Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 iul 2010 - Anul XV, nr. 178 (4469)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

S-a decretat: accesul la apă potabilă curată este un drept

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a decretat că accesul la apă potabilă curată este un drept al tuturor oamenilor. Totodată, ONU şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că accesul la apă este o necesitate de bază care este refuzată, în întreaga lume, unui număr ce depăşeşte 900 de milioane de persoane.

ONU, care are 192 de state membre, a adoptat, cu 121 de voturi pentru şi 41 de abţineri, o rezoluţie prezentată de Bolivia privind accesul la apă curată. Prin rezoluţia propusă s-a solicitat şi accesul la sisteme sanitare, care lipseşte în cazul a 40 la sută din populaţia globului.

Decizia nu are o bază legală şi nu a fost integrată Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, însă Adunarea ONU şi-a îndemnat membrii să ofere finanţare, tehnologii şi alte resurse pentru a creşte nivelul de acces la apă potabilă curată şi sisteme sanitare pentru toţi oamenii.

Reprezentanţii Statelor Unite ale Americii (SUA) s-au abţinut de la vot, motivând că rezoluţia este o „scurtătură care ar putea chiar submina acţiunile care se întreprind în prezent” în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva. „Rezoluţia nu a fost elaborată în mod transparent şi cuprinzător, iar implicaţiile legale ale declarării dreptului la apă nu au fost luate în calcul nici în cadrul Adunării ONU şi nici în Consiliu”, a explicat John F. Sammis, membru al misiunii SUA la ONU.

Rezoluţia a fost însă susţinută aproape în unanimitate de reprezentanţii naţiunilor în curs de dezvoltare. Germania a votat şi ea în favoarea propunerii, cu toate că reprezentanţii acestui stat au precizat că ar fi preferat să existe orientări mai clare privind responsabilitatea de a asigura acest drept.

Deşi dreptul la apă potabilă curată şi la sisteme sanitare nu face parte din Declaraţia Universală a Drepturilor omului, acţiunea conferă o forţă morală şi simbolică prevederilor existente deja în acest sens în politicile individuale ale membrilor ONU.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a decretat: accesul la apă potabilă curată este un drept.
 Vizualizări articol: 1250 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S-a decretat: accesul la apă potabilă curată este un drept0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei