Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 iul 2011 - Anul XVI, nr. 163 (4761)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Printre tipare şi prejudecăţi:

Dragostea uneşte şi întăreşte vieţuirea noastră

Şi din punctul de vedere al vieţii sociale, şi din cel al vieţii duhovniceşti, căsătoria este privită în acelaşi timp ca un punct de plecare şi ca o cale. În filmele artistice romantice difuzate pe scară largă atât la televiziune, cât şi pe marile ecrane, imaginea idilică şi totodată idealizată a relaţiei de cuplu este marcată de obicei la final prin căsătoria celor doi. Fără să se facă vreo referire la ceea ce urmează după.

 

Dar căsătoria este începutul, nu sfârşitul a ceva, şi poate fi un început în fiecare zi. Un început bun aşa cum ni-l dorim fiecare dintre noi - în descoperirea partenerului, în auto-descoperirea noastră în relaţie cu celălalt; un început în a da şi a primi, căldură, dragoste, comunicare, atenţie, înţelegere şi acceptare. Este, de asemenea, o provocare de zi cu zi între a fi tu însuţi şi a evolua, a te armoniza în relaţie cu celălalt.

 

Informaţii care pot duce la dezechilibre

Din păcate, imaginea îndrăgostiţilor despre căsătorie şi despre modul în care, în general, se manifestă iubirea celuilalt este uneori nerealistă şi de natură a afecta echilibrul cuplului. Această imagine este alimentată pe deplin de filmele artistice şi se transformă din nefericire într-un filtru al realităţii - dacă spune asta, face asta, mă priveşte în modul acesta înseamnă că mă iubeşte, dacă se comportă un pic diferit, nu mă iubeşte.

Aceste tipare pe care i le aplicăm celuilalt îi opresc din spontaneitate şi îi reduc simţitor posibilitatea de a fi el însuşi şi deci, în esenţă, creativ şi creator. De asemenea, există numeroase cărţi în literatura destinată publicului larg, care dictează reguli clare, de la care Doamne fereşte să ne abatem, că ne paşte nefericirea conjugală. Sunt trasate clar roluri, ce trebuie să facă el, ce trebuie să facă ea, ne explică în mod clar de ce femeile se poartă într-un anumit fel şi bărbaţii în alt fel. În lipsa altor repere - educative, morale, duhovniceşti - astfel de informaţii duc la dezechilibre în relaţia îndrăgostiţilor şi în familie şi îngrămădesc, de multe ori în mod forţat, un univers relaţional vast, într-o cutie.

 

A veni în întâmpinarea nevoilor nu înlocuieşte comunicarea directă

De multe ori îi auzim pe cei din jurul nostru sau ne surprindem chiar pe noi înşine gândind: "dacă m-ar iubi cu adevărat ar şti ce gândesc acum". Această idee iraţională, precum şi multe altele precum "dacă m-ar iubi cu adevărat ar şti acum ce simt", "ar şti ce nevoi am", "i-ar face plăcere să meargă cu mine la shopping" etc. reprezintă pretenţii, condiţionări foarte restrictive şi parazitări ale relaţiei în căsătorie. Desigur, a veni în întâmpinarea nevoilor soţului sau ale soţiei este foarte plăcut, creşte încrederea şi confortul, siguranţa în relaţie, dar nu înlocuieşte comunicarea directă, exprimarea de către fiecare a nevoilor şi dorinţelor sale. Fiecare dintre parteneri este dator să îşi cunoască nevoile şi problemele, să fie responsabil pentru ele şi să i le comunice deschis soţului/soţiei. În momentul în care fiecare îşi recunoaşte cu sinceritate, măcar în faţa propriei persoane, problemele şi nevoile, devine conştient că nimeni altcineva nu este responsabil de rezolvarea lor sau vinovat de nerezolvarea lor. Această creştere, maturizare a fiecăruia, în relaţie duce la diminuarea, chiar dispariţia capcanei învinovăţirii celuilalt pentru problemele proprii, pentru stările de iritare, de nemulţumire, frustrare.

 

"Ciocnirile" reprezintă o ocazie de a comunica

Psihologul francez Jack Salome utilizează o metaforă foarte sugestivă, comparând o relaţie cu o eşarfă, fiecare din cei doi protagonişti ţinând un capăt şi fiind responsabili doar de acel capăt; din păcate, de multe ori tendinţa este de a ne plasa la capătul celuilalt, de a şti foarte bine ce modificări, ce îmbunătăţiri trebuie să aducă acesta, neglijând însă propriul capăt de eşarfă, singurul pe care îl putem îmbunătăţi.

În măsura în care soţii conştientizează acest lucru, căsătoria devine o călătorie frumoasă împreună, dar şi a unuia spre celălalt şi a fiecăruia către el însuţi. Fiecare zi, fiecare clipă devin o ocazie unică de a fi cu celălalt, de a ne oglindi în el.

Desigur, această călătorie frumoasă nu este întotdeauna uşoară, fiind marcată uneori de tensiuni şi conflicte, inevitabile. Sfântul Ambrozie de la Optina surprindea foarte bine, într-o manieră simplă, această realitate psihologică, spunând că "şi oalele pe un raft se mai ciocnesc, cu atât mai mult oamenii". Aceste "ciocniri" însă reprezintă o ocazie de a comunica, a ne apropia mai mult de celălalt, de a-l vedea aşa cum este (cu stările şi nevoile lui), de a-l scoate din "chipul cioplit", din imaginea idealizată pe care i-am creat-o şi care de multe ori îl împiedică să se dezvolte.

 

Ierarhia în căsnicie, premisă a înţelegerii

Preocupările pentru bunăstarea partenerilor în căsătorie nu reprezintă doar apanajul zilelor noastre. Sfinţii Părinţi au vegheat asupra păstoriţilor, îndrumându-i spre convieţuire paşnică, dându-le sfaturi în legătură cu alegerea soţului ori soţiei. Astfel, Sfântul Ioan Gură de Aur, în comentariul său la Epistola către Efeseni, îi îndemna pe bărbaţi: "Să căutăm la femeie mintea şi inima binevoitoare, cugetarea măsurată, blândeţea. Acestea sunt însemnele frumuseţii lăuntrice. Să nu căutăm frumuseţea trupului, nici să nu o învinovăţim pentru acele lucruri peste care nu are putere."

Dintotdeauna, diferenţele dintre bărbat şi femeie şi provocările trăirii împreună au dus uneori la conflicte. Stabilirea unei ierarhii în căsnicie a fost întotdeauna premisa înţelegerii, a unirii în Duh. Tot Sfântul Ioan Gură de Aur spune că: "Nimic nu uneşte şi întăreşte aşa de mult vieţuirea noastră ca dragostea dintre bărbat şi femeie. Pentru această dragoste mulţi au luptat cu armele, pentru ea şi-au dat sufletele. Şi nu pe degeaba mult s-a sârguit şi Pavel pentru acest lucru, atunci când a zis: "Femei, supuneţi-vă bărbaţilor voştri ca Domnului" (Ef. 5, 22). Ce înseamnă asta? Că, dacă în unire de gând vor trăi aceştia, şi copiii cresc bine, şi casnicii trăiesc în bună rânduială, şi vecinii se bucură de linişte, şi prietenii şi rudele. Dar dacă vieţuiesc altfel, toate se întorc cu susu-n jos şi se tulbură. Şi, după cum dacă generalii sunt în pace unii cu alţii toate oştile le urmează cu bună cuviinţă, iar dacă sunt tulburaţi toate se strică, aşa şi aici. Pentru aceea "femeile - zice - să se supună bărbaţilor lor ca Domnului".

Dana ALECU, psiholog – ZIARUL LUMINA

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dragostea uneşte şi întăreşte vieţuirea noastră.
 Vizualizări articol: 1361 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Dragostea uneşte şi întăreşte vieţuirea noastră1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(13 iul 2011, 11:04:25
BOR’ul şi-a tras site , să fie-n trend
Păcătosul e la un clik distanţă de ... ( Doamne , Iartă-mă ! )
Vrajitorul dreamaker nu mai stă indiferent
We make your dreams become websites! Acceptă-mă !

Ştiu , diavolu’ m-a împins să scriu asta , dar ...
Dar Domnul mă ţine să nu detaliez , dragă creştine
Spaţiul virtual nu’i ( doar ) schimb alimentar
Dar nici să-l bagi pe Domnul acolo nu-i etic ( şi-o ştii bine )

Navigând pe net am ancorat şi eu acolo
Puţin , doar pentru a mă ,, regăsi ’’ ... dar , ghinion
Nu rezonam cu ... era prea desuet tremolo
Şi-am ieşit ( să nu stârnesc vreun Armaghedon )
1.1  RE: * trimis de
(13 iul 2011, 12:27:43
laughing ai un 10 de la mine cu toate ca .....
1.2  RE: * trimis de
(13 iul 2011, 14:14:46
vorba pustilor corditi de pe net: "PWNAGE!" laughing
2.   "Dragostea nu va pieri niciodata"! trimis de
(13 iul 2011, 11:41:57
"Femei,supuneti-va barbatilor vostri ca Domnului"! Da,ca Domnului! Nu ca omului,asa cum s-a metamarfozat acest verset in vietuirea actuala a majoritatii oamenilor...El,"masculul",el,m "cocos"ce trebuie sa fie tratat de catre sotie ca un adevarat imparat,ca un adevarat stapan de sclavi! Lui i se cuvine totul!Trebuie sa mergi in varful picioarelor, ca o balerina, ca nu cumva sa-l stresezi,sa-l deranjezi din fata televizorului unde a si adormit cu ziarul in mana...iar seara,sa nu care cumva sa-l intrebi la ce ora va veni acasa de la intalnirea de "pe la terase",cu baietii, la un tap de bere!Din pacate,in ziua de azi,sotiile au devenit doar niste roboti "umani" care trebuie sa gateasca,sa spele,sa calce ,sa faca curat,sa faca copii pe care sa-i creasca...daca se poate, mai mult singura...Rare sunt cazurile in care sotii se se implice total, si fara nici o rezerva, in ajutorarea sotiilor lor..."devenind un singur trup",asa cum spune si Dumnezeu! E cam..."rara avis" asa ceva !
2.1  RE: "Dragostea nu va pieri niciodata"! trimis de
(13 iul 2011, 12:10:27
scenariul pe care-l descrii o fi pe la tine in batatura. dar si cand ai de-a face cu una tare-n clanta, chiar ca iti vine sa o tratezi ca pe plantatie.
2.2  RE: "Dragostea nu va pieri niciodata"! trimis de
(13 iul 2011, 12:29:48
Nici chiar asa Ariel nu suntem in epoca de piatra
2.3  RE: "Dragostea nu va pieri niciodata"! trimis de
(13 iul 2011, 12:35:29
Dac' ar fi numai prin batatura pe la mine(desi,sub nici o forma nu este!),n-ar fi o mare tragedie,dar "bataturile" acestea exista si se inmultesc pe zi ce trece...Stim noi ce stim,nu-i asa? Oricum,partea a doua a enuntului tau comfirma intr-o oarecare masura ceea ce spun eu...Mentalitatea aceea de "super-star" a sotului fata de sotie..."Clanta" trebuie observata cu mult inainte de a spune "da"...astfel,vei evita sa o tratezi ..."ca pe plantatie",riscand sa devii si tu un bun "coleg"...de plantatie...Asta, ca sa nu te manance...amaru'...
2.4  RE: "Dragostea nu va pieri niciodata"! trimis de
(13 iul 2011, 14:41:21
ei uite la asta ma refeream. am niste cunostinte care ar trebui f...te si batute non stop. tot timpul au ceva de mancat.
3.   Hai Mării la Sânziene! trimis de
(13 iul 2011, 12:52:02
Apăi arhetipul cutumiar al dogmei arată cam așe:
Barbatu’ (că doară despre barbat e vorba întotdeauna în cartea aiasta ) musai că trebuie să fie voinic și ’nalt ca bradu’ iar pe cale de consecință generator de cognitive garduri. Fiindcă a învățat de la popă să se semneze cu condeiul și nu mai pune deștul se crede „înțelept” nevoie mare, mai ales că Adevărul Suprem i lo lăsat tac-su moștenire și-l poartă în buzunaru’ de la chimir, lângă tiutiun și cremenea ceea la care dobitocul îi spune că e Piatra Filosofală.
Obligatoriu poartă musteață ca symbol al mândriei trofice a apartenenței la specia descendenților lui Hitler. Necondiționalitatea categorică a acestui accesoriu rezidă în utilizare ei ca instrument de comunicare nonverbală atuncea când se incinge o disertație etnofilosofică la crâșma din sat. Apăi se strâng aclo cei mai macho BARBAȚI din south-eastern of Europe, veritabili hitlerași imperatori în patrulaterul conjugal al curtii proprii, și să-i vezi cum își mai răsucesc podoabele cunilingtorii în tot răstimpul colocviilor informale pe marginea legilor rasiale de la Nurnberg derivate din teoriile ucigașe de Dumnezei ale lui Nietzsche. Bineînțeles că elevația dezbaterii este întotdeauna la cel mai înalt nivel academic și axată pe pragmatismul etico-social de după poarta de intrare în curtea ce marchează începutul și întinderea imperiului patriarhal.
Profilul esthetic al țapinarului este impresionant fiind devotat trup și suflet metrosexualității motiv pentru care poartă cu o abnegațieexasperantă, vară și iarnă, o șubă de miner de-a lui străbunică-su iar în picioare cizme de cauciuc (pe cât posibil cu sigla PSD) pe care nu le mai dă jos decât groparul.
3.1  RE: Hai Mării la Sânziene! trimis de
(13 iul 2011, 12:52:51
Pe cap poartă always PALARIE, dintraceea cu peană de cocoș de munte într-o parte, așa cum au numa’ brigadirii silvici ajunși amu’ în înalte funcții publice. Cum să face un picuț mai frig pe-afară, adicătelea după Sânta –Mărie (când obiectul vestimentar primăvăratic capătă o altă întrebuințare) voievozii domestici adoptă alte cușme doveditoare ale statutului de tarabostes, adică moda încetățenită e aceea a căciulii rusești de blană de la care multi au și uitat să dea jos steluța cea roșă în cinci colțuri (las-o bre aclo, că Iosif cu oala musteții lui, șuba de caucazian neam-prost și ciubotele cazone doară n-o fost băiet de-al nostrum?)
Dar ce-i mai interesant și mai atractiv la profilul standardizat al etnojumătăților noastre este obiceiul aprig încetățenit al beutului de samahoancă. Obicei antecreștin și deci pardonabil, moștenit de la taica Buramista cu o scurtă haltă metamorfică pe la Cahul, Bolgrad și Ismail.
Ca orice stereotip dynamic temeinic însușit și această deprindere își are corespondentul într-un model comportamental standardizat și anume avalanșa pumnilor și picioarelor în capul, în gura sau în ficatul nevestei, fiicelor, soacrei, cumnatelor, vecinelor, crainicelor tv, nu contează de unde numai să corespundă sexuat la apelativul de alint „cur*elor”!

În sinteză: (sire, mi-am insusit critica!)
Dugliș, prostovan, puturos, răpănos, lăudăros, bețîvan, bătăuș de femei, curvar, mincinos, leneș, …
Dară: „Quod ergo Deus coniunxit homo non separet”

P.S. Puiuțu șantajabilu, e gata diploma mea de licență? Să vin după ea stămâna asta? Ce zici programăm un uichend nebunatic? Ai ceva parali?
4.   Te rog sa scrii mai des. trimis de
(13 iul 2011, 20:21:12
Mai Pissssdute, fa o jaga-jaga prin cartier si du-te, caci si motanul ridica coada la tine. Vorbesti frumos, dar aici nu misti nic` fara un cior in buzunaru` spart. Dragostea e aia care trece prin stomac si esti fericit ca ai cu-i te plange si copii buni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei