Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 oct 2007 - Anul XII, nr. 232 (3607)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Muzeul Armatei din Paris

Expoziţie dedicată sexualităţii în timp de război

"

Muzeul Armatei din Paris organizează, în premieră, o expoziţie dedicată sexualităţii în timp de război, care cuprinde aproximativ 480 de obiecte şi imagini ce evocă fapte uneori şocante, relatează site-ul cotidianului Libération.

 Deşi nu este vorba de imagini pornografice, expoziţia nu omite violenţele sexuale, vizitatorii putând vedea o uimitoare serie de fotografii care surprind scena unui viol şi care au fost descoperite asupra unui soldat german. Fotografiile au fost deja prezentate la expoziţia intitulată "Crimele hitleriste", organizată la Grand Palais în vara lui 1945. Libération notează că acesta este singurul pasaj delicat al manifestării de la Invalides, care caută să explice şi să arate în egală măsură.

"Ideea e să povestim prin intermediul obiectelor ceea ce, de obicei, povestim prin cuvinte în revistele ştiinţifice", a explicat cercetătorul Fabrice Virgili, unul din cei trei iniţiatori ai expoziţiei. "Sex şi război" constituie, într-adevăr, de câţiva ani încoace, o temă importantă pentru cercetătorii istorici. "(...) Este vorba de a înţelege cum şi unde anume cele două războaie mondiale au afectat relaţiile dintre bărbaţi şi femei, civili şi militari, la cel mai intim nivel", după cum explică organizatorii expoziţiei.

„ Angelismul nu serveşte la nimic în acest domeniu".

Referitor la manifestare, directorul general al Muzeului Armatei, generalul Robert J. Bresse, a declarat: "Deoarece a trebuit să angajez peste un milion de tineri şi tinere în focul războiului din Balcani, am putut verifica ceea ce ştiam deja: angelismul nu serveşte la nimic în acest domeniu". Este, deci, inutil să fie negat faptul că sexualitatea se exacerbează pe timp de conflict şi că, deseori, ia o turnură neobişnuită.

Expoziţia, desfăşurată în două locuri aflate la distanţă unul de celălalt în Muzeul Invalizilor, este mai mult sau mai puţin cronologică, de la mobilizare - unde afişele au caracter erotic pentru a convinge bărbaţii să meargă pe front şi ca femeile să participe la efortul de război - până la finalul conflictului, moment de excese şi de reuniri. Sau de doliu. De asemenea, expoziţia arată modul diferit în care este prezentată imaginea femeii, în funcţie de ţară şi cultură. Armata americană nu avea nicio problemă cu afişele erotice, în timp ce în Franţa reprezentările erau mult mai caste.

În comparaţie cu perioadele de pace, cele de război fac din imaginea infirmierei un vector sigur de fantasme. Prostituţia, care ocupă un loc foarte mare în expoziţia despre sexualitatea în timp de război, beneficiază de o documentaţie vastă.

Expoziţia "Amours, guerres et sexualité, 1914-1945" va fi deschisă până pe 31 decembrie."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie dedicată sexualităţii în timp de război.
 Vizualizări articol: 622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţie dedicată sexualităţii în timp de război0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează