Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 259 (8176)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Continuitate

Simpozionul național ”Bucovina – tradiție și modernitate” a ajuns la ediția cu numărul șase

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Simpozionul naţional „Bucovina – tradiţie şi modernitate” a ajuns anul acesta la ediția cu numărul șase. Precedentele ediții au fost apreciate de participanţi şi public, atât pentru organizare, cât şi pentru conţinut, dovadă și participarea numeroasă de anul acesta.

După participarea la prima ediţie a lucrărilor simpozionului, prof. univ. dr. Virgiliu Ţârău aprecia lucrările prezentate ca „o istorie de bună calitate, modernă și consistentă, făcută de intelectualii locului, de oamenii care au contribuit la zidirea cunoștințelor istorice ce au făcut posibile perpetuarea tradițiilor chiar și în condițiile unei modernizări accelerate”. În cuvântul de început al volumului, ce reuneşte lucrările ediţiei a II-a a simpozionului, conf. univ. dr. Daniel Lazăr descrie această ediţie ca „o reușită, atât prin prisma calității științifice a comunicărilor prezentate, cât și prin aceea a consolidării relațiilor dintre comunitatea locală și spațiul academic.”

Lucrările prezentate la ediţia a III-a a simpozionului sunt apreciate de către prof. univ. dr. Ştefan Purici astfel: „Documentate, argumentate, cu interpretări coerente și adecvate, textele unor reputați specialiști în domeniul investigării trecutului sau tineri cercetători aduc în fața cititorului pagini mai puțin cunoscute din istoria Bucovinei, plasate, de regulă, într-un context național și internațional. (…) Este o <cărămidă> care întărește și mai mult <edificiul> istoriografic românesc, contribuind la promovarea istoriei regionale, la popularizarea trecutului unor comunități din partea de nord a țării, la cultivarea respectului pentru trecutul național.”

În anul 2020, conf. univ. dr. Florin Pintescu concluziona: „Cele patru ediții ale simpozionului organizat de Asociația Pro Civis Dorna din Vatra Dornei și volumele de studii și articole aferente acestora demonstrează cu prisosință trei lucruri: istoria Bucovinei continuă să fie un subiect incitant, deși despre această provincie istorică românească s-au publicat, statistic vorbind, în România și străinătate, mai multe lucrări decât despre oricare alta dintre suratele sale; profesorii de istorie din învățământul universitar sucevean sunt dispuși să apere, prin cercetări bibliografice și arhivalice, statutul didactic, rolul formativ și validitatea științifică a disciplinei istorie; scrierea istoriei naționale poate fi reîmprospătată pornind de la datele noi puse în circulație de către cercetările de istorie regională”.

La a V-a ediţie, prof. univ. dr. Virgiliu Ţârău, într-o reflecţie de etapă, remarca „că aici s-a conturat un nucleu de entuziaști, istorici, filosofi și specialiști în științe socio-umane, profesori și cercetători, diverși ca identitate, ca vârste și experiențe, localnici, bucovineni, ieșeni sau clujeni. Că ei se reunesc anual și dezbat, în generoasa organizare a Asociației PRO CIVIS DORNA, în cadrele tradiției și/sau modernității, teme și probleme care contribuie la recuperarea cunoașterii cu privire la acest spațiu, a trecutului său și al oamenilor care l-au marcat”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Simpozionul național ”Bucovina – tradiție și modernitate” a ajuns la ediția cu numărul șase.
 Vizualizări articol: 434 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Simpozionul național ”Bucovina – tradiție și modernitate” a ajuns la ediția cu numărul șase0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei