Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 oct 2009 - Anul XIV, nr. 250 (4236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Cum îi hipnotizează Băsescu?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dincolo de discontinuitatea discursului, de parcă vorbitorul ar cădea pe gânduri înaintea fiecărui cuvânt, fiind nevoit să-l suplinească printr-un îîîîîî, ăăăăăă, timp în care meditează cum să-şi lege mai departe fraza, domnul Lucian Croitoru (cred că aşa îl cheamă), premierul desemnat, pare un om normal. Are, înţeleg, vreo 50 de ani, păr negru, mişcări aproape sportive când calcă şi umblă.
Cum de a fost determinat omul ăsta să devină robot învârtit cu cheia?
Eram copii şi umblam cu Moş Ajunul pe la porţi, cerând să fim lăsaţi să cântăm şi, drept recompensă, să primim un covrig. Ne daţi ori nu ne daţi? – întrebam noi dârdâind sub ferestrele gospodarilor. Noi eram nişte mucoşi. Ne primeau cu colindul – bine. Nu ne primeau – asta era.
Cum să umbli tu, însă, ditamai omul, consilier de guvernator, şcolit nu la contabilităţi de ceape, ci pe la femeiuri americăneşti, pe la porţile partidelor, cerând, fiindcă aşa ţi-a zis Băsescu, pomana unui vot? Votaţi-mă, că m-a desemnat preşedintele, votaţi-mă, că ştiu să socotesc şi să rezolv tabla înmulţirii cu băncile mondiale şi regionale, fie-vă milă de singurătatea mea de premier desemnat şi nesusţinut! Cum l-o fi hipnotizat Traian Băsescu pe acest specialist în contabilităţi înalte încât să-l determine să se coboare atât, să se plece şi să se umilească în halul ăsta?
Lucian Croitoru n-a fost, presupun, castrat de organul demnităţii, existent deopotrivă la bărbaţi şi la femei. Şi atunci cum se explică mişcarea sa caraghioasă, în cerc, de titirez?
Tot în copilărie, fiindcă am amintit vremea colindelor pe la ferestrele oamenilor, am trăit fascinat, nu doar eu, ci şi alţi ţânci de pe uliţă, spectacolul pe care-l dădea unul înzestrat cu puterea de a hipnotiza găini. Era un bărbat mic, chel, de meserie vărar, neînsurat, dar cu gâdilici la femei, pe care-l chema Pache. Pache ăsta, mai ales după ce lua o ţuică, şi dacă lua o ţuică o lua şi pe a doua şi tot aşa, dădea spectacole care fascinau şi lăsau cu gura căscată chiar şi oamenii mari.
Mie mi-a rămas în cap povestea cu găinile. De obicei ne punea pe noi, copiii, să-i prindem o găină. Preferinţa era să-i prindem mai multe. Numărul de circ ieşea mai atractiv. Alergam după orătăniile care nu se lăsau prinse de ne ieşeau ochii. Până la urmă vietăţile agitate şi sperioase erau capturate. Ei bine, Pache făcea minuni cu aceste locatare ale ogrăzii. Una câte una, erau aşezate cu picioarele în sus, capul lipit de ţărână şi ciocul spre cer. Palmele lui mângâiau penajul până când, pe nesimţite, pasărea era lăsată slobodă. Minune însă. Nu fugea, nu zbura, nu dădea nici un semn de nelinişte. Găinile toate, rânduite una lângă alta, stăteau cuminţi, în ţărână, cu ghearele în sus, spre consternarea noastră. În tot acest timp Pache se amuza. Uneori râdea hohotit, nu atât de găini, cât de noi, la fel de proşti în mintea hipnotizatorului şi la fel de neajutoraţi ca şi păsăretul care ouă.
Nu ştiu de ce, dar comportamentul acestui biet premier desemnat pare al unei găini hipnotizate de vărarul pilangiu Pache în copilăria mea. Liber fiind ca o sălbăticiune care poate fugi în pădure, el se mişcă asemeni urşilor de la grădina zoologică, obligaţi la geometria zgârcită a cuştii.
Am întrebat deunăzi, în pauza unei emisiuni televizate, un partener de dialog polemic de la PD-L ce i-a făcut, ce i-a promis domnul Băsescu, pe care-l apăra dincolo de limita logicii. Păreţi, i-am zis, un om în toată firea. Aveţi, presupun, nevastă, copii, agoniseală până la vârsta asta (era cam de vârsta mea, care nu mai e jună). Cum puteţi susţine aberaţii, lucruri în care evident nu credeţi, cum vă puteţi expune până la urmă ridicolului, fiindcă nu toţi cei care se uită la noi sunt proşti? Am crezut că va clipi şiret şi, nevăzut de camerele de luat imagini, îmi va face un semn că asta e, mâncăm şi noi o pâine, Băsescu e cozonacul nostru. Fără el murim de inaniţie. Nici vorbă. Asemenea ceasului învârtit cu cheiţa din spate, slujbaşul propagandistic al preşedintelui a turuit în acelaşi registru, de parcă nu eram doar noi doi, ci o lume întreagă care trebuia convinsă şi prostită îl asculta. La sfârşitul emisiunii am coborât împreună treptele acelei redacţii, iar el a continuat să peroreze în acelaşi ritm, egal şi obositor, despre Băsescu, lumina cerească a acestor vremuri tulburi. Am virat discret de lângă el, fără să vadă că am plecat şi, de la distanţă, întorcând capul, l-am văzut în acelaşi loc, vorbind singur, hipnotizat de credinţa că nici nu poate şi nici nu are voie să fugă, asemeni găinilor lui Pache.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum îi hipnotizează Băsescu?.
 Vizualizări articol: 2107 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 12 voturi
Cum îi hipnotizează Băsescu?4.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Simpatic... trimis de
(26 oct 2009, 17:38:03
Inafara de sarcasmul profund si atingator la suflet de-a dreptul, mai pot sa observ o subiectivitate greu de digerat.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei