Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 aug 2009 - Anul XIV, nr. 190 (4176)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Imitarea, baza relaţiilor sociale

Oamenii nu sunt singurele fiinţe care se simt flatate atunci când sunt imitate, deoarece imitarea constituie, la primate, un prim pas către stabilirea unor legături sociale, potrivit unui studiu publicat în revista Science, informează AFP.
"Cercetătorii ştiu deja că oamenii preferă comportamentele persoanelor care le imită subtil gesturile sau atitudinile", a explicat Duane Alexander, directorul Institutului pentru sănătatea şi dezvoltarea copilului "Eunice Kennedy Shriver", din apropiere de Washington, care face parte din National Institutes of Health (NIH) din SUA.
"Am vrut să vedem modul în care imitarea conduce la apariţia legăturilor sociale la primate, fapt care ne-ar ajuta să înţelegem mai bine anumite maladii, precum autismul, o boală în care partea de imitare şi stabilire a relaţiilor sociale funcţionează foarte prost", a explicat acelaşi cercetător.
Potrivit autorilor, al căror studiu se bazează pe lucrări anterioare, fiinţele umane adoptă cu uşurinţă gesturile şi felul de a vorbi ale persoanelor întâlnite, o atitudine care determină o reacţie inconştientă favorabilă şi simpatia persoanei imitate.
Această imitare se află la baza relaţiilor sociale.
Studiul, coordonat de NIH şi de două institute italiene - Institutul de ştiinţe cognitive din Roma şi Universitatea din Parma -, a relevat prezenţa aceluiaşi comportament şi la maimuţele capucin, o specie extrem de sociabilă.
Maimuţele, împărţite în două grupuri, au fost plasate, una câte una, în prezenţa unui cercetător. Fiecare maimuţă a primit câte o minge. În cazul animalelor din primul grup, cercetătorul a imitat gesturile acestora atunci când se jucau cu mingea - făcând-o să sară sau băgând-o în gură. În cazul celuilalt grup, cercetătorul a adoptat o atitudine diferită de a maimuţelor.
Maimuţele care au fost imitate în mod constant au preferat compania cercetătorului, petrecând mai mult timp alături de acesta.
În timpul unui alt exerciţiu, fiecare maimuţă a primit câte un obiect. Ele urmau să înapoieze acel obiect cercetătorului din faţa lor, după ce primeau o recompensă.
Chiar şi după primirea acelei recompense, maimuţele au înapoiat obiectul doar acelor cercetători care le-au imitat anterior, ignorându-i pe cei din faţa lor.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Imitarea, baza relaţiilor sociale .
 Vizualizări articol: 630 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imitarea, baza relaţiilor sociale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei