Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 feb 2010 - Anul XV, nr. 41 (4332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

JURNALUL UNUI BURSIER ÎN SUA

Cazul Bosman

La mijlocul anilor ’90, un jucător de fotbal din Belgia a schimbat semnificativ fotbalul European. În ciuda acțiunilor sale, ce au încă urmări asupra lumii fotbalistice europene, este foarte posibil să nu vă amintiți de acest jucător sau să nu-l fi văzut vreodată într-un buletin de știri.

Înainte de 1995, un fotbalist din zona UE putea să se transfere de la un club la altul doar dacă cele două cluburi erau de acord și ajungeau la o înțelegere privind o taxă de transfer. Taxa era plătită de noul club fostei echipe, indiferent dacă jucătorul era la finalul contractului sau nu.

Ca urmare, jucătorii erau dependenți de fostul angajator chiar și la finalul contractului. De asemenea, în multe dintre campionatele și competițiile fotbalistice europene, existau limite asupra numărului de jucători străini care puteau fi folosiți de o echipă într-un meci. În cazul competițiilor UEFA era vorba de trei.

În 1990, Jean-Marc Bosman era jucător al echipei RFC Liège, în prima ligă din Belgia. La terminarea contractului său, Bosman a dorit să se transfere la o echipă din Franța, Dunkerque. Cu toate acestea, echipa franceză nu a oferit o taxă de transfer suficientă lui RFC Liège, astfel încât transferul a fost refuzat. Între timp, jucătorul a fost scos din prima echipă iar salariul i-a fost semnificativ redus. Bosman a dat în judecată clubul belgian și și-a dus cazul până la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg. Principala acuzație a jucătorului a fost că avea dreptul la libertate a mișcării forței de muncă, conform legilor europene, iar sistemul de transfer încălca aceste legi.

Pe 15 decembrie 1995 Bosman a câștigat procesul îndelungat. Ca urmare, sistemul de transfer de atunci a fost declarat ilegal, iar fiecare jucător din fotbalul european a obținut, la finalul contractului, dreptul la liberă mișcare a forței de muncă în cadrul UE.

Jean-Marc Bosman nu a fost un fotbalist legendar. Nu a fost nici Cristiano Ronaldo, nici Zinedine Zidane, oameni care au făcut sau fac încă istorie pe teren și pe ecranele televizoarelor. Cu toate acestea, un jucător nebăgat de nimeni în seamă, după cinci ani de luptă, a schimbat radical sistemul care i-a limitat libertatea.

Ovidiu Cocieru,
Bursier Fulbright

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cazul Bosman.
 Vizualizări articol: 1278 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cazul Bosman0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei