Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 mar 2008 - Anul XIII, nr. 75 (3756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nasul uman poate mirosi pericolul

Nasul uman a evoluat atât de mult încât poate mirosi pericolul, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani publicat, vineri, în revista Science, informează telegraph.co.uk.

Cercetătorii au descoperit că voluntarii care erau incapabili să facă diferenţa dintre două arome similare au învăţat să facă acest lucru dacă una dintre ele era asociată cu expunerea la şocuri electrice.

Specialiştii spun că descoperirea demonstrează că experienţele de viaţă contribuie la ascuţirea simţurilor pentru a proteja omul de pericole.

Aceştia au mai sugerat că oamenii cu o capacitate mai scăzută de a distinge între semnalele importante şi cele irelevante sunt mai predispuşi bolilor caracterizate de anxietate şi insomnie, precum tulburările obsesiv-compulsive.

Coordonatorul studiului, medicul Wen Li, de la Şcoala de medicină Feinberg, din cadrul Universităţii Northwestern (Chicago), a spus: "Este o chestiune legată de evoluţie. Ne ajută să avem capacitatea sensibilă de a detecta ceva important pentru supravieţuire într-un ocean de informaţii ambientale. Ne avertizează că este periculos şi că trebuie să fim atenţi".

 

Descoperire utilă.

"Capacitatea de a face diferenţa dintre indiciile biologice pline de sensuri, precum mirosul unui leu de 175 de kilograme, şi stimulii similari irelevanţi, precum mirosul unei pisici de 3 kilograme, măreşte sensibilitatea reacţiilor organismului şi reduce comportamentele impulsive şi anxioase", a adăugat acesta.

La studiu au participat 12 voluntari cărora le-au fost prezentate două perechi de arome similare ierboase, pe care anterior nu au putut să le diferenţieze. Voluntarii au primit şocuri electrice de intensitate moderată atunci când au fost expuşi unei arome, dar nu şi când au mirosit perechea sa similară.

Participanţii au putut face diferenţa între mirosuri numai după tratamentul cu şocuri electrice.

Potrivit imaginilor obţinute prin scanarea creierului participanţilor la studiu, activitatea în zona numită cortex olfactiv s-a modificat semnificativ după ce persoanele au învăţat să asocieze o aromă cu şocurile electrice.

Descoperirea ar putea sta la baza unor noi tratamente împotriva tulburărilor caracterizate prin anxietate.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nasul uman poate mirosi pericolul.
 Vizualizări articol: 773 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nasul uman poate mirosi pericolul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei