Google
 
vineri, 9 feb 2018 - Anul XXIII, nr. 31 (6741)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,6569 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,0889 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   1 imagine |   ø fişiere video

Prăjitura cu foi de turtă dulce (de post)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O combinație incredibil de fină între aroma puternică de turtă dulce și delicatețea cremei de lămâie, reunite într-o prăjitură moale, care se topește în gură, e tot mai gustoasă pe zi ce trece și este și de post... Merită încercată această rețetă, chiar dacă operațiunea întinderii și coacerii unor foi le pare unora prea complicată. Rezultatul este absolut savuros.

 

Avem nevoie de:

Pentru foi - 200 g miere de albine autentică, 250 g zahăr tos, cca 900 g făină albă, jumătate de cană cu apă, zeama de la jumătate de lămâie mare, jumătate de cană de ulei, puțină sare, o lingură cu vârf de bicarbonat alimentar, zahăr vanilat după preferință, 2-3 cm dintr-o rădăcină de ghimbir proaspăt ras sau o lingură pudră de ghimbir, 2 lingurițe cu vârf de scorțișoară, jumătate de linguriță cuișoare, un sfert de linguriță de nucșoară, opțional 2 linguri de zahăr ars până la negru și stins cu 4 linguri apă (pentru culoare închisă a foilor)

Pentru cremă- 250 g zahăr, un pachet de margarină cu minim 70 la sută grăsime, 120 g gris, 500 ml apă, o lămâie și jumătate mari, cireșe confiate sau merișoare sau chiar fructe din dulceață

 

Preparare:

Rețeta este pentru tava mare de la cuptorul obișnuit de aragaz. Punem la fiert apa cu zahărul pentru cremă, împreună cu zeama de la o lămâie mare și jumătate, precum și coaja lor rasă fin și un pic de sare. Între timp tăiem cuburi margarina, care poate fi rece, de la frigider. Când siropul clocotește, punem în ploaie grișul și amestecăm mereu, până devine ca o mămăligă. Dăm deoparte crema, presărăm deasupra cuburile de margarină, fără a amesteca, acoperim chiar peste suprafața margarinei cu folie alimentară sau foaie de copt (sau chiar cu foaia în care a fost margarina) și dăm cratița deoparte, să se răcească lent, la temperatura camerei sau în loc puțin mai răcoros, dar nu la frigider. Scopul este ca margarina să se topească doar parțial și să ajungă crema și margarina la aceeași temperatură. Astfel crema nu se va tăia și va fi delicată și spumoasă. Între timp punem într- un vas făina pentru foi, cu bicarbonatul, puțină sare, zahăr vanilat. Într-o crăticioară punem la foc mediu apa pentru cremă cu zahărul, mierea, uleiul și toate aromele, eventual și cu siropul de zahăr ars, dacă vrem să folosim. Încălzim totul fără să fiarbă, doar cât să se elibereze aromele și să se dizolve zahărul. Turnăm acest amestec cald peste făină și amestecăm repede, la început cu lingura, apoi cu mâna. Nu trebuie frământat mult, doar amestecat bine, până iese un aluat dens ca plastilina, destul de lipicios, dar care nu se ține de mâini. Dacă este prea lipicios, mai putem pune făină, dar se va întinde mai greu. Trebuie să lucrăm aluatul cald, așa că îl împărțin imediat în 3 părți egale și întindem direct pe foi de hârtie de copt cele trei foi ale prăjiturii. Înțepăm ușor fiecare foaie cu o furculiță din loc în loc. Încingem cuptorul la 180 de grade și coacem pe rând foile, câte 10-12 minute fiecare, până devin portocalii-arămii înspre margini. Le scoatem cu tot cu hârtie și le lăsăm să se răcească de tot înainte de a scoate hârtiile. Obținem astfel 3 foi foarte tari, cu care umblăm cu grijă, pentru că se pot crăpa ușor. Luăm oala cu crema, amestecăm ușor cu o lingură, apoi batem cu mixerul cam 5 minute și vom obține o cremă fină și deosebit de gustoasă, puțin caldă încă. Trebuie să aibă consistență de budincă sau de smântână, să nu curgă ușor. Punem jumătate din crema așa călduță pe prima foaie, după îndepărtarea hârtiei de copt. Peste cremă presărăm din loc în loc bucățele de cireșe confiate sau vișine, ori chiar fructe din dulceață. Punem a doua foaie, presăm ușor, apoi restul de cremă, iarăși fructe sau dulceață din loc în loc, apoi ultima foaie. Presăm să se lipească foile, apoi punem deasupra o foaie de copt sau hârtie albă curată, un tocător  sau o scândură lată și 2-3 pungi cu orez sau zahăr drept greutăți. Prăjitura trebuie să stea obligatoriu minim 24 de ore la rece așa, cu greutăți pe ea, înainte de a putea fi tăiată, pentru că altfel se crapă sub cuțit. După ce o tăiem, înainte de a scoate bucățele din tavă, pudrăm totul cu zahăr pudră vanilat. Păstrăm prăjitura în loc răcoros și e și mai bună după 2-3 zile. Chiar dacă este o prăjitură de post, e așa de gustoasă încât poate fi pregătită și pentru masa festivă de Crăciun. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prăjitura cu foi de turtă dulce (de post).
 Vizualizări articol: 1553 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prăjitura cu foi de turtă dulce (de post)0.05

Iulius Mall Suceava
AnnaCori
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura cu foi de turtă dulce (de post) O combinație incredibil de fină între aroma puternică de turtă dulce și delicatețea cremei de lămâie, reunite într-o prăjitură moale, care se topește în gură, e tot mai gustoasă pe zi ce trece și este și de post... Merită... Citeşte