Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 oct 2007 - Anul XII, nr. 251 (3626)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Campioni

Avem una dintre cele mai mari economii subterane din UE

"

Statele cu cele mai mari economii subterane din Uniunea Europeană se află în estul şi sudul continentului, a declarat, ieri, comisarul UE pentru Muncă, Vladimir Spidla, indicând în acest sens România, Bulgaria, precum şi Italia, relatează International Herald Tribune Europe.

Spidla a cerut statelor membre să ia măsuri pentru controlarea fenomenului şi a arătat că "economia neagră subminează finanţarea" programelor sociale naţionale şi are un efect negativ asupra creşterii economice.

"Nu există indicii că fenomenul este în scădere, iar în unele sectoare şi unele forme de muncă pare a fi în creştere. Trebuie să luăm măsuri mai hotărâte la nivelul Uniunii", a spus Spidla.

El a arătat că ar putea fi create în mod legal mai multe locuri de muncă dacă guvernele comunitare micşorează impozitele pentru forţa de muncă, precum şi contribuţiile sociale.

Spidla a spus că munca la negru poate fi redusă dacă mai multe state membre vor renunţa la restricţiile impuse migraţiei muncitorilor din Europa de Est. În prezent, mulţi dintre aceştia nu au dreptul să muncească legal în statele membre mai vechi ale Uniunii, în urma unor restricţi impuse la aderarea noilor state membre, în 2004 şi 2007.

O altă modalitate de control al fenomenului muncii la negru este, potrivit lui Spidla, îmbunătăţirea verificărilor efectuate la companii.

Apelul făcut de Uniune are loc în urma unui sondaj efectuat în rândul statelor membre, conform căruia aproape un sfert din cetăţenii europeni au muncit, la un moment dat, fără forme legale.

În medie, 5% din cele 26.755 de persoane care au participat la sondaj au declarat că au muncit fără forme legale, în 2006.

În sondaj se arată că nu poate fi făcută o analiză completă a problemei, la nivel european, întrucât mulţi dintre cei intervievaţi au refuzat să răspundă la întrebările considerate mai sensibile sau consideră că nu este ilegal să fie plătiţi în numerar pentru activităţi precum îngrijirea copiilor sau servicii de menaj.

Cel mai ridicat procentaj referitor la munca la negru a fost înregistrat în Danemarca, respectiv 18%, urmată de Letonia, cu 15%. Cel mai redus nivel a fost înregistrat în rândul britanicilor şi ciprioţilor, respectiv 1-2%.

Cele mai populare bunuri pe piaţa neagră sunt, potrivit sondajului, DVD-urile, computerele, îmbrăcămintea şi mobila. Pe poziţia a doua în funcţie de popularitate se află servicii precum îngrijirea copiilor şi grădinăritul, urmate de construcţii şi activităţi de reparaţii.

Sondajul comandat de UE a fost realizat în perioada mai-iunie a acestui an şi are o marjă de eroare de plus minus 3,1 puncte procentuale.

"
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avem una dintre cele mai mari economii subterane din UE.
 Vizualizări articol: 397 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Avem una dintre cele mai mari economii subterane din UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei