Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 iun 2017 - Anul XXII, nr. 123 (6539)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Cultural

„Cafeneaua geopolitică” în Bucovina, o primă întâlnire la Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Primăria Siret – Sala Voievozilor a avut loc sâmbătă, 27 mai, manifestarea culturală intitulată "Cafeneaua geopolitică", organizată de Centrul Regional de Cercetare şi Analiză a Riscurilor Transfrontaliere (preşedinte profesor Roman Istrati) şi Uniunea Ucrainenilor din România - Filiala Siret (preşedinte profesor Mihai Mihăescu Aniuk). "Cafeneaua geopolitică" este un concept nou pentru zona noastră şi ea va fi organizată de acum încolo din două în două luni în România, Ucraina şi Polonia.

După manifestarea de la Siret va urma, pe 14 iulie, o nouă ediţie care se va desfăşura la Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi şi o alta, la Liov - Ucraina, în luna octombrie a acestui an. La aceste întâlniri vor participa cercetători din cele trei ţări.

 

Dezbateri

Prima întâlnire de la Siret a avut ca temă "Pericolul rus în estul Europei: metode şi modalităţi de contracarare". Sesiunea a fost deschisă de profesor doctor Vasile Simileanu, vicepreşedinte al Societăţii Române de Geopolitică "Ion Conea" şi director al revistei "Geopolitica" din Bucureşti. Profesorul a prezentat ultimul număr al revistei, dedicat Caucazului, şi a conferenţiat pe tema impactului războiului hibrid asupra relaţiilor regionale din estul Europei. Pe aceeaşi temă a fost prezentată şi o interesantă şi extrem de pertinentă analiză datorată profesorului conferenţiar Vitaliy Yurchuk de la Centrul de Cercetare pentru Cooperare Internaţională şi Regională din Liov, Ucraina. Tema disertaţiei sale a fost: "Forme şi metode ale războiului hibrid al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei".

Alţi doi cercetători din Liov au prezentat materiale consistente legate de pericolul rus din estul continentului nostru. E vorba de profesor universitar doctor Marian Jitariuc, de la Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Liov ("Provocări actuale, ameninţări ale Kremlinului în contextul transformărilor geopolitice") şi Andriy Voloshin, cercetător în cadrul Institutului Naţional de Studii Strategice din Liov, care a prezentat materialul intitulat "Activitatea propagandistică a Federaţiei Ruse în România. Aspecte contemporane pe fondul desfăşurării conflictelor internaţionale". Toate aceste lucrări vor fi publicate în revista "Geopolitica" care apare la Bucureşti. La manifestări a luat parte şi profesor universitar doctor Ion Constantin Stan, de la Facultatea de Geografie a universităţii bucureştene.

Moderatorii întregii manifestări au fost jurnalistul Roman Istrati şi Mihai Mihăescu Aniuk, consilier în cadrul Prefecturii Suceava, acesta din urmă asigurând şi traducerea din română în ucraineană. La manifestarea care s-a bucurat de sprijinul personal al primarului din Siret, economist Adrian Popoiu, a participat un public avizat şi extrem de atent şi interesat de informaţiile prezentate. În cadrul manifestării a fost vernisată şi o expoziţie de fotografii ce redau atrocităţile şi dezastrul create de intervenţia rusă în Ucraina. „Imaginile surprind scene de coşmar ale unui conflict creat şi întreţinut de Federaţia Rusă în Donbas şi imortalizează tragedii umane greu de imaginat. Avem speranţa ca, în colaborare cu profesorul Ioan Bodnar, care a adus aceste imagini din Ucraina, să prezentăm expoziţia în cât mai multe localităţi din ţară, inclusiv în Parlamentul de la Bucureşti, pentru ca atât politicienii, cât şi opinia publică să cunoască grozăviile care se petrec zilnic la Lugansk, Donetsk şi în localităţile din zona controlată de separatişti şi de forţele ruse”, ne-a spus profesorul Roman Istrati.

 

Folclor românesc şi ucrainean

Tot sâmbătă, 27 mai, în continuarea manifestărilor "Cafeneaua geopolitică", la Centrul Cultural "Mihai Teliman" din Siret a avut loc spectacolul omagial "În Memoriam Valerian Ianoş", cu participarea unor solişti şi formaţii de prestigiu care au interpretat piese din folclorul românesc şi ucrainean: Ansamblul Kolomeika şi Grupul "Dor Bucovinean" din Siret, Grupul de copii „Veselka” din Văşcăuţi, soliştii Daniela Prichici şi Iulian Sauciuc din Milişăuţi, precum şi părintele Mihai Cobziuc din municipiul Suceava.

Profesorul Istrate a completat că „atât oaspeţii, cât şi artiştii s-au bucurat de atenţia şi aplauzele siretenilor care au umplut sala Casei de Cultură din mica, dar cocheta localitate de graniţă, demonstrând o dată în plus utilitatea publică a unor astfel de manifestări şi interesul crescut pe care îl au în rândul cetăţenilor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Cafeneaua geopolitică” în Bucovina, o primă întâlnire la Siret.
 Vizualizări articol: 3091 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Cafeneaua geopolitică” în Bucovina, o primă întâlnire la Siret0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei