-l urce în ambulanţa specială care-l aştepta în faţa imobilului, întreaga operaţiune durând aproape o oră.

 

O comisie de zece medici l-a examinat la internarea în clinica universitară

Valeriu Ţurcănaşu a început o viaţă nouă săptămâna trecută, când, cu ajutorul unui prieten cu relaţii, s-a internat în Spitalul Elias din Capitală. În prima zi petrecută în cunoscuta clinică universitară, Puiu a fost examinat de o comisie formată din nu mai puţin de zece medici, printre care endocrinolog, cardiolog, nutriţionist, chirurg, internist, dermatolog. Ulterior, şi rezultatul investigaţiilor efectuate în cazul lui Ţurcănaşu avea să fie unul neobişnuit. Spre surprinderea tuturor, analizele au arătat că suceveanul se bucură de o sănătate „de fier”, în ciuda surplusului de kilograme.

„Analizele au ieşit foarte bune, în afară de o infecţie în corp nu mi-au depistat nimic grav. Stau bine cu ficatul şi rinichii, nu am diabet şi nici probleme deosebite cu inima. Deocamdată fac un tratament cu antibiotice, pentru nişte furuncule care mi-au apărut pe piele, sub burtă, acolo unde s-a format aşa numitul buzunar”, a explicat Puiu.

 

Şi-a verificat greutatea în spitalul Elias folosindu-se de un cântar pentru alimente

Tot el povesteşte că, în paralel cu medicaţia prescrisă de doctori, urmează şi un regim alimentar strict. Şi-a pus mari speranţe în noua dietă şi se declară mulţumit de primele rezultate, care n-au întârziat să apară.

„La două zile de când am început programul de slăbire am reuşit să mă urc pe cântar şi să-mi verific greutatea. Am constatat că am 241 de kilograme. Era un cântar pentru alimente”, mărturiseşte Puiu, care ultima oară când şi-a măsurat greutatea corporală, acum aproape doi ani, cântărea 208 kilograme.

La Elias, Valeriu Ţurcănaşu ocupă un salon cu un singur pat din secţia de Endocrinologie. Mănâncă cinci mese pe zi, care conţin în total 800 de calorii. Meniul este unul foarte variat, gustos şi atât de hrănitor încât uneori „nici nu pot să termin tot din farfurie”.

„Într-o dimineaţă mănânc un ou fiert tare cu o cană de ceai neîndulcit. La ora 10.00 am un supliment de brânză nesărată sau iaurt degresat. La amiază servesc supă, iar la felul doi carne de vită sau pui cu garnitură de legume ori cartofi natur. La 16.30-17.00, primesc al doilea supliment, de obicei un măr copt. Seara, la cină, mă hrănesc cu legume fierte, cum ar fi păstăi. Pâinea este exclusă”, dezvăluie Puiu.

 

Încă nu s-au decis cum îl scapă de surplusul de kilograme: cu dietă sau printr-o intervenţie chirurgicală

În cazul lui Valeriu Ţurcănaşu, riscurile medicale sunt mari, având în vedere obezitatea morbidă de care suferă. Pentru uriaşul de 241 kilograme adevărata luptă pentru supravieţuire abia acum începe, spun doctorii care-l au în grijă. În zilele următoare, Puiu va afla dacă va slăbi cu ajutorul unei intervenţii chirurgicale sau doar cu dietă. Chiar dacă nu ştie ce-i rezervă viitorul, Ţurcănaşu şi-a propus să fie optimist şi ţine să le mulţumească medicilor care se ocupă de el.

„Am mare încredere în doctorii de la Elias, Simona Fica, Radu Mihalca, Sorin Ioacără, Cătălin Copăescu, asistenta-şefă de la Endocrinologie, Vali Săvescu”, a precizat suceveanul.

 

Povestea unuia dintre cei mai graşi suceveni

Valeriu Ţurcănaşu are 58 de ani şi a început să se îngraşe, culmea, în armată (februarie ’74 – iunie ’75). Puiu a lucrat ani la rând ca vânzător-măcelar în toate halele de carne din municipiul Suceava, la Arini, Iţcani, Burdujeni, la hala din zona Tipografiei şi cea de pe Mărăşeşti. În 1984 a fost nevoit să-şi schimbe locul de muncă. A ajuns să lucreze la fabrica de pâine, ca magazionier. Ulterior, s-a angajat ca merceolog, dar în ‘96 postul s-a desfiinţat. De atunci a rămas fără serviciu, iar odată cu şomajul a început să adune şi kilogramele. Ca să nu stea degeaba şi să-şi asigure traiul zilnic s-a apucat de comerţ. Avea maşina lui şi ajuta o femeie să aducă marfă de la ucraineni pentru a o vinde în bazar şi în piaţă. A continuat cu această activitate până acum aproape doi ani când, la ieşirea din bloc, a alunecat pe treptele acoperite de zăpadă şi s-a lovit la spate. Accidentul l-a pus serios pe gânduri, aşa că la scurt timp şi-a vândut maşina. Deja crescuse fulminant în greutate, iar lipsa rutinei zilnice l-a adus în pragul unei depresii. A continuat să se îngraşe până când aproape fiecare mişcare a devenit un chin. Din septembrie 2010 nu a mai părăsit deloc apartamentul.

Vasile Ţurcănaşu locuieşte singur. Trăieşte doar cu banii pe care i-i trimite regulat fiul său, 100-150 de euro pe lună. Cumpărăturile i le face “o doamnă profesoară” din bloc, care îi mai trimite şi câte o supă. Nu are nici un venit, fiindcă nu a reuşit să-şi facă dosarul de pensionare. Un prieten îi plăteşte facturile la întreţinere, curent, telefon, îi aduce rebusuri şi ziare. Tot el este cel care îl ajută să obţină o pensie de la stat şi să se trateze la Elias. Puiu îşi face curăţenie singur, aşa cum poate, la fel şi mâncare. De-a lungul anilor a încercat diverse diete, dar nici una nu l-a scăpat de depozitele de grăsime. În ultimul timp, în lipsa banilor, nu s-a mai gândit deloc la calorii şi regimuri alimentare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceveanul de 241 kilograme, ajutat să slăbească de medicii de la Elias.
 Vizualizări articol: 833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Suceveanul de 241 kilograme, ajutat să slăbească de medicii de la Elias5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Frumos gestul prietenilor! trimis de
(26 oct 2011, 11:30:36
Sa ai vointa si sa ramii sanatos! L-am cunoscut pe bunul tau tata...
2.   Cântar pentru alimente? trimis de
(26 oct 2011, 11:54:30
Dacă era un cântar electronic sigur ar fi afisat "nu cântarim grupuri".
3.   Cantar pentru alimente? trimis de
(26 oct 2011, 13:18:38
bai parlitule mai bine ti-ai cantari tu creierul sa vezi ca afiseaza:atentie creier de gaina!!!asta e o boala foarte grea si cu salariile din ziua de azi oamenii nu-si mai permit sa tina regimuri.dar tu daca esti un parlit de unde sa stii?
4.   Pt lovely trimis de
(26 oct 2011, 19:29:55
Bah rahat pansat! Tb sa-si vada de sanatate cand a vazut ca ia in greutate mai mult decat normal. Daca-i iei apararea inseamna ca esti si tu un obez imbuibat. Puneti-va fraierilor plasture pe gura! „Într-o dimineaţă mănânc un ou fiert tare cu o cană de ceai neîndulcit. La ora 10.00 am un supliment de brânză nesărată sau iaurt degresat. La amiază servesc supă, iar la felul doi carne de vită sau pui cu garnitură de legume ori cartofi natur. La 16.30-17.00, primesc al doilea supliment, de obicei un măr copt. Seara, la cină, mă hrănesc cu legume fierte, cum ar fi păstăi. Pâinea este exclusă”. Care dintre alimentele enumerate mai sus ti se pare scump? Ai dat cu mucii in fasole. Abia tu esti un parlit daca ti se pare scump regimul.
5.   Iar la mocaiala??? trimis de
(26 oct 2011, 19:34:45
Nu stiu cum face puiu de se lipeste de cate un suflet nobil. Ce caine ai fost si ce javra ai ajuns puiule...x-(
6.   Pentru JOHANDUSTER trimis de
(27 oct 2011, 08:40:15
App...ai uitat sa spui ca pe langa mesele tale sanatoase se mai adauga si  ☭  in proportie de 99% ...omu ala e bolnav bah bolovane!
7.   Pentru JOHANDUSTER trimis de
(27 oct 2011, 08:41:21
era vorba de c@k@t
8.   Pt c@c@tul pansat alabala trimis de
(27 oct 2011, 10:49:35
Si tu eşti tot un obez ofticat. Nu ţi se pare logic ca sa-si fi văzut de sănătate din momentul in care a început sa ia in greutate? Ca sa "implinesti" 241 de kg îţi ia ceva timp. Nu te ingrasi peste noapte. Dar se vede ca gandesti cu slanina obezule! Si despre ce ziceai tu ca mananc, trebuie sa te contrazic. N-am mâncat niciodată asa ceva. Dar dacă zici ca-i bun, o trimit pe nevasta-mea sa-i dai reteta de preparare. Pofta buna in continuare!
9.   Pt johanduster!!!! trimis de
(27 oct 2011, 12:37:02
rahat pansat esti parlitule!!!!prost bou a fost la curu lu'mata cand te-a facut cocalarule.eu nu sunt obez dar iti urez tie sa ajungi asa asta daca ai ce manca .fraiere oamenii nu se ingrasa doar de la mancare stiu un caz cu o fata care a avut un accident rutier si a murit mama ei langa ea in masina de la acea sperietura a capatat diabet si a declansat glanda hormonala si a luat mult in greutate nu toata lumea e la fel dar tu saracu de unde sa stii daca ai creier de gaina?????daca tot ai internet documenteaza-te inainte de a face un comentariu tampit parlitule!!!!!!!!!!!!
9.1  RE: Pt johanduster!!!! trimis de
(27 oct 2011, 20:57:50
Cred ca mă-ta e zoofila si s-a combinat cu un bou. Si pt ca a fost iubita boului a tb sa te fete. Si nu cum fata o vaca ci pe unde iese ăla pansat. Pt c-am vaz ca eşti tare-n clanta ai câştigat o felatie. Te va ajuta sa slabesti obezule!!!Dacă sustii ca am creier de gaina, hai sa-ţi dau 2 oua ca sa te joci cu ele. Îs proaspete. Moaaamaaa cât de prost eşti obezule! De "glanda" care se cheamă sport ai auzit obezule? După ce faci gantere cu ouăle îţi dau voie sa faci tractiuni la bara. Si te rog sa nu te sprijini cu gura de bara. Cocalar obez ce te-a fatat mă-ta.
10.   Tot pt obezul de lovely trimis de
(27 oct 2011, 21:02:36
Cocalar obez ce eşti, sa înţeleg ca tu când ai febra slanina din capul tau care tine loc de creier se transforma in untura? Moaaamaaa cum plm te rabda pământul obezule? Beshi nespalatuleee!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei