Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 90 (6800)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Amintiri

Lansare, cu sala plină, a volumului “Consemnat”, sub semnătura jurnalistului Neculai Roşca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oameni de cultură, autorităţi, prieteni sau cititori pur şi simplu au ţinut să umple vineri seara, începând cu ora 18.00, sala de festivităţi a Muzeului de Istorie din Suceava, la lansarea primului volum de carte semnat de jurnalistul Neculai Roşca. Povestirile dintre coperţile cărţii intitulate simplu "Consemnat" reprezintă astăzi o reîntoarcere la momentul primilor ani de viaţă a autorului. Autorul surprinde în această carte o lume a copilăriei lipsite de griji şi răspunderi, plină de soare în permanenţă, într-o înşiruire a poveştilor care provoacă zâmbet, pe care cititorul le caută şi la care se bucură sau se înduioşează. Aflat într-un moment de răscruce al vieţii, Neculai Roşca a ales o altă cale, cea a “consemnării” unor imagini ale primilor ani de viaţă, pentru a nu se pierde şi a nu se uita. Aceste rânduri aduc cititorului o nostalgie a copilăriei, în care mulţi dintre cei care au copilărit la sat se regăsesc în totalitate. Sunt întâmplări descrise cu nonşalanţă de autor, care îşi aminteşte de amănunte, uneori debordante, din acea perioadă, în care se afla la o vârstă foarte fragedă. Unele povestiri, care par astăzi de necrezut, ar putea reprezenta o ficţiune pentru o parte dintre cititori. Toţi au avut o copilărie, tuturor ni s-au întâmplat poate lucruri extraordinare, însă aceste poveşti creează emoţii, fiind îmbrăcate cu talentul de povestitor al lui Neculai Roşca. 

 

Volumul de povestiri din copilărie a fost apreciat de toţi cei care au luat cuvântul

Directorul Direcţiei de Cultură Suceava, Aurel Buzincu, cel care a scris textul de prezentare a cărţii, vorbind despre autor, a precizat: “Este impresionantă putinţa inginerească a lui Nicu Roşca de a evoca lucruri care devin, puse în pagină, mai vii decât cele care mai stăruie în amintirea copiilor de atunci. Nicu Roşca devine pe neanunţate autorul unei cărţi care chiar trebuie citită, pentru că este o carte din categoria amintirilor din copilărie care nu seamănă nici cu vremea aceasta şi nici cu tipul acesta de amintiri. Nicu are capacitatea de a vorbi simplu şi în acelaşi timp cu un discurs plin de umor, cu ironie şi autoironie, despre lucruri cu adevărat dramatice, pentru că această carte este o poveste, spusă zâmbind, a unei dramatice întâmplări de viaţă. Cartea se încheie cu momentul în care dispare tata, un moment în care, de fapt, dispare copilăria. O carte care demonstrează că Nicu Roşca trebuie să continue să scrie, că în spatele ei stă un scriitor cu o disponibilitate estetică de excepţie.”

Cartea este presărată cu câteva desene realizate în stil caricatural de autor, apreciate de cunoscători, despre care artistul Mihai Pânzaru PIM recunoaşte: “Nicu desenează foarte interesant, având un limbaj plastic caracteristic caricaturiştilor. Desenele din carte reprezintă şi ele o demonstraţie de artă pură, iar cartea a fost în ansamblu bine primită de toată lumea, fiind semnată de un bucovinean adevărat.”

 

Un nou volum de povestiri, promis de autor pentru viitorul apropiat

Cei prezenţi la lansare sunt convinşi că această “odisee” va continua.

Plin de modestie, el a spus în încheiere: “Vă mulţumesc că mi-aţi adresat doar cuvinte de laudă şi este impresionantă prezenţa domniilor voastre aici, pentru a lansa această cărţulică de 150 de pagini, atât de căutată de parcă nu aş fi scris-o eu”, continuând cu mulţumirile adresate tuturor celor care au fost alături de el în realizarea acestei cărţi. Următorul volum anunţat de autor va avea directă legătură cu modul în care s-a petrecut revoluţia la IFA Suceava, cu bunele şi relele de atunci, alături de experienţa de dulgher-fierar-betonist şi sudor, trăită de Neculai Roşca în Israel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansare, cu sala plină, a volumului “Consemnat”, sub semnătura jurnalistului Neculai Roşca.
 Vizualizări articol: 1186 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Lansare, cu sala plină, a volumului “Consemnat”, sub semnătura jurnalistului Neculai Roşca1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei