Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 iun 2008 - Anul XIII, nr. 128 (3809)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

A murit Yves Saint Laurent

Creatorul de modă francez Yves Saint Laurent, simbol cultural al secolului al 20-lea, care a revoluţionat ţinutele feminine, a murit, duminică, la vârsta de 71 de ani, informează Reuters.

Cauza morţii nu a fost făcută publică, dar Saint Laurent suferea de mai multe probleme de sănătate, printre care se numărau o depresie gravă şi dependenţa de alcool.

Creaţiile vestimentare ale lui Saint Laurent au devenit celebre la nivel mondial, creatorul făcând parte din elita modei, alături de designeri precum Christian Dior şi Coco Chanel, care au făcut din Paris o capitală mondială a acestei forme de artă.

De la prinţesa Grace de Monaco la actriţa Catherine Deneuve, creaţiile lui Saint Laurent au atras numeroase femei celebre, el fiind, totodată, şi primul designer care a făcut mărcile de lux accesibile unei clientele largi prin colecţii pret a porter inovatoare.

A debutat pe scena modei la vârsta de 21 de ani şi a lansat colecţii de haine, parfumuri şi accesorii, construind un imperiu, primul din domeniu care a fost listat la bursă, în 1989.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a lăudat geniul creator al lui Saint Laurent: "Era convins că frumuseţea este un lux de care au nevoie toate femeile şi toţi bărbaţii".

"(Coco, n.r.) Chanel a dat femeii libertate. Yves Saint Laurent a dat femeii putere", a declarat Pierre Berge, partenerul de afaceri şi prietenul lui Saint Laurent, pentru postul de radio France Info.

Saint Laurent, care s-a retras de pe scena modei în 2002, a adus schimbări în vestimentaţia feminină, făcând din pantalon o noţiune cotidiană şi din smoching - o opţiune elegantă. El a popularizat, de asemenea, jachetele safari, cizmele foarte înalte, bluzele transparente - făcând din acestea o noţiune acceptabilă a nudităţii în înalta societate - şi a simplificat ţinutele de seară.

 

Biografie.

Fiul cel mai mare al unui industriaş francez bogat, Saint Laurent s-a născut şi a crescut în Algeria, pe atunci colonie franceză, şi a demonstrat de mic copil o pasiune pentru design.

La 17 ani a intrat la o şcoală de modă din Paris.

Prezentat lui Christian Dior, Saint Laurent a fost angajat imediat de acesta, devenindu-i asistent principal. La moartea lui Dior, în 1957, Saint Laurent a devenit designerul casei Dior şi prin creaţiile sale şi-a depăşit mentorul.

Cu prima lui colecţie, care a impus silueta trapez, a câştigat ovaţiile lumii întregi.

Saint Laurent a condus timp de trei ani casa de modă Dior, după care a plecat în armată, chiar în timpul războiului din Algeria. Pentru o personalitate sensibilă, a cărui homosexualitate a făcut din anii de şcoală o tortură, armata a fost un chin, creatorul ajungând la spital din cauza unei căderi nervoase.

Berge a reuşit să găsească un sponsor pentru a fonda o nouă casă de modă, iar Saint Laurent şi-a prezentat prima colecţie sub propriul nume în 1962.

Imperiul "YSL" a crescut constant, iar Saint Laurent a arătat o abilitate instinctivă de a simţi moda de pe străzi şi a o transforma în lux.

La sfârşitul anilor '80 problemele sale de sănătate erau grave, Saint Laurent devenind din ce în ce mai închis. Nu citea niciodată ziarele, nu asculta radio-ul şi a păstrat contactul cu un număr extrem de mic de prieteni. "Celebritatea l-a distrus", a spus Berge, adăugând despre creator că era "megaloman nefericit".

În ciuda demonilor personali, imperiul său a crescut, iar în 1989 a fost listat la bursă.

Însă după ce a izbucnit războiul din Golf şi economia mondială a început să decadă, la începutul anilor '90, Berge şi Saint Laurent s-au confruntat cu datorii.

Saint Laurent, care a fost văzut rar în public după retragere, a primit în 2001 una dintre cele mai mari recompense acordate în Franţa, Legiunea de Onoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A murit Yves Saint Laurent.
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A murit Yves Saint Laurent0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei