Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 24 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 277 (8194)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

„Confesiuni plastice”, expoziție de pictură semnată de artistul Radu Bercea, la Teatrul „Matei Vișniec”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În spațiul expozițional al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” a avut loc marți, 22 noiembrie, de la ora 16:00, vernisajul expoziției de pictură „Confesiuni plastice”, expoziție realizată de artistul humorean Radu Bercea, pictor și grafician, fost deținut politic sub regimul comunist.

Expoziția este organizată în contextul Zilei Naționale a României, este cu vânzare și a beneficiat de prezența unui numeros public tânăr. La vernisaj au fost prezente și personalități sucevene precum Constantin Ungureanu Box, curatorul expoziției,  scriitorul Constantin Bulboacă, artistul plastic și caricaturistul Oviziu Ambrozie Bortă (BOA), dar și reprezentanți ai administrației sucevene - consilierii locali Maria Todereanu, Bogdan George Păstrăv și consilierul județean Amedeia Vițega.

În creația expusă în spațiul teatrului sucevean artistul Radu Bercea și-a onorat audiența cu un traseu artistic variat, de la artă decorativă în acrilic la decorație în artelit, de la stilizări decorative la flori sau simbolistică religioasă. Curatorul expoziției, artistul Constantin Ungureanu Box, a vorbit despre opera autorului:

”Prin opera aceasta, Radu Bercea își păstrează adolescența, după ce a suferit în tinerețea sa de pe urma regimului comunist. Chipul lui luminos arată o trăire a ceea ce pictează, fără a minți în ceea ce așterne pe pânză. Creația sa este surprinzător de luminoasă, eu nu am mai întâlnit o creație a unui artist decorator de felul ăsta. Arta sa decorativă, influențată de limbajul grafic, va intra în istoria artei ca o creație într-o gamă minoră, influențată de curentul Art Nouveau. Arabescul, linia curbă marchează arta compoziției la Radu Bercea și îmi face mie trimitere la arta satirică, practicată cu consecvență de autor de-a lungul anilor. El reușește prin linii curbe să surprindă caracterul unor personaje, văzute de mine în reviste încă din perioada copilăriei. Acel limbaj creat într-o linie simplă îl păstrează și acum, iar ceea ce am văzut astăzi aici rămâne o surpriză pentru mine.”

Cu un număr impresionant de expoziții personale, cu distincții și titluri importante primite de-a lungul anilor, Radu Bercea se încadrează astăzi în rândul celor mai iubiți creatori de frumos, arta sa înnobilând casele multor iubitori ai picturii și artei decorative. Profesorul și scriitorul Constantin Bulboacă este unul dintre cei cărora Radu Bercea le-a dăruit prietenia și întreaga sa bunătate. El a vorbit în cadrul expoziției despre omul și prietenul său Radu Bercea:

”Ce vreau să vă spun că-mi place mie la creația lui Radu Bercea este că ea este între suflet, între iubire și gândire. Acest om s-a născut, prin bunăvoința lui Dumnezeu, cu har, cu lumină în suflet. Acest om minunat reușește să ne dea și lumina sufletului și lumina practică, materială. El m-a impresionat întotdeauna prin altruismul său, prin dăruirea sa, prin iubire și generozitate. Operele sale donate prin bunăvoința sa înnobilează astăzi spații culturale, iar un asemenea om reușește să dea din plinul lui și de aceea are, căci dacă dăruiești ai.”

O mare parte a lucrărilor realizate de Radu Bercea au fost deja rezervate de iubitorii artei din ziua vernisajului, răsplătind astfel munca și creația autorului cu care orice întâlnire devine un real motiv de bucurie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Confesiuni plastice”, expoziție de pictură semnată de artistul Radu Bercea, la Teatrul „Matei Vișniec”.
 Vizualizări articol: 512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Confesiuni plastice”, expoziție de pictură semnată de artistul Radu Bercea, la Teatrul „Matei Vișniec”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei