Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 apr 2009 - Anul XIV, nr. 93 (4079)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stocarea dioxidului de carbon în subteran, o nouă metodă de reducere a poluării

Oamenii de ştiinţă au pus la punct un proiect experimental prin care intenţionează să capteze şi să stocheze gazele cu efect de seră în spaţii subterane, pentru a împiedica statele puternic industrializate, precum China şi Statele Unite, să polueze şi mai mult atmosfera planetei, informează AFP.

Acest proiect, denumit Carbon Capture and Storage (CCS), reprezintă o iniţiativă avangardistă care vizează reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă.

Această tehnologie a fost testată de câteva ori şi constă în captarea emisiilor de gaze poluante ale uzinelor şi termocentralelor care utilizează cărbuni şi injectarea lor la adâncimi mari sub pământ, împiedicând astfel eliberarea dioxidului de carbon în atmosferă.

În ciuda interesului major de care se bucură această tehnică, costurile ridicate şi dubiile legate de securitatea procedurii au făcut ca doar câteva teste să fie efectuate. Prima termocentrală pe cărbuni care foloseşte tehnologia CCS a fost inaugurată în Germania, în 2008.

Mai multe firme din sectorul energetic, dar şi oameni de ştiinţă şi reprezentanţi ai statului New York, prezenţi, marţi, la Universitatea Columbia, au declarat că speră să facă din acest stat situat în partea de nord-est a Statelor Unite un adevărat pionier în domeniu.

Un nou test al tehnologiei CCS, efectuat la o termocentrală din Jamestown, în nordul statului New York, a primit sprijinul autorităţilor americane, care au precizat, totuşi, că noi reglementări şi surse de finanţare vor fi necesare înainte de lansarea proiectului.

Experţii reuniţi la Universitatea Columbia sunt convinşi că această metodă ar putea să salveze planeta, într-o perioadă în care economiile ţărilor lumii se îndreaptă tot mai mult către cărbune, ca o alternativă pentru petrol, mai abundent, dar mult mai poluant. În opinia lor, tehnologia CCS ar putea fi crucială pentru state precum China şi India.

China, care construieşte o termocentrală în fiecare săptămână, a depăşit deja Statele Unite în privinţa emisiilor de gaze cu efect de seră, din care 80% sunt asociate cu cărbunele. În India, această cifră se situează în jurul procentului de 70%.

Grupurile ecologiste, precum organizaţia Greenpeace, pun sub semnul întrebării utilitatea tehnologiei CCS, declarând că fondurile investite în acest proiect ar putea fi folosite pentru abandonarea completă a tehnologiilor pe bază de combustibili fosili, în favoarea energiilor regenerabile, precum cea solară şi cea eoliană.

Chiar şi adepţii tehnologiei CCS admit că trebuie rezolvate mai multe probleme înainte de a putea să stocheze sub pământ miliarde de tone de CO2, pentru a diminua riscul unor eventuale scăpări de gaze sau chiar accidente.

Procedura constă în injectarea de CO2 la adâncimi de peste 750 de metri. Acest gaz este comprimat şi devine lichid, putând fi astfel pompat în sol şi stocat. Specialiştii care susţin acest proiect spun că riscul de poluare a apei potabile sau de producere a unor cutremure este minim.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stocarea dioxidului de carbon în subteran, o nouă metodă de reducere a poluării.
 Vizualizări articol: 738 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stocarea dioxidului de carbon în subteran, o nouă metodă de reducere a poluării0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei