Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 iun 2009 - Anul XIV, nr. 127 (4113)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CC declară neconstituţionale articolele care blochează majorarea salariilor profesorilor

Curtea Constituţională a scos în afara legii articolele din OUG 151/2008 care prevăd ca salariile profesorilor să crească gradual, cu până la 28 la sută, şi care amână termenul de intrare în vigoare a Legii 221/2007 privind majorările salariale de 50 la sută.
Iluzia salariilor mărite cu 50 la sută a profesorilor a început din toamna anului trecut.
A fost consecinţa unui lung şir de proteste ale dascălilor, începute prin marşuri şi pichete la Palatul Parlamentului în Capitală şi alte forme de protest în ţară. Atunci negocierile se purtau pentru măriri de salarii de nouă la sută.
Toată vara dascălii au protestat în diverse moduri, însă fără să obţină rezolvarea doleanţelor.
Apoi, în septembrie anul trecut, fiind şi în pragul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, a fost aprobată în Parlament Legea 221 prin care se măreau salariile profesorilor cu 50 la sută, începând din octombrie 2008.
Legea 221/2008 a fost promulgată în octombrie 2008 de preşedintele Traian Băsescu.
La câteva zile de la promulgare, Guvernul a emis OUG 136/2008, prin care amâna intrarea în vigoare a legii. Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2008, că OUG 136 este neconstituţională, însă Guvernul a emis o nouă ordonanţă - 151/2008 - prin care erau prevăzute majorări graduale ale salariilor profesorilor cu până la 28 la sută, în două tranşe, din martie şi din septembrie 2009, de cele mai mari creşteri urmând să beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse. Totodată, era abrogată vechea ordonanţă declarată neconstituţională.
Ambele decizii ale Guvernului Tăriceanu au fost criticate de sindicate şi exploatate de celelalte partide.
Ieri, Curtea Constituţională s-a pronunţat în cazul a două prevederi din OUG 151/2008, excepţii de neconstituţionalitate ridicate în mai multe procese pe care sindicatele cadrelor didactice le-au intentat unităţilor de învăţământ.
Guvernul justifica aprobarea Ordonanţei 151/2008 arătând că efortul financiar al măririi salariilor cadrelor didactice nu putea fi susţinut în contextul economic.
Astfel, Guvernul Tăriceanu arăta că efortul financiar al măririi salariilor cadrelor didactice nu putea fi susţinut financiar, astfel că era necesară amânarea aplicării Legii 221/2008 până în luna aprilie 2009.
Mai mult, aprobarea Legii 221 a creat un val de proteste ale funcţionarilor publici, medicilor, poliţiştilor, care cereau şi pentru aceste categorii majorări salariale similare cu cele aprobate pentru profesori.
Oricum, majorarea salarială de 50 la sută pentru cadrele didactice nu poate fi aplicată în 2009, chiar şi susţinătorii legii, între care şi Ecaterina Andronescu, actualul ministru al Educaţiei, afirmând în nenumărate rânduri că bugetul afectat de criza economică nu poate suporta o asemenea măsură.

Sindicatele din educaţie aşteaptă majorarea salariilor

Sindicatele din educaţie consideră firească decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională OUG 151/2008 prin care se bloca majorarea veniturilor acestora cu 50 la sută şi aşteaptă aplicarea acestei creşteri, altfel urmând să se adreseze reprezentanţilor OIM şi CEDO.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, ieri, că decizia Curţii Constituţionale (CC) era de aşteptat, iar dacă nici în aceste condiţii cadrele didactice nu vor primi majorarea prevăzută de Legea 221/2008, reprezentanţii FSLI se vor adresa Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), pentru că România a încălcat Convenţia 95 privind salarizarea, apoi se vor adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Liderul FSLI a precizat că această lege de majorarea a salariilor cadrelor didactice cu aproximativ 50 la sută trebuie aplicată înainte de intrarea în vigoare a legii unice de salarizare a bugetarilor.
Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că dacă CC a declarat neconstituţională OUG 151/2008, ar trebui aplicată Legea 221.
"Cred însă că actualul Guvern va găsi o altă formă să amâne în continuare aplicarea acestei majorări", a spus Ciosu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CC declară neconstituţionale articolele care blochează majorarea salariilor profesorilor.
 Vizualizări articol: 1057 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CC declară neconstituţionale articolele care blochează majorarea salariilor profesorilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei