Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 31 (6741)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Guvernarea celor inculţi. Ce bucurie trăiam ca Aristotel să nu fi avut dreptate!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prietenul nostru Yon, român stabilit în Belgia, trimite, ca replică unor convivi de la masa Facebook, masă blândă, arţăgoasă şi încăpătoare pentru toată lumea, câteva consideraţii de la Aristotel citire. Iată-le:
”Statul – scopul său este fericirea, dobândită ca stare ce însoţeşte practicarea virtuţilor; statul condus de omul cel mai virtuos este monarhia (poate degenera în tiranie). Alte forme de guvernământ sunt aristocraţia (poate degenera în oligarhie), republica (poate degenera în demagogie – guvernarea celor inculţi)”. Urmează un scurt şi sugestiv comentariu al corespondentului nostru: ”De la Stagirit eu am reţinut sintagma asta-ghilotină: GUVERNAREA CELOR INCULȚI!”.
Ce mai e de spus? Multe şi nimic, Stagiritul (Aristotel se născuse în Stagira) sintetizând magistral reţetele guvernării, cu toate riscurile lor. Domnul Yon a cules, prin antipatia sa cunoscută pentru forma de guvernare republicană, cu care România s-a întâlnit în scurta perioadă comunistă şi postcomunistă, ce era de cules. În rest, de la Decebal încoace, care era rege al dacilor, am tot avut voievozi, domni de ţară, regi. Riscul acum, scos în evidenţă de genialul Aristotel, este ca inculţii să ajungă în frunte. Gheorghiu Dej şi Ceauşescu au fost, cu desăvârşire, inculţi. Asta nu i-a împiedicat să conducă ani mulţi şi să facă tot ce le-a trecut prin minte în România şi cu poporul mioritic român. După Revoluţie, când comunismul a căzut, dar conducătorii au rămas, la toate etajele, aceiaşi, n-aş zice că am avut, cu mici excepţii, minţi ”cioclopedice”, conducători îndulciţi şi umanizaţi de lectură, periaţi de ţepii poftei avare, dedaţi, prin şcoală, la pasiunea fericirii poporului, că ăsta ar fi scopul statului şi al celor ce-i stau căciulă.
Am avut şi avem ”inculţi” la cârmă, culeşi de multe ori din pleavă şi scârnă. Dar eu nu cred că Aristotel doar asta voia să spună acum două mii şi ceva de ani, cu trei sute şi ceva Înainte de Hristos. Incultul trebuie să fi fost acel individ fără merite iubitoare de ţară, hoţ din născare, şmecher de periferie care ajunge, cu abilităţile-i cunoscute, şef. Uneori şeful şefilor. Prin cultură, spiritul asasin – asasin al poporului – se atenuează. Mârlănia scade, că are de unde. Jegoşenia sinistră şi calicia mai pierd din aplomb. Eu cred că Aristotel, referindu-se la inculţi, dădea o cuprindere mai mare cuvântului-definiţie şi adâncimi care azi se potrivesc mai abitir ca oricând mutrelor care şed la mesele împărăteşti ale gologanilor publici, fiindcă gologanii sunt miza supremă.
Trist e că acum, la mii de ani distanţă de anii cugetării grecului macedonean, primeşte tragice confirmări spusa că inculţii, adică parşivii, bandiţii, hoţii fără limite, ajung să conducă statul. Ce păcat! Ce bucurie trăiam să nu fi avut dreptate Aristotel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernarea celor inculţi. Ce bucurie trăiam ca Aristotel să nu fi avut dreptate!.
 Vizualizări articol: 3665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Guvernarea celor inculţi. Ce bucurie trăiam ca Aristotel să nu fi avut dreptate!5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura cu foi de turtă dulce (de post) O combinație incredibil de fină între aroma puternică de turtă dulce și delicatețea cremei de lămâie, reunite într-o prăjitură moale, care se topește în gură, e tot mai gustoasă pe zi ce trece și este și de post... Merită... Citeşte