Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 oct 2008 - Anul XIII, nr. 237 (3918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Reuters: Avansul economiei României ar putea fi oprit de îngheţarea creditelor şi expunerea leului

Creşterea economică va continua în România şi Bulgaria, dar posibilitatea ca avansul să fie oprit brusc de îngheţarea creditării este tot mai mare, în timp ce expunerea leului pe pieţele financiare ar putea afecta capacitatea de plată a împrumuturilor în valută, potrivit unei analize Reuters.

Leul a scăzut cu circa 10% din 12 septembrie, ziua care a precedat falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers, care a marcat intrarea într-o nouă fază a crizei financiare globale.

Aprecierea valutelor străine, îndeosebi a monedei unice europene, în raport cu leul induce riscuri mari pentru economie, precum majorarea ratelor la creditele în valută.

"Această situaţie ar putea conduce la probleme atât pentru companii, cât şi pentru consumatori, probabil la o prăbuşire a ciclului de creditare în valute străine", potrivit băncii americane de investiţii JPMorgan Chase.

O altă problemă ar fi, potrivit Reuters, majorarea dobânzii creditelor interbancare la 3 luni pe piaţa românească cu 3,5 puncte procentuale din martie până acum. Băncile vestice cu filiale locale furnizează în prezent 70% din finanţarea sistemului bancar local, însă fondurile s-ar putea diminua semnificativ dacă pieţele de credite din vestul Europei nu îşi recapătă dinamismul.

"O criză a creditelor ar avea un impact devastator asupra acestor economii (România şi Bulgaria - n.r.), care s-au bazat în mare măsură pe creşterea pieţei împrumuturilor pentru a-şi finanţa expansiunea", potrivit unui raport al băncii franceze BNP Paribas.

Cu toate acestea, îngheţarea pieţei creditelor ar putea avea şi efecte pozitive, precum diminuarea deficitelor de cont curent şi a inflaţiei din aceste ţări.

Statele membre UE din regiunea baltică, respectiv Letonia, Estonia şi Lituania, a căror creştere economică accelerată din ultimii ani s-a bazat pe consum, au mari probleme în urma crizei creditelor. Letonia şi Estonia sunt deja în recesiune, iar economiştii anticipează o încetinire accentuată a creşterii pentru Lituania, potrivit analizei Reuters.

Dintre cele mai avansate state membre UE din regiune - Polonia, Cehia şi Ungaria, numai Ungaria are o expunere mare la împrumuturi în valute străine, însă toate trei sunt afectate de frânarea pieţelor din zona euro, care a determinat scăderea exporturilor.

Cele mai pesimiste scenarii ale analiştilor anticipează o prăbuşire a creşterii economice din statele baltice şi balcanice, care va conduce ulterior la o recesiune acută şi, în final, la accentuarea şomajului, frânând cu mai mulţi ani eforturile noilor state membre UE de a ajunge ţările din vest din punct de vedere economic şi al nivelului de trai.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Reuters: Avansul economiei României ar putea fi oprit de îngheţarea creditelor şi expunerea leului.
 Vizualizări articol: 432 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Reuters: Avansul economiei României ar putea fi oprit de îngheţarea creditelor şi expunerea leului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei