Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 iul 2011 - Anul XVI, nr. 163 (4761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cercetare

Genomul cartofului, secvenţiat în premieră de savanţii scoţieni

O echipă de cercetători din Scoţia a reuşit pentru prima dată în istorie să secvenţieze în întregime genomul cartofului şi speră că realizarea lor va contribui la satisfacerea nevoilor alimentare tot mai mari ale populaţiei de pe planetă, informează rtbf.be.

Graţie acestei descoperiri, oamenii de ştiinţă speră să obţină în curând noi specii de cartofi, mai hrănitori şi mai rezistenţi la boli, pentru a răspunde astfel nevoilor alimentare ale populaţiei de pe planetă.

Genomul reprezintă un fel de hartă a tuturor genelor unui organism. Fiecare genă controlează un aspect particular în dezvoltarea unui organism. Aducând mici modificări, este posibil să fie influenţată creşterea lui.

Una dintre cele mai mari provocări din deceniile următoare va fi aceea de a putea hrăni populaţia mondială, care nu încetează să crească, în special în ţările şi teritoriile cele mai sărace de pe planetă. Cartoful este una dintre cele mai răspândite culturi agricole din lume.

 

Prin eficientizarea culturilor de cartofi se va reuşi hrănirea populaţiei mondiale

Oamenii de ştiinţă speră că prin eficientizarea culturilor de cartofi se va reuşi hrănirea populaţiei mondiale, care va ajunge la 9 miliarde de locuitori până în anul 2050. Cartoful este cultivat în 125 de ţări şi este consumat zilnic de peste 1 miliard de persoane. În 2007, peste 300 de milioane de tone de cartofi au fost recoltate pe plan mondial, informează dailymail.co.uk.

Însă, cartoful rămâne vulnerabil la boli precum tăciunele sau mana cartofilor, care provoacă pierderi anuale de circa 3,4 miliarde de euro.

Cartoful (Solanum tuberosum) este o plantă care face parte din familia solanaceelor, alături de tomate, ardeii şi vinetele. Este una dintre cele mai diversificate plante din punct de vedere genetic dintre plantele de cultură. Varietăţile sălbatice cresc şi în prezent în cele două Americi şi pot fi încrucişate direct cu cartoful comun pentru a transmite hibrizilor calităţile lor deosebite, precum rezistenţa la boli şi toleranţa la îngheţ şi secetă.

 

Studierea genomului cartofului, îngreunată de cele patru seturi de coduri genetice

Studierea genomului cartofului a fost îngreunată de faptul că această plantă prezintă patru seturi de coduri genetice, fiecare uşor diferită de celelalte. Oamenii au doar două astfel de seturi, moştenite de la cei doi părinţi. Cartoful primeşte două seturi de copii din genomul său de la planta mamă şi alte două seturi de copii de la planta tată. Fiecare set constă în 12 cromozomi - pachete de ADN care conţin gene.

Din acest motiv, savanţii folosesc varietăţi simplificate de "clone" de cartofi, pentru a uşura analiza datelor. Secvenţierea completă a genomului cartofului a fost obţinută pe baza unei "clone" homozigote, în care toate cele patru seturi de coduri ADN erau identice. Acestea au fost apoi comparate cu varietăţile heterozigote de cartofi, pentru a identifica şi sublinia diferenţele.

Secvenţierea genomului cartofului a fost realizată de Potato Genome Sequencing Consortium, în colaborare cu savanţii de la Universitatea din Dundee, iar rezultatele studiului au fost publicate în revista Nature.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Genomul cartofului, secvenţiat în premieră de savanţii scoţieni.
 Vizualizări articol: 718 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Genomul cartofului, secvenţiat în premieră de savanţii scoţieni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei