Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 iul 2008 - Anul XIII, nr. 164 (3845)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

A fost avizată schema de ajutor de stat pentru dezvoltare regională şi energie verde

Consiliul Concurenţei a avizat schema de ajutor de stat orizontal pentru dezvoltarea regională durabilă şi reducerea emisiilor, prin care vor putea beneficia de stimulente firmele care vor realiza investiţii de până la 50 milioane de euro în producţia de energie electrică din surse regenerabile.

Guvernul a aprobat pe 9 iulie, un proiect de hotărâre privind acordarea de ajutoare de stat firmelor care realizează investiţii în energia regenerabilă, până în 2012 urmând să fie alocate 200 milioane de euro.

"Schema este exceptată de la obligaţia notificării către Comisia Europeană, însă un rezumat al acesteia va fi transmis la Bruxelles, în vederea informării şi publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene", se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

Conform sursei citate, obiectivul schemei îl reprezintă dezvoltarea regională durabilă, prin sprijinirea reducerii consumului de energie, precum şi prin reducerea poluării, fapt ce va contribui la crearea unui echilibru între creşterea economică, protecţia mediului şi accesul echitabil la resurse între generaţii.

"În cadrul acestei scheme, pot beneficia de finanţare nerambursabilă operatorii economici care activează în toate sectoarele industriale şi în sectorul producerii energiei electrice şi termice, care realizează investiţii în scopul îmbunătăţirii eficienţei energetice şi în scopul diminuării emisiilor poluante generate de instalaţiile mari de ardere", se menţionează în comunicat.

Proiectele pot fi realizate în oricare dintre regiunile ţării şi trebuie menţinute în locaţia respectivă minim trei ani, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv cinci ani în cazul întreprinderilor mari. Valoarea maximă a ajutorului de stat ce se poate acorda beneficiarilor este de 40% din costurile eligibile ale investiţiilor pentru cei care realizează proiecte în regiunea Bucureşti-Ilfov şi 50% pentru celelalte şapte regiuni de dezvoltare.

Pentru întreprinderile mici se acordă un bonus de 20%, iar pentru cele mijlocii de 10%, cu excepţia firmelor din sectorul transporturilor.

Conform proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea schemei de ajutor de stat regional privind valorificarea resurselor regenerabile de energie, lansat în dezbatere publică în luna iunie, de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), pentru a putea primi ajutoare de stat, investitorii sunt obligaţi ca înaintea începerii lucrărilor să prezinte o cerere adresată Direcţiei Generale Politică Energetică, să asigure o finanţare de cel puţin 30% din costuri care să nu facă obiectul unui ajutor public.

Societăţile cu datorii la stat sau cele care au obţinut ajutoare de stat ilegale şi care nu au fost recuperate integral nu vor putea aplica la acest program.

Numărul maxim de beneficiari este estimat de MEF la 300 de firme, luând în considerare complexitatea şi condiţiile de eligibilitate a proiectelor şi legislaţia comunitară din domeniul ajutoarelor de stat regionale.

Pentru acest an sunt prevăzute fonduri totale de 20,9 milioane de euro, în 2009 de 30,6 milioane euro şi în 2010 de 39,7 milioane euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A fost avizată schema de ajutor de stat pentru dezvoltare regională şi energie verde.
 Vizualizări articol: 648 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A fost avizată schema de ajutor de stat pentru dezvoltare regională şi energie verde0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei