Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 dec 2014 - Anul XIX, nr. 283 (5792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Culoare, profunzime, armonii volumetrice

„Corespondenţe”, la Observatorul Astronomic Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Observatorul Astronomic din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava a avut loc săptămâna trecută, la ceas de seară, vernisajul unei expoziţii inedite.

Cu genericul „Corespondenţe”, expoziţia etalează o colecţie de lucrări de pictură, ceramică şi fotografie realizate de patru creatori ieşeni, lucrări care, pe fundalul „ferestrelor” de Univers punctate cu corpuri cereşti şi stele strălucitoare, creează un spectacol vizual de culoare, transparenţe, mister, profunzime şi armonii volumetrice.

 

Titluri sugestive pentru a sublinia anumite corespondenţe cu Observatorul Astronomic

Lucrările expuse, care aparţin artiştilor plastici Maria Boz, Ram-Lăcrămioara Boz, Otilia Chiriac şi Demetriad Bălănescu, mixează titluri ca „Spiritul naturii”, „Corolă”, „Apariţie”, „Stâlpii creaţiei”, „Devenire”, „Selenară”, „Explozie astrală”, „În albastru”, „Ritmuri astrale”, „Iluzie”, „Marină”, „Asfinţit”, titluri sugestive pentru a sublinia anumite corespondenţe (accentuate şi prin genericul expoziţiei) cu ceea ce ne propune prin rolul, rostul şi programul său Observatorul Astronomic Suceava.

Chiar momentul vernisării expoziţiei a creat o corespondenţă, întrucât momentul deschiderii s-a petrecut în întuneric („Pentru a retrăi - aşa cum a spus în calitate de gazdă lectorul univ. dr. Cristian Pîrghie, coordonatorul Observatorului Astronomic Suceava - momentul creaţiei Universului”), întuneric în care au început să pâlpâie doar mignonele candele înşiruite de-a lungul pieselor de ceramică, reliefuri proeminente pe suprafaţa unei nenumite planete.

 

Semnificaţia formelor, ritmurile compoziţionale şi contrastele cromatice ale lucrărilor

În salutul adresat participanţilor, prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorectorul responsabil cu activitatea ştiinţifică în cadrul universităţii sucevene, a accentuat faptul că evenimentul se circumscrie acţiunilor organizate de Observatorul Astronomic Suceava, care, împreună cu Casa de Cultură a Studenţilor, şi-a propus „să dezvolte activitatea culturală în campus”.

Artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedinta Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România, a remarcat „semnificaţia formelor, ritmurile compoziţionale şi contrastele cromatice ale lucrărilor”.

Şi dacă despre pictoriţa Maria Boz se poate spune că este o colaboratoare a filialei artistice sucevene (cu care s-a realizat în parteneriat un Salon al Profesorilor de Arte Vizuale), Ram-Lăcrămioara Boz este o ceramistă deschisă experimentelor care ţin de tehnologia glazurării, cu efecte plastice remarcabile, iar Demetriad Bălănescu, aşa cum scrie criticul de artă Valentin Ciucă, este un grafician care are „o predispoziţie pentru orizontul ipotetic al oniricului”.

 

Un dialog având ca subiect frumosul şi misterul ca trăire, simţire, admiraţie, fascinaţie

Ceramista Ram-Lăcrămioara Boz, singura expozantă prezentă la vernisaj (care a coordonat în intervalul 24-27 noiembrie un atelier de modelare în lut pentru copii organizat în incinta Observatorului Astronomic), o artistă care, pornind de la motivul trovanţilor (agregate minerale cu tendinţă de creştere spontană, cunoscute sub numele de „pietre care cresc”), a creat o serie de piese ceramice cu semnificaţii aparte, a spus despre Maria Boz că este „o nonconformistă”, despre Otilia Chiriac (care este medic stomatolog) că „toată viaţa a făcut artă fără să se gândească la acest lucru” şi despre Demetriad Bălănescu (cel mai tânăr dintre expozanţi) că s-a format într-un „mediu artistic care l-a stimulat”.

Lucrările expuse, aşa cum a subliniat ea, „se armonizează între ele deşi au fost create separat”, fără a fi integrate iniţial într-un proiect.

„Expoziţia - a încheiat ea - se doreşte a fi un omagiu adus artei şi o formă de comunicare a Creatorului ceresc, a creatorului pământesc/artistul plastic şi a omului de ştiinţă cu publicul, un dialog având ca subiect frumosul şi misterul ca trăire, simţire, admiraţie, fascinaţie”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Corespondenţe”, la Observatorul Astronomic Suceava.
 Vizualizări articol: 1933 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
„Corespondenţe”, la Observatorul Astronomic Suceava3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei