Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mar 2009 - Anul XIV, nr. 69 (4055)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boiaua de ardei, un condiment surprinzător

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cum ar fi un gulaş sau o tocăniţă fără un praf de boia de ardei? Spre deosebire de alte condimente, paprica nu provine dintr-o singură plantă, ci este obţinută prin măcinarea mai multor specii de ardei. De obicei, „gama” de legume folosite pentru obţinerea ei cuprinde specii de ardei începând cu cel roşu şi dulce şi terminând cu sortimente mai dulcege de ardei iute. Cu toate acestea, există şi boia de ardei iute, acesta fiind un condiment obţinut prin măcinarea ardeilor iuţi ce se găsesc în Ungaria, Spania, dar şi în câteva regiuni din Statele Unite.

Deşi istoria papricii este asociată în principal cu Ungaria, se crede că ardeii folosiţi pentru obţinerea condimentului sunt originari din Turcia şi au fost aduşi în Ungaria în jurul anului 1600. În acea perioadă, boiaua era cu mult mai iute decât cea produsă în zilele noastre. În anii 1800, fraţii unguri Paify au obţinut un fel de boia mai dulce, pentru care au primit laude şi aprecieri din partea tuturor membrilor comunităţii gastronomice. Acest nou sortiment a fost obţinut prin îndepărtarea cozilor şi seminţelor ardeilor înainte de măcinare. Mândri de realizarea conaţionalilor, chiar şi în ziua de azi maghiarii fac o adevărată sărbătoare din recoltarea ardeilor şi celebrează în fiecare an condimentul care le-a adus faima mondială.

Boiaua de ardei, dulce sau iute, este folosită pentru condimentarea şi colorarea mâncărurilor, ştiut fiind faptul că şi doar un praf poate schimba complet aspectul şi gustul unui preparat. Iuţeala plăcută a papricii se va face remarcată dacă amestecaţi boiaua cu puţin ulei şi o adăugaţi mâncării pe care o pregătiţi. Din cauza faptului că boiaua conţine şi ceva zahăr, este indicat să nu o folosiţi în preparate ce se fac la foc iute. Poate nu ştiaţi, însă boiaua de ardei este o alegere ideală pentru condimentarea sosurilor pentru paste, a celor picante, a tocăniţelor, a supelor şi ciorbelor.

În afară de gustul şi aroma deosebite, paprica are şi altă caracteristică interesantă şi benefică. Deşi multă lume nu ştie acest lucru, boiaua de ardei conţine de şapte ori mai multă vitamina C decât o portocală, iar cercetătorul maghiar Szent Gyorgyi a câştigat chiar un Premiu Nobel pentru studiile efectuate privind conţinutul de vitamina C din ardei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boiaua de ardei, un condiment surprinzător.
 Vizualizări articol: 2051 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boiaua de ardei, un condiment surprinzător0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei