Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 sep 2008 - Anul XIII, nr. 210 (3891)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Împotrivire

Asociaţia Salariaţilor Petrom nu vrea ca angajaţii să cumpere direct acţiunile repartizate

Asociaţia Salariaţilor Petrom, condusă de Liviu Luca, propune ca pachetul de 8% din acţiunile companiei să fie vândut către salariaţi, dar nu în mod direct, motivând că transferul direct poate fi interpretat ca fiind "o îngrădire a dreptului garantat de Constituţia României la libera asociere".

Procesul de vânzare a unui pachet de 8% din acţiunile Petrom către salariaţi va fi realizat la acelaşi preţ plătit de grupul OMV la momentul privatizării, de 0,0525 euro/titlu, dreptul de a achiziţiona acţiuni fiind deţinut de persoanele care la data de 26 august 2003 deţineau calitatea de angajat al companiei, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă lansat în dezbatere publică pe site-ul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), proiect întocmit de Asociaţia Salariaţilor Petrom.

 

Actele normative neaprobate

AVAS, care deţine un pachet de 20,6% din capitalul Petrom, a iniţiat în ultimii ani mai multe proiecte referitoare la vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile companiei către salariaţi, conform OG 55/2003, însă actele normative nu au fost aprobate, întrucât au existat mai multe opinii privind sfera persoanelor care au dreptul de a deveni acţionari la Petrom. Ultima variantă propusă de AVAS, la începutul acestui an, prevede ca vânzarea titlurilor să se facă în mod direct către salariaţii companiei de la 26 august 2003.

Asociaţia Salariaţilor consideră, potrivit proiectului depus, că vânzarea acţiunilor în mod direct către salariaţi poate fi interpretată ca fiind a îngrădire a dreptului garantat de Constituţie la libera asociere.

Totodată, iniţiatorii proiectului de act normativ mai susţin că OG 55/2003 privind sfera persoanelor îndreptăţite să cumpere acţiuni Petrom a dat naştere unor interpretări diferite.

"Cota procentuală ce urmează a fi achiziţionată de salariaţi şi momentele la care se va realiza cumpărarea titlurilor de către aceştia vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui AVAS", se spune în proiectul de act normativ.

Pentru a beneficia de acţiuni Petrom, persoanele îndreptăţite să cumpere titluri vor fi obligate să dovedească că deţin acest drept prin prezentarea unor documente. Actele necesare menţionate în proiectul de act normativ sunt o copie legalizată a cărţii de muncă/contractului individual de muncă, o copie a cărţii de identitate, o cerere tip şi o declaraţie pe proprie răspundere, autentificată de un notar, din care să reiasă că nu se află în nici una din situaţiile de incompatibilitate prevăzute de legea privind valorificarea unor active ale statului, se mai arată în proiect.

 

Titluri scoase la vânzare

Numărul de titluri scoase la vânzare de către AVAS va fi 4,480 miliarde unităţi, reprezentând 7,99% din capitalul social al Petrom la 31 decembrie, conform sursei citate.

Contactat de MEDIAFAX, Liviu Luca nu a dorit să facă nici un comentariu referitor la proiect.

Potrivit legii de aprobare a Ordonanţei de Guvern 55/2003 privind privatizarea Petrom, intrată în vigoare la 26 august 2003, un pachet de 8% din acţiunile companiei va fi vândut salariaţilor la acelaşi preţ la care titlurile au fost transferate grupului austriac OMV, reprezentând echivalentul în lei a 0,0525 euro/acţiune.

La acest preţ, salariaţii ar urma să plătească circa 235 milioane de euro. Valoarea de piaţa a pachetului de acţiuni este de 521 milioane de euro, conform preţului de închidere, de joi, a şedinţei de tranzacţionare a titlurilor Petrom, de la Bursa de Valori Bucureşti.

 

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom

Acţionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, cu 51,01%. OMV a preluat participaţia majoritară de la stat în anul 2004, printr-o tranzacţie de 1,5 miliarde de euro sub formă de achiziţie directă de acţiuni şi majorare de capital.

Statul român, prin AVAS, deţine un pachet de 20,63% din acţiunile companiei, fiind urmat de Fondul Proprietatea - 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - 2,02% şi acţionarii de la bursă, care împart aproximativ 6% din titluri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asociaţia Salariaţilor Petrom nu vrea ca angajaţii să cumpere direct acţiunile repartizate.
 Vizualizări articol: 341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asociaţia Salariaţilor Petrom nu vrea ca angajaţii să cumpere direct acţiunile repartizate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei