Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 feb 2010 - Anul XV, nr. 41 (4332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Carnea friptă la flacăra produsă de gaz, mult mai dăunătoare decât cea friptă pe plita electrică

Carnea friptă la flacăra produsă prin arderea gazului este mult mai periculoasă pentru sănătate, în special pentru bucătarii profesionişti, decât cea friptă pe o plită electrică, potrivit unui studiu publicat joi în revista Occupational and Environmental Medicine, informează AFP.

Fumul rezultat prin combustia produsă în timpul frigerii alimentelor la temperaturi înalte au fost recent clasate în categoria substanţelor "probabil cancerigene" de către Centrul Internaţional de Cercetări în domeniul Cancerului (CIRC-IARC), afiliat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din oraşul norvegian Trondheim au comparat mai multe modalităţi de a prepara o friptură: pe un foc cu flacără produsă de gaz sau pe plită electrică, cu margarină sau cu ulei de soia.

Experimentul a constat în frigerea a 17 bucăţi de carne de vită de 400 de grame fiecare, timp de 15 minute, într-o bucătărie echipată cu o hotă, în condiţii similare celor dintr-un restaurant din Europa occidentală.

Cercetătorii au măsurat, în jurul punctului de frigere, concentraţiile de hidrocarburi aromate policiclice (HAP) sau aldehide, considerate potenţial cancerigene, dar şi concentraţiile de particule ultrafine, suspecte de faptul că ar fi toxice pentru plămâni.

Potrivit cercetătorilor, cele mai mari concentraţii de naftalină, singura HAP detectată, se înregistrau atunci când bucăţile de carne erau fripte în margarină, pe flacără produsă de gaz. Cele mai ridicate concentraţii de aldehide s-au înregistrat în timpul frigerii pe flacără provenind din combustia gazului, indiferent de grăsimea folosită. Concentraţiile de particule ultrafine au fost net mai mari în timpul aceleiaşi frigeri pe flacără de gaz.

Cercetătorii au emis ipoteza potrivit căreia temperaturile mai ridicate produse de flacăra de gaz cauzează apariţia mai multor produse de degradare termică. Cea mai mare concentraţie de particule ultrafine ar putea proveni şi de la flacăra de gaz, nefiind doar rezultatul procesului de frigere.

Oamenii de ştiinţă norvegieni au declarat că nivelurile de poluanţi obţinuţi în timpul acestui experiment erau inferiori limitelor se securitate, recomandând totuşi ca "expunerea la fumul de combustie să fie redusă cât mai mult posibil".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Carnea friptă la flacăra produsă de gaz, mult mai dăunătoare decât cea friptă pe plita electrică.
 Vizualizări articol: 612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Carnea friptă la flacăra produsă de gaz, mult mai dăunătoare decât cea friptă pe plita electrică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei