Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 dec 2009 - Anul XIV, nr. 283 (4269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cercetătorii francezi au descoperit un mod de a crea rapid piele din celule stem

Cercetătorii francezi au descoperit o modalitate de a sintetiza rapid ţesut epitelial uman din celule stem, descoperire care ar putea salva vieţile celor care au suferit arsuri, sunt vulnerabili în faţa infecţiilor şi aşteaptă să primească grefe, informează Reuters.
Cercetătorii au făcut descoperirea prin crearea unui bandaj din piele umană pe spatele unui şoarece, utilizând celule stem, care au capacitatea de a se transforma în orice tip de celulă umană.
Grefele de ţesut epitelial sunt în mod tradiţional realizate cu ajutorul unor culturi de celule recoltate de la pacient, proces care poate dura mai mult de trei săptămâni, ceea ce înseamnă foarte mult pentru pacienţii care au suferit arsuri masive.
Noua metodă de obţinere a grefelor de piele implică utilizarea celulelor stem şi le permite spitalelor să ceară sintetizarea de ţesut epitelial uman imediat după preluarea unei victime care a suferit arsuri.
"Ceea ce descoperirea noastră oferă este o modalitate de a acoperi arsurile, pe parcursul celor trei săptămâni, cu ţesut epitelial produs într-o fabrică şi trimis medicilor în momentul în care aceştia internează pacienţi suferind de arsuri severe", a spus Marc Peschanski, director pentru cercetare al institutului I-Stem.
"Sună fabrica şi atunci, imediat, primesc ţesutul epitelial care va fi utilizat temporar pentru a acoperi arsurile", a spus el.
"Am plasat celulele pe spatele şoarecelui, unde am creat anterior o rană, şi am observat, 12 săptămâni mai târziu, că epiderma s-a refăcut", a declarat Xavier Nissan, unul dintre participanţii la studiul I-stem, care dezvolă terapii regenerative bazate pe celule stem.
În Franţa, între 200-300 de persoane riscă, anual, să moară din cauza arsurilor, potrivit lui Peschanski, care speră că noua metodă va deveni un instrument terapeutic utilizat pe scară largă.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cercetătorii francezi au descoperit un mod de a crea rapid piele din celule stem.
 Vizualizări articol: 375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cercetătorii francezi au descoperit un mod de a crea rapid piele din celule stem0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei