Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 apr 2008 - Anul XIII, nr. 98 (3779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Statutul social este la fel de important ca averea

Îmbunătăţirea statutului social şi câştigarea unei sume de bani provoacă acelaşi răspuns într-o anumită zonă din creier, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani şi japonezi, publicat în Neuron şi preluat de sky.com.

Atât îmbunătăţirea statutului social cât şi câştigarea unei sume de bani stimulează o zonă din creier numit striatum, asociată evenimentelor importante, planificării acţiunilor şi recompenselor.

Descoperirea ar putea explica motivul pentru care statutul social are un impact atât de important asupra comportamentului şi sănătăţii.

Studii anterioare au arătat o relaţie strânsă între statutul social şi sănătate.

Un studiu la care au participat funcţionari din ministerele britanice a scos la iveală faptul că poziţia în ierarhia profesională influenţează riscul de a dezvolta o maladie cardiacă sau de a deceda prematur.

"Studiul nostru indică faptul că recompensa socială care duce la îmbunătăţirea reputaţiei în ochii celorlalţi este procesată într-un mod similar din punct de vedere anatomic şi funcţional ca şi recompensa financiară", au scris cercetătorii.

"Rezultatele reprezintă un pas esenţial în cunoaşterea neuronală a comportamentelor sociale umane", mai spus autorii studiului.

Într-un studiu separat, publicat tot în jurnalul Neuron, cercetătorii de la Institutul naţional de sănătate mintală din Bethesda, Maryland, au descoperit că striatum răspunde similar la perspectiva unei urcări sau coborâri pe scara socială ca şi la cea a câştigării sau pierderii unei sume de bani.

Participanţii la studiu au fost împărţiţi în jucători "superiori" şi "inferiori" şi rugaţi să joace un joc. La cei care au avut rezultate mai bune decât un jucător "superior" s-au activat în creier zonele care controlează planificarea acţiunii şi recompensele, în timp ce la jucătorii care au obţinut rezultate mai proaste decât un "inferior" s-a activat în creier zona asociată frustrării şi durerii emoţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statutul social este la fel de important ca averea.
 Vizualizări articol: 430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Statutul social este la fel de important ca averea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei