Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 apr 2009 - Anul XIV, nr. 98 (4084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ciclurile Lunii şi gustul vinului, o legătură misterioasă

Ciclurile Lunii influenţează gustul vinului, în opinia unor comercianţi britanici, care au decis să organizeze şedinţe de degustări de vinuri doar în zilele "bune", potrivit calendarului lunar, informează bbc.co.uk.

Maria Thun, o străbunică germană, începe să se bucure de o influenţă tot mai mare asupra industriei vinurilor din Marea Britanie.

Ea a publicat, în premieră, un calendar în 1950, care împarte zilele în "zile-fruct", "zile-floare", "zile-frunză" sau "zile-rădăcină", în funcţie de ciclurile Lunii şi de alinierea planetelor. Vinul are cea mai bună aromă în zilele "fruct". Acest clasament inedit este completat, în ordine descrescătoare, de "zilele-floare", "zilele-frunză" şi de "zilele-rădăcină".

În acest calendar, cea mai rea zi pentru degustările de vinuri este marcată prin sintagma "zi nefavorabilă".

 

Zile favorabile pentru degustarea vinurilor

Două mari lanţuri de supermarketuri britanice se numără printre cei mai recenţi discipoli ai acestei filosofii. Conducătorii lor au făcut public faptul că au decis, în mod oficial, să invite experţii din domeniu, pentru sesiunile de degustări de vinuri, doar în zilele pe care acest calendar le declară "favorabile".

Cei care cred în această teorie susţin că vinul este un organism viu, influenţat de ciclurile Lunii. În schimb, scepticii afirmă că nu există nicio dovadă care ar putea să explice schimbările gustului vinului.

Teoria avansată de Maria Thun susţine că vinul este un organism viu, care "răspunde" ciclurilor Lunii în acelaşi fel în care anumite persoane cred că şi oamenii răspund acestor cicluri. Aşa numitul "efect al Lunii" a fost respins de comunitatea oamenilor de ştiinţă, care îl consideră un element ce aparţine "pseudo-ştiinţei", dar discipolii lui consideră că aşa cum Luna exercită o influenţă enormă asupra mareelor, el influenţează într-un mod similar nivelul apei din organismul uman şi, implicit, comportamentul oamenilor.

Teoria potrivit căreia vinul are un gust diferit, în funcţie de ziua în care este savurat, nu este totuşi o idee excentrică. Toţii experţii din domeniul vinurilor par să fie de acord cu această idee, chiar dacă explicaţiile lor sunt diferite.

Un comerciant de vinuri din Marea Britanie a declarat că a adoptat teoria calendarului "biodinamic", formulată de Maria Thun.

"Am testat opt sortimente de vinuri într-o zi de marţi, care era o zi «frunză», iar apoi, am testat aceleaşi vinuri într-o zi de joi, care era o zi «fruct». Rezultatele au fost concludente".

"Vinul nu a avut un gust rău în ziua de marţi, ci a fost mult mai expresiv în ziua de joi. A fost mai exuberant. A fost ca şi cum porţile raiului s-ar fi deschis, norii s-ar fi împrăştiat şi vinul a putut să se exprime la adevărata lui valoare", a explicat acelaşi comerciant britanic, care a precizat că magazinul său va organiza sesiunile de degustări de vinuri din Londra doar în zilele "fruct".

 

Agricultura biodinamică, un concept vast

Calendarul biodinamic este doar o parte dintr-un concept mai vast, cel al agriculturii biodinamice, inventat de Rudolf Steiner, în 1920. Acest concept este asemănător cu cel al agriculturii organice, dar diferenţele esenţiale se referă la datele în care trebuie să se realizeze plantatul şi semănatul, care trebuie să fie în concordanţă cu ciclul Lunii.

Agricultura biodinamică a avut deja o influenţă vizibilă asupra industriei de profil, deoarece o parte dintre viticultori au adoptat deja principiile care o guvernează.

În ciuda creşterii de popularitate înregistrată de acest concept, există în continuare o doză masivă de scepticism, iar anumiţi oameni de ştiinţă nu au ezitat să catalogheze aceste principii ca fiind "acte de vrăjitorie".

Luna influenţează plantele prin schimbarea nivelului apei în corpul acestora, iar acest detaliu are repercusiuni asupra calităţii vinurilor. Mai mulţi experţi în domeniu consideră că aceste modificări se datorează alinierii planetelor şi calendarului lunar.

Jamie Goode, un specialist în vinuri, a declarat că aceste detalii "nu reprezintă chiar un nonsens" şi că vinurile au gusturi diferite în anumite zile, dar că "aceste diferenţe nu sunt majore" şi că ele "depind mai mult de presiunea atmosferică".

Există şi alte aspecte ale agriculturii biodinamice care ar putea să explice motivul pentru care producătorii de vinuri au renunţat la metodele convenţionale, încercând să îmbunătăţească din calitatea vinurilor lor, iar aceste motive nu au nicio legătură cu Luna, a explicat acelaşi specialist britanic.

Aceşti producători de vinuri nu folosesc pesticide ci îngrăşăminte naturale, ară terenurile folosind tehnologie manuală şi folosesc alte culturi de plante, amplasate în zonele adiacente terenurilor viticole, pentru a crea un ecosistem divers.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciclurile Lunii şi gustul vinului, o legătură misterioasă.
 Vizualizări articol: 1130 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ciclurile Lunii şi gustul vinului, o legătură misterioasă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei