Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 sep 2014 - Anul XIX, nr. 227 (5736)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sandrinio NEAGU

Sandrinio NEAGU


Şcoala, între reguli şi libertinaj

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Nu contează cât de lung am părul / Important e cât de mult gândesc”. Probabil că inspirat de aceste versuri, un elev de clasa a VI-a de la o şcoală din Fălticeni, destul de bun la învăţătură dacă e să luăm în considerare media generală de 9,32 din anul precedent, a ignorat cerinţa directoarei adjuncte de a-şi scurta părul. Decizie greşită, dacă e să luăm în calcul reacţia dascălului cu peste 20 de ani experienţă, care a pus mâna pe o foarfecă şi i-a scurtat bretonul elevului. Fireşte, ulterior au venit şi scuzele pentru un gest pripit şi total nepotrivit.

Plecând de la acest incident, vreau să readuc în discuţie subiectul disciplinei şi al regulilor din şcoli. Evident, după evenimentele din 1989, şcoala a devenit tot mai libertină pentru elevi, iar Suceava nu a făcut excepţie de la această regulă.

Încet-încet, şcolile, în special cele de fiţe, s-au transformat în adevărate scene de paradă a modei sau de etalare a ultimelor noutăţi din domeniul tehnologiei. Dacă ai un telefon simplu eşti o gâscă în comparaţie cu colegul de bancă, mânuitorul unui smartphone de ultimă generaţie, la fel cum un nimeni eşti dacă la şcoală vii cu autobuzul.

În faţa acestei agresiuni, Consiliile de Administraţie ale unor şcoli au reacţionat şi au impus un set de reguli, plecând de la ţinuta vestimentară, lungimea părului sau folosirea telefoanelor mobile pe parcursul orelor.

Nu sunt reguli universal valabile şi depind, după cum am spus, de la o unitate de învăţământ la alta. Acolo unde nu sunt reguli nici nu poţi cere respectarea lor. Probabil că s-a considerat că elevii pot evolua doar dacă nu sunt încorsetaţi în anumite rigori.

Acolo unde regulile au fost scrise negru pe alb se pune doar problema aplicării lor. Nu-i un lucru simplu să-i interzici accesul în şcoală fiului deputatului X sau al primarului Y. Rişti să te trezeşti demis din funcţie tu, director numit interimar şi ţinut în lesă în mod josnic, iar fondurile alocate şcolii s-ar putea diminua brusc şi fără explicaţii.

Şi totuşi, dacă se vrea se poate. Cunosc şcoli, mai exact licee din municipiul Suceava, unde lipsa uniformei te lasă în afara orelor de curs, iar de aplicarea acestor reguli se ocupă firma de pază angajată pentru a asigura securitatea. Semn că acolo unde se vrea se şi poate.

Iar părinţii trebuie să înţeleagă, la rândul lor, că prin înscrierea copilului la o anumită şcoală îşi asumă şi regulamentul de funcţionare al acesteia, cu bune şi rele. Nemulţumirile vizavi de anumite aspecte negative se pot corecta ulterior, prin discuţii constructive şi propuneri clare în direcţiile dorite. Cui nu-i place nu are decât să se mute la altă şcoală, unde libertinajul se practică deopotrivă de elevi şi profesori.

Până la urmă, şcoala este un loc unde respectul trebuie să fie reciproc. Iar dacă asta vor pricepe deopotrivă elevii, părinţii şi profesorii sunt convins că vom avea de câştigat cu toţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcoala, între reguli şi libertinaj.
 Vizualizări articol: 3228 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Şcoala, între reguli şi libertinaj5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hai nu zau? trimis de
(30 sep 2014, 16:46:49
Matale ai auzit de dreptul constitutional privind accesul neingradit la invatura?
"ART. 32 Dreptul la invătătură. (1) Dreptul la invătătură este asigurat prin invătămantul general obligatoriu, prin invătămantul liceal si prin cel profesional, prin invătămantul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare."
Scrie cumva in CONSTITUIE ca nu ai voie sa ai telefon de un anume model sau parul mai lung? Ai intrat la un anumit liceu, pa. Nu are voie sa te dea afara.
Sa nu confundam insa cu indecenta. Nu poti fi in f_undul gol la scoala.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei