Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 iul 2010 - Anul XV, nr. 163 (4454)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DNA: 21 de acuzaţi, între care profesori şi primari, deferiţi justiţiei pentru fraudarea Bac-ului

Procurorii anticorupţie au trimis în judecată 21 de persoane, între care profesori, inspectori şcolari, primari, poliţişti, au fost trimise în judecată pentru fraudarea examenului de bacalaureat din 2008, desfăşurat în judeţul Vrancea.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpaţi, majoritatea cadre didactice la mai multe licee şi colegii din judeţul Vrancea, în legătură cu fraudarea examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea.

Astfel, au fost trimise în judecată Anca Sonia Alexandrescu - profesor de limbă franceză şi limbă engleză la Colegiul Tehnic "A.I.Cuza" Panciu, jud. Vrancea, acuzat de luare de mită în formă continuată, cumpărare de influenţă în formă continuată, dare de mită, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie şi Nicoleta Moise - profesor de limba şi literatura română la Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea" Focşani, judeţul Vrancea, acuzat de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată, luare de mită în formă continuată, dare de mită, trafic de influenţă în formă continuată, cumpărare de influenţă în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Totodată, a fost deferită justiţie Angela Sîrbu - profesor de chimie la Colegiul Naţional "Unirea" Focşani, acuzată de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, precum şi Florin Iamandei - director al Colegiului Tehnic "Valeriu D. Cotea" Focşani, acuzat trafic de influenţă, cumpărare de influenţă.

De asemenea, Constantin Constantinescu - profesor de istorie la Liceul Teoretic "Emil Botta" Adjud, judeţul Vrancea, va fi judecat pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de dare de mită (15 fapte); Nelu Botez - profesor de sport la Liceul Teoretic "Emil Botta" Adjud, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de dare de mită în formă continuată; Adriana Daniela Diaconu - profesor de informatică la Liceul Teoretic "Emil Botta" Adjud, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de dare de mită; Iordache Bostan - inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; Mariana Bostan - pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă; Mircea Zetu - agent de poliţie Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vrancea - Poliţia municipiului Adjud, pentru trafic de influenţă; Ion Bolocan - pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă; Dănuţ Albu - pentru cumpărare de influenţă; Rodica Leaţă - director adjunct la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" Focşani, pentru dare de mită şi trafic de influenţă; Vasile Zbîrciog - primar al comunei Străoane, judeţul Vrancea, pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă; Ion Petre - primar al oraşului Panciu, judeţul Vrancea, pentru cumpărare de influenţă; Florenţa Orăşanu - profesor de limba franceză la Liceul "G.G. Longinescu" Focşani, pentru luare de mită; Vica Muncă - inspector şcolar de specialitate la disciplina educaţie fizică şi sport în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea, pentru trafic de influenţă, în formă continuată; Deniza Oana Alaci - pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită; Tatieana Stoian - administrator financiar de patrimoniu la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" Focşani, pentru cumpărare de influenţă; Mariana Rachieru - profesor de matematică la Colegiul Tehnic "Valeriu D. Cotea" Focşani, pentru luare de mită; Daniela Pamfil - inspector resurse umane în cadrul Primăriei municipiului Focşani, pentru trafic de influenţă.

Potrivit rechizitoriului, în perioada examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, inculpata Alexandrescu Anca Sonia (profesor de limbă franceză şi limbă engleză la Colegiul Tehnic „A.I.Cuza” Panciu, jud. Vrancea), în baza unor înţelegeri prealabile avute cu inculpatele Moise Nicoleta (profesor de limba şi literatura română la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focşani) şi Sîrbu Angela (profesor de chimie la Colegiul Naţional "Unirea" Focşani), a format un grup ocazional în scopul comiterii mai multor infracţiuni de corupţie având drept consecinţă fraudarea rezultatelor la acest examen de bacalaureat, informează, marţi, Biroul de presă al DNA.

Astfel, în perioada desfăşurării examenului de bacalaureat respectiv, inculpata Alexandrescu Anca Sonia, în calitate de profesor examinator la Centrul de examen Liceul Teoretic „Emil Botta“ din Adjud la disciplina limba franceză, a pretins şi primit prin intermediul inculpatului Constantinescu Constantin (profesor de istorie la acelaşi centru de examen) sume de bani pentru ca un număr de 15 candidaţi (denunţători în cauză) să promoveze examenul de bacalaureat sau să primească note mari. La rândul său, Constantinescu Constantin a pretins şi primit suma totală de 3.150 lei de la candidaţii respectivi şi de la inculpaţii Botez Nelu şi Diaconu Adriana Daniela (profesori de sport, respectiv informatică la Liceul Teoretic „Emil Botta”).

În acest circuit, Constantinescu Constantin a remis inculpatei Alexandrescu Anca Sonia 1.950 lei, a reţinut pentru sine 500 de lei, iar Botez Nelu şi-a însuşit suma de 700 lei.

De asemenea, inculpatele Alexandrescu Anca Sonia, Moise Nicoleta şi Sîrbu Angela au pretins suma de 1.500 euro, din care au primit suma 800 euro şi 1.600 lei, de la inculpatul Bolocan Ion în scopul de a interveni pe lângă profesorii evaluatori pentru ca aceştia să supraevalueze notele a doi candidaţi.

Alexandrescu Anca Sonia a pretins şi primit suma de 2.000 euro de la inculpaţii Albu Dănuţ şi Zbîrciog Vasile în scopul de a interveni pe lângă profesorii examinatori care să acorde note de promovare la disciplina matematică fiilor denunţătorilor, bani pe care ulterior i-a remis inculpatului Iamandei Florin, directorul Grupului Şcolar Agricol Focşani şi vicepreşedinte al comisiei din Centrul de examen Colegiul Naţional “Unirea” Focşani. La rândul său, Iamandei Florin a remis aceşti bani inculpatei Leaţă Rodica, profesor de matematică, îndeplinind funcţia de director adjunct la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau“ Focşani şi vicepreşedinte al comisiei din Centrul Zonal de Evaluare numărul 200-Şcoala cu clasele I-VIII, nr.3 Focşani. Acest demers a fost posibil şi cu concursul inculpatelor Moise Nicoleta şi Sîrbu Angela, precizează DNA.

În acelaşi scop şi în aceeaşi calitate, inculpata Alexandrescu Anca Sonia a pretins şi primit suma de 400 de lei de la inculpatul Petre Ion, pentru a interveni pe lângă inculpata Orăşanu Florenţa, profesor de limbă franceză şi profesor examinator la aceeaşi disciplină la Centrul de examen Grup Şcolar Construcţii Montaj Focşani, pentru a acorda unei candidate nota maximă, sumă de bani pe care a remis-o profesoarei Orăşanu Florenţa.

La rândul său, inculpata Bostan Mariana a pretins şi primit suma de 750 de lei de la o denunţătoare pentru a interveni pe lângă soţul său, inculpatul Bostan Iordache, inspector şcolar general şi preşedinte al Comisiei judeţene de bacalaureat Vrancea, în scopul ca acesta să-şi exercite autoritatea şi influenţa asupra profesorilor examinatori, pentru ca fiul denunţătoarei să promoveze examenele orale la limba şi literatura română şi limba franceză.

În plus, în cursul zilei de 24 iunie 2008, Bostan Iordache, în virtutea funcţiei sale, a intervenit pe lângă inculpata Alexandrescu Anca Sonia pentru ca aceasta să acorde nota maximă unui număr de trei candidaţi la disciplina limba franceză - proba orală.

La rândul său, inculpata Moise Nicoleta, în calitate de profesor examinator şi evaluator la disciplina limba şi literatura română, în cadrul Centrului Zonal de Evaluare 200-Şcoala cu clasele I-VIII, nr.3 Focşani, a pretins şi primit suma totală de 3.000 lei de la o candidată şi Alaci Alexandra Denis cu scopul de a face intervenţii pe lângă profesorii evaluatori de la disciplinele limba şi literatura română, matematică, informatică şi sport, pentru ca cele două candidate să promoveze sau să obţină note mari la aceste discipline. Din aceşti bani, Moise Nicoleta a remis inculpatelor Mincă Vica şi Sîrbu Angela (examinatori la disciplinele educaţie fizică, respectiv matematică) sumele de 800, respectiv 1.200 de lei.

În acelaşi context, inculpata Moise Nicoleta, ca urmare a intervenţiei inculpatei Stoian Tatieana, a remis inculpatei Rachieru Mariana, evaluator la disciplina matematică în cadrul Centrului Zonal de Evaluare nr.200- Şcoala cu clasele I-VIII, nr. 3 Focşani, suma de 100 de euro pentru a supraevalua lucrarea unui candidat.

În 30 iunie 2008, inculpata Sîrbu Angela, la solicitarea inculpatei Moise Nicoleta, i-a comunicat acesteia notele obţinute de trei elevi la disciplina biologie, înainte de afişarea rezultatelor, iar în ziua de 2 iulie 2008 i-a comunicat numele profesorilor care au corectat lucrările respective.

Inculpatul Zetu Mircea, agent de poliţie în cadrul IPJ Vrancea - Poliţia Municipiului Adjud, a primit de la un denunţător suma de 800 lei pentru a interveni pe lângă profesorii examinatori în scopul ca o candidată să promoveze examenele la limba şi literatura română şi limba franceză.

La rândul său, inculpata Pamfil Daniela a primit suma de 700 de lei de la un denunţător pentru a interveni pe lângă profesorii examinatori şi evaluatori din cadrul Centrului de examen Grup Şcolar de Construcţii Montaj Focşani şi pe care să-i determine să acorde fiului denunţătorului note mari la disciplinele limba engleză şi matematică.

În vederea confiscării speciale a sumelor de bani pretinse şi primite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile aparţinând inculpaţilor Alexandrescu Anca Sonia, Sîrbu Angela, Moise Nicoleta, Iamandei Florin, Constantinescu Constantin şi Botez Nelu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului DNA: 21 de acuzaţi, între care profesori şi primari, deferiţi justiţiei pentru fraudarea Bac-ului.
 Vizualizări articol: 1730 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DNA: 21 de acuzaţi, între care profesori şi primari, deferiţi justiţiei pentru fraudarea Bac-ului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei