Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 mai 2008 - Anul XIII, nr. 118 (3799)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România a cerut Comisiei Europene să sprijine mai mult fermele mici

România a cerut Comisiei Europene să evalueze rolul fermelor mici în agricultura europeană şi să le sprijine mai substanţial, în special în contextul creşterii cererii de alimente la nivel mondial şi european.

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a participat luni la reuniunea Consiliului miniştrilor agriculturii de la Bruxelles, unde delegaţia română a prezentat o notă privind importanţa fermelor mici în agricultura UE şi necesitatea sprijinirii acestui tip de exploataţii.

România a arătat că în contextul actual al creşterii cererii de alimente la nivel mondial, UE ar trebui să ia în considerare toate categoriile de producători care pot ajuta la acoperirea acestei cereri, inclusiv fermele mici, de semi-subzistenţă.

"UE trebuie să în calcul toţi producătorii care pot contribui la o dezvoltare sustenabilă a producţiei europene de alimente. Ne referim în special la reevaluarea rolului pe care fermele mici pot şi trebuie să îl joace în viitor în domeniul producţiei agricole şi alimentare (...) Credem că UE ar trebui să reconsidere rolul fermelor mici, mai ales cele de semi-subzistenţă, care produc pentru piaţă şi care au un rol specific în agricultura de proximitate", se arată în nota respectivă.

Fermele agricole de dimensiuni reduse ar trebui să fie sprijinite mai substanţial prin măsurile Politicii Agricole Comunitare (PAC), iar standardele impuse produselor ar trebui adaptate la acest tip de producţie la scară mică.

"Luând în considerarea creşterea cererii de alimente la nivel mondial şi european, credem că producţia fermelor mici nu este îndeajuns luată în seamnă şi sprijinită de măsurile actuale ale PAC, iar unele produse agricole au acces limitat la piaţă, din cauza anumitor standarde de multe ori nemotivat de restrictive sau insuficient adaptate la specificitatea acestei producţii la scară mică", arată delegaţia română.

 

Avantajele micilor ferme.

Avantajele fermelor mici sunt protejarea mediului, prin practicarea unei agriculturi extensive, acoperirea cererii din pieţele locale, asigurarea de produse proaspete şi specifice şi păstrarea tradiţiilor.

"În ciuda acestor avantaje, în ultimele decenii agricultura la scară mică a fost ignorată sistematic, iar politicile agricole s-au concentrat pe sprijinirea producţiei agricole intensive, foarte eficientă, care joacă un rol decisiv în acoperirea cererii, dar care prezintă o serie de dezavantaje cum ar fi impactul asupra mediului şi exploatarea nesustenabilă a resurselor", se spune în notă.

Pe lângă rolul economic, fermele mici au şi un rol social, fiind o sursă de venit pentru populaţia din mediul rural.

Solicitarea României privind recunoaşterea rolului fermelor mici în cadrul agriculturii europene a fost susţinută de Bulgaria, Polonia, Malta, Grecia, Franţa, Cipru, Portugalia, Luxemburg, Irlanda şi Austria.

Comisia a apreciat iniţiativa României şi a subliniat importanţa unei viziuni extinse asupra politicii agricole, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Totodată, Comisia a evidenţiat rolul fermelor mici în asigurarea producţiei alimentare, a coeziunii sociale şi protecţiei mediului, cu atât mai mult cu cât statele membre au posibilitatea sprijinirii fermelor de mici dimensiuni, în special în cadrul diferitelor măsuri de dezvoltare rurală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România a cerut Comisiei Europene să sprijine mai mult fermele mici.
 Vizualizări articol: 335 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România a cerut Comisiei Europene să sprijine mai mult fermele mici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei