Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 mar 2010 - Anul XV, nr. 56 (4347)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Afaceri pe bani publici

Două clădiri în paragină, cumpărate de trei ori mai scump faţă de preţul de licitaţie al Finanţelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-un oraş, fostă comună, unde locurile de muncă sunt numărate pe degete, iar încasările la bugetul local sunt foarte slabe, se pot face afaceri extrem de avantajoase. În detrimentul bugetului, desigur, şi fără nici o finalitate ulterioară.

 

Este şi cazul Primăriei din Broşteni, unde două clădiri în paragină au fost achiziţionate cu neverosimila sumă de 1,66 de miliarde de lei vechi (166.000 de lei), inclusiv TVA, în urma unei licitaţii suspecte. Şi asta în condiţiile în care acele clădiri puteau fi cumpărate la licitaţie, cu câteva luni mai devreme, cu doar 500 de milioane de lei veci (50.000 de lei). Afacerea miroase urât de la mare distanţă, dar primarul Stelian Chirilă a oferit propria explicaţie: „Atunci nu mi s-au părut mulţi bani”.

Clădirile au aparţinut SC Dornafor  SA Vatra Dornei, care a intrat în procedură de executare silită în 2004. Ulterior, printr-o cerere a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, bunurile societăţii au fost evaluate de un specialist. Acesta a stabilit şi preţurile de la care trebuia pornită licitaţia. Astfel, pentru „Cabana Pârâul Ursului”, o clădire cu un etaj şi cu 244 de mp, construită în 1975, s-a stabilit o valoare de piaţă de 76.319 lei. Atelierul mecanic aflat la câţiva paşi de cabana aflată în proprietatea celor de la Dornafor a fost evaluat la 14.999 de lei, suprafaţa totală construită în 1975 fiind de 128 mp. 

Pentru a obţine aceste sume, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava a organizat mai multe licitaţii, la care nu s-a prezentat nici un client. Ultimul preţ de pornire a licitaţiei în aceste situaţii a fost la jumătate din suma de evaluare, adică puţin peste 50.000 de lei. Totul se întâmpla la sfârşitul anului 2005, începutul lui 2006, când licitaţiile publice organizate de Fisc nu au dat nici un rezultat, cel puţin pentru imobilele de la Broşteni.

 

Primăria Broşteni, clientul ideal pentru a fi prostit

După al treilea termen al licitaţiei în care bunurile nu au avut întrebare, cei de la Dornafor au reuşit, nu se ştie prin ce mijloace, să facă rost de bani şi au plătit restanţele către bugetul de stat. Logic, cei de la DGFP Suceava au ridicat sechestrul, iar Dornafor a reuşit să „mărite” la preţuri de invidiat o parte dintre bunuri. Printre acestea se numără şi clădirile de la Broşteni, pentru care clientul perfect a fost chiar primăria din localitate. În baza unei Hotărâri de Consiliu Local, primarul Stelian Chirilă a semnat procesul verbal de achiziţionare a cabanei şi a atelierului mecanic. Surpriza este că cele două clădiri nu au fost cumpărate cu un preţ avantajos, ci de trei ori mai mare faţă de cel cu care se puteau achiziţiona la licitaţia organizată de DGFP Suceava. Ca bonus, pentru suma de 166.000 de lei plătită, Primăria Broşteni a mai intrat în posesia unei menghine, a unei mandrine, a unui polizor şi a unui aparat de sudură.

 

Primar Broşteni: „Nu am ştiut de evaluări”

Primarul Stelian Chirilă nu vede nimic suspect în această tranzacţie, şi se apără cu Hotărârea de Consiliu Local. „Nu ştiu dacă am dat mulţi bani, dar atunci nu mi s-a părut mult. Când am fost să cumpărăm clădirile nu am ştiut de evaluările celor de la Finanţe. Dacă s-au supărat consilierii locali pe mine am să vând clădirile şi gata”, a declarat Stelian Chirilă.

Acesta a menţionat că intenţia primăriei este de a înfiinţa un sediu pentru pompieri, dar că instituţia pe care o conduce nu a mai avut bani pentru a amenaja fosta cabană de pe pârâul Ursului.

„Iar dacă sunt atâtea discuţii mutăm sediul primăriei acolo, că şi aşa actualul sediu e vechi de peste 100 de ani şi a dat ciuperca în lemn”, a mai adăugat primarul Chirilă.

Pe lângă preţul exagerat de mare pentru cele două clădiri în paragină, Primăria Broşteni mai are şi o altă problemă. Terenul de sub clădiri se află în proprietatea Direcţiei Silvice Suceava, iar acesta pare să fi fost şi motivul principal pentru care la licitaţiile organizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice nu s-a prezentat nici un cumpărător. Dacă fosta cabană a Dornafor stă părăsită în continuare, cealaltă clădire achiziţionată în decembrie 2006 este folosită drept atelier mecanic de Primăria Broşteni, o activitate aproape inutilă într-o localitate moartă din punct de vedere economic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două clădiri în paragină, cumpărate de trei ori mai scump faţă de preţul de licitaţie al Finanţelor.
 Vizualizări articol: 6662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.7 din 9 voturi
Două clădiri în paragină, cumpărate de trei ori mai scump faţă de preţul de licitaţie al Finanţelor1.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei