Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 mar 2010 - Anul XV, nr. 56 (4347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Accesul la internet este considerat de majoritatea oamenilor un drept fundamental

Aproximativ patru din cinci oameni, la nivel global, consideră accesul la internet un drept fundamental, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă GlobeScan, la cererea BBC World Service, informează BBC News Online.

Studiul, realizat pe un eşantion de 27.000 de adulţi, din 26 de ţări din întreaga lume, indică faptul că oamenii susţin accesul la internet.

Potrivit studiului, 87% dintre respondenţi consideră că accesul la internet ar trebui să fie "un drept fundamental al oamenilor". Peste 70% dintre internauţii care au participat la sondaj au declarat că sunt de părere că trebuie să aibă acces la internet.

Circa 79% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt de acord cu descrierea accesului la internet ca un drept fundamental. Respondenţii din ţări precum Mexic, Brazilia şi Turcia sunt cei care au susţinut cel mai ferm ideea accesului la internet ca un drept fundamental.

În Coreea de Sud, ţara care are cel mai mare număr de gospodării cu acces la internet din lume, s-a înregistrat cel mai mare număr de internauţi (96%) care sunt de părere că internetul este un drept fundamental. Aproape toţi locuitorii acestei ţări au acces la internet de mare viteză.

Studiul a mai dezvăluit faptul că internetul a devenit rapid o parte importantă din viaţa oamenilor din foarte multe ţări. În Japonia, Mexic şi Rusia, trei sferturi dintre respondenţi au declarat că nu s-ar descurca în viaţa de zi cu zi fără internet.

Majoritatea participanţilor la studiu sunt de părere că internetul are un impact pozitiv asupra vieţii lor, aproape patru din cinci respondenţi precizând că internetul le oferă libertate.

Totuşi, mulţi dintre utilizatorii de internet şi-au exprimat îngrijorarea faţă de delictele online, precum frauda, încălcarea dreptului la confidenţialitate, sau în privinţa conţinuturilor violente sau explicite.

Pe de altă parte, majoritatea utilizatorilor din Japonia, Coreea de Sud şi Germania au declarat că nu simt că îşi pot exprima părerile în siguranţă în mediul online, în timp ce respondenţii din Nigeria, India şi Ghana au încredere că se pot exprima liber pe internet.

Ţări precum Finlanda şi Estonia au decis prin lege că accesul la internet face parte din drepturile fundamentale ale omului. Organisme internaţionale precum ONU militează, de asemenea, pentru un acces universal la internet.

"Dreptul de a comunica nu poate fi ignorat. Internetul este cea mai puternică sursă de informaţie care a fost creată vreodată", a declarat Hamadoun Toure, secretar general al International Telecommunication Union (ITU).

Potrivit lui Toure, guvernele trebuie să vadă internetul "ca pe un element de infrastructură, la fel ca drumurile, deşeurile sau apa".

"Am intrat într-o societate a cunoaşterii şi toată lumea trebuie să poată participa", a mai spus el.

Studiul mai indică faptul că nu există o viziune unitară în ceea ce priveşte posibilitatea ca guvernele să supravegheze unele aspecte ale internetului.

Respondenţii din Coreea de Sud şi Nigeria au declarat că guvernele nu ar trebui să reglementeze în niciun fel utilizarea internetului, în timp ce majoritatea internauţilor din China şi din ţările europene nu au fost de aceeaşi părere. În Marea Britanie, 55% dintre respondenţi au declarat că guvernul ar trebui să introducă nişte reguli pentru conţinuturile de pe internet.

Recent, Uniunea Europeană (UE) a adoptat o reglementare care susţine că orice măsură luată de statele membre care ar putea afecta accesul cetăţenilor la internet "trebuie să respecte drepturile fundamentale şi libertatea cetăţenilor". De asemenea, legislaţia UE prevede că cetăţenii din statele membre au dreptul la "o procedură corectă şi imparţială", înainte de a le fi limitat accesul la internet.

De asemenea, oficialii Uniunii Europene doresc un acces universal la internetul de mare viteză. Totuşi, la fel ca multe alte state din întreaga lume, ţările membre UE au o problemă cu livrarea de servicii de internet de mare viteză în zonele rurale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Accesul la internet este considerat de majoritatea oamenilor un drept fundamental.
 Vizualizări articol: 376 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Accesul la internet este considerat de majoritatea oamenilor un drept fundamental0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei