Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 iun 2018 - Anul XXIII, nr. 137 (6847)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poştale „Artişti români contemporani”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a introdus recent în circulaţie emisiunea de mărci poştale „Artişti români contemporani” aducând în atenţia colecţionarilor trei creatori de artă ai momentului - Daniela Făiniş, Mihai Vladimir Zamfirescu şi Ioan Nemţoi.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 lei este reprezentată opera „Dantescă I”, autor Daniela Făiniş.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei ilustrează pictura „Sărutul”, creaţie a artistului Vladimir Zamfirescu.

Lucrarea artistului Ioan Nemţoi, denumită „Germination”, este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei.

Daniela Făiniş a absolvit Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative, specializarea Ceramică. Cu o activitate artistică remarcabilă în domeniul ceramicii contemporane, creaţia artistei reuneşte, deopotrivă, sculptura, pictura, grafica şi tapiseria în obiecte şi instalaţii ceramice deosebit de complexe.

Lucrările sale, chipuri generice, cu expresii goale, uneori ascunse de măşti, sunt expuse atât în ţară, cât şi în muzee şi galerii prestigioase din Japonia, Germania, SUA, Belgia, precum şi în clădirea principală a Parlamentului European.

Dorinţa artistei de a realiza lucrări cât mai mari şi mai complexe s-a concretizat în ansamblul de lucrări din porţelan şi metal intitulat Pădurea de porţelan, expus în Grădina Botanică din Bucureşti şi în curtea Palatului Mogoşoaia.

Daniela Făiniş a primit numeroase premii şi distincţii, dintre care amintim: Meritul cultural în grad de Comandor oferit de Preşedintele României (2004), Marele Premiu al Bienalei Internaţionale Artele Focului (1998, Bucureşti), Premiul I la Bienala Internaţională de Ceramică Artistică (1997, Aveiro, Portugalia), Targa d’Oro la Concorso Internazionale Della Ceramica D’arte Gualdo Tadino (1989 şi 1990, Perugia, Italia).

Vladimir Mihai Zamfirescu, personalitate marcantă a picturii româneşti şi europene, a absolvit, ca şef de promoţie, în 1966, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, la clasa maestrului Corneliu Baba.

În 1968 obţine atestatul de pictor bisericesc şi devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. În acelaşi an, pictează în frescă, singur, Biserica din Lunca Asăului, din judeţul Bacău.

Artistul şi-a creat un tip antropologic propriu - chipul întors, care se retrage, răsucit nu înăuntru, ci înspre despicătura prin care toată suferinţa lumii, fie se scurge în afară, fie se revarsă înăuntru.

Regăsim tablourile sale în mari pinacoteci, în colecţii particulare şi în vestite muzee de artă din Franţa, Marea Britanie (Tate Gallery, Londra), Italia, Germania, Spania, Austria, Elveţia, Olanda, Suedia, Norvegia, Portugalia, Grecia, Rusia (Muzeul Puşkin), SUA, precum şi în colecţii regale şi ale unor de şefi de stat.  În anul 2003, pictează darul său pentru Suveranul Pontif, Papa Ioan Paul al II-lea, trimis din partea României la Vatican, lucrare care azi îmbogăţeşte Colecţia Muzeului de artă al Vaticanului.

Dintre premiile, distincţiile şi bursele primite de-a lungul carierei sale artistice amintim: Premiul Trienalei Internaţionale (1971, Sofia), Bursa Academiei Regale Suedeze (1980), Bursa Academiei Italiene pentru Pictură (1982), Medalia Raffael a Academiei Caravaggio (1982, Roma), Ordinul Naţional pentru Serviciul Credincios, în grad de Cavaler acordat de Preşedintele României (2003) şi Premiul „Opera Omnia”, acordat de Primăria Municipiului Ploieşti (2018).

Absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, specializarea Ceramică, Sticlă, Metal, Ioan Nemţoi este unul dintre cei mai bine cotaţi artişti ai momentului, recunoscut la nivel mondial.

Lucrările sale sunt apreciate, atât pentru fantezia lor, cât şi pentru tehnica impecabilă de realizare. Convertită la tensiuni şi echilibre, la naraţiune şi simbol, arta lui Ioan Nemţoi dezvăluie un artist reflexiv, tensionat, pasionat de dinamica formelor, a culorilor şi a materiei care le alcătuieşte.

În 1991, operele artistului erau deja prezente la International Glass Exhibition din Kanazawa, Japonia, iar astăzi le regăsim în colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al V-lea al Norvegiei, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a lui Kofi Annan sau a lui Vladimir Putin, a Emmei Nicholson, a Principesei Margareta a României, dar şi în Muzeul Vaticanului, la Kunstpalast (Düsseldorf), la sediul UNICEF (New York), la McLarren Technology Centre (Marea Britanie), Waterland Neeltje Jans Museum (Olanda), Casa Albă (Washington).

Ioan Nemţoi, primul artist român cu o expoziţie permanentă la New York, deschisă în 2003, a ales să rămână în România, la Dorohoi, unde continuă să creeze la 1.200º C.

Emisiunea de mărci poştale are un tiraj de 40.060 de timbre fiind emise totodată şi 210 plicuri (FDC), echipate cu timbrele emisiunii, numerotate şi obliterare cu ştampila „prima zi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „Artişti români contemporani”.
 Vizualizări articol: 1316 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Emisiunea de mărci poştale „Artişti români contemporani”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei