Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 iul 2010 - Anul XV, nr. 163 (4454)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Tămâia este semnul văzut al rugăciunii

O materie nelipsită din cadrul slujbelor cultului divin o reprezintă tămâia. Această răşină amestecată cu diverse mirodenii parfumate, de provenienţă orientală, are un loc deosebit în simbolistica liturgică. Utilizarea ei are rădăcini adânci încă din Vechiul Testament, de unde aflăm că era nelipsită din ritualul iudaic. Cel mai relevant verset din Sfânta Scriptură referitor la însemnătatea tămâiei este cel din psalmii alcătuiţi de împăratul David: "Să se îndrepteze rugăciunea mea, ca tămâia înaintea Ta" (Ps. 140, 2). Prin aceste cuvinte aflăm rostul întrebuinţării acestei materii. Fumul tămâiei ce se înalţă reprezintă semnul văzut al rugăciunii ce nădăjduim că se va îndrepta către Dumnezeu, amintindu-ne în acest mod de jertfa dreptului Abel şi mai ales de atitudinea de smerenie a acestuia la săvârşirea jertfei. Totodată, mirosul plăcut răspândit de aceasta reprezintă bunătăţile cele cereşti spre care năzuim.

În cadrul sfintelor slujbe au fost fixate momente precise în care preotul este dator să tămâieze. De regulă, acest lucru se întâmplă în marile momente ale slujbelor: la începutul lor, la citirea pericopelor apostolice şi, după caz, la cântarea imnului Heruvic de la Sfânta Liturghie, la înconjurarea mesei de la Taina Sfântului Botez sau de la Taina Cununiei. Momentele amintite sunt însoţite de tămâiere pentru a sublinia pe de o parte caracterul latreutic (de laudă) al ritualului, precum şi latura comunitară a rugăciunii ce se îndreaptă vizibil către Dumnezeu sub simbolismul fumului de tămâie. Şi credincioşii în cadrul cultului particular pot utiliza tămâia pentru a însoţi rugăciunile lor. În unele părţi din ţara noastră este îndătinată tradiţia tămâierii mormântului celui răposat în perioada de la înmormântare până la parastasul de 40 de zile. Acest lucru este încredinţat de cele mai multe ori unei persoane angajate a cimitirului sub falsul pretext că membrii familiei celui decedat nu au voie nici măcar să vină la mormânt în perioada vizată. Acest lucru nu se justifică din punct de vedere teologic şi de aceea nu trebuie încurajat. Membrii familiei sunt direct chemaţi pentru împlinirea acestui ritual tocmai pentru a materializa prin acesta semnul văzut al rugăciunii lor pentru cei adormiţi întru Domnul.

În toate situaţiile în care este utilizată, tămâia impune sobrietate şi evlavie sporind în acest mod credinţa în rândul credincioşilor. În ceea ce-i priveşte pe credincioşi este bine de precizat ca acest ritual să nu fie exagerat (printr-o habotnicie nesăbuită) sau desconsiderat prin bagatelizarea acestui ritual.

(drd. Grigore MEŞTEROAIE, www.ziarullumina.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tămâia este semnul văzut al rugăciunii.
 Vizualizări articol: 731 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tămâia este semnul văzut al rugăciunii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari! trimis de
(14 iul 2010, 23:24:22
Un articol frumos!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei