Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 oct 2014 - Anul XIX, nr. 251 (5760)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   25 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Trupa Icarus a câştigat trofeul Concursului Naţional de Folk pentru Tineret “Nada Florilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 25-26 octombrie, la Fălticeni s-a desfăşurat Concursul Naţional de Folk pentru Tineret “Nada Florilor”. La cele două probe din concurs, interpretare şi  compoziţie, au participat concurenţi din judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani, Bacău, Tulcea şi din Bucureşti.

Juriul concursului, format din Doru Stănculescu (preşedinte), Titus Constantin şi Eugen Avram, a avut o misiune foarte dificilă, atât în realizarea clasamentelor, dar mai ales în desemnarea câştigătorului trofeului festivalului. După mai bine de zece ore de deliberări, cei trei juraţi au decis ca trofeul celei de-a doua ediţii a Concursul Naţional de Folk pentru Tineret “Nada Florilor” (în valoare de 2.000 de lei) să fie acordat trupei sucevene Icarus.

 

Premiul special al juriului a fost acordat fălticenencei Mateiana Anechiforesei

Pentru Andrei Cicioc şi Bogdan Pinghireac, componenţii acestei trupe, nu mai este o premieră participarea la un festival naţional de folk şi urcarea pe cea mai înaltă treaptă a podiumul de premiere. Ei au prezentat la secţiunea compoziţie două piese proprii, una mai veche, “Tu şi toamna”, şi una mai nouă, “Un alt timp”.

La secţiunea interpretare, premiul III, în valoare de 500 de lei, i-a fost acordat grupului Simbol, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, premiul II, în valoare de 750 de lei, a fost obţinut de Mateiana Anechiforesei, iar premiul I, în valoare de 1.000 de lei, a ajuns la Dorohoi, fiind câştigat de grupul Noi Doi.

La secţiunea compoziţie, premiul III, în valoare de 500 de lei, i-a revenit concurentei Elena Cristina Zaharia pentru piesa „Iarnă, îţi mulţumesc”, premiul II , în valoare de 750 de lei, i-a fost acordat lui Paul Adrian Tihan, din Fălticeni, pentru melodia „Ploaie albastră”, iar premiul I, în valoare de 1.000 de lei, a ajuns la Tulcea, fiind câştigat de Cristian Mihai cu melodia „2 Mai”.

Premiul special al juriului, în valoare de 500 de lei, i-a fost acordat pentru expresivitate şi mesajul transmis prin cântec fălticenencei Mateiana Anechiforesei.

Premiile au fost înmânate de Marius Irimia, organizatorul concursului, şi de primarul Cătălin Coman, toţi premianţii susţinând recitaluri cu melodiile prezentate în concurs.

Primarul Cătălin Coman ne-a spus: “Au fost două zile frumoase, cu muzică de calitate. Pe viitor sperăm la mai mult soare, ne vom gândi şi din punct de vedere organizatoric cum să rezolvăm această problemă. Mulţumesc tuturor participanţilor, invitaţilor, membrilor juriului şi spectatorilor care au fost alături de concurenţi şi de invitaţi.”

 

Nicu Alifantis a revenit la Fălticeni după 30 de ani

Sâmbătă, Cătălin Ungureanu şi Titus Constantin au fost primii care au urcat pe scenă în încercarea de a încălzi atmosfera, după care Eugen Avram a interpretat câteva cântece care îi aparţin. Ultimul care a urcat pe scena din Piaţa Nada Florilor a fost Doru Stănculescu, ce a prezentat un recital cu piesele care l-au consacrat, printre acestea numărându-se “Ai, hai”, “Ecou de romanţă” şi “Fără petale”. Din cauza frigului, concertul lui Nicu Alifantis s-a mutat la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, locaţie în care s-au desfăşurat Gala laureaţilor şi recitalurile programate duminică.

Recitalul oferit de Nicu Alifantis a fost unul de excepţie, în care a reuşit să îi convingă şi pe cei mai tineri spectatori să îl asculte, pentru că mai are încă multe de spus în fenomenul artistic românesc. În cadrul spectacolului, Nicu Alifantis a adus şi un omagiu familiei din care provine, arătând prin muzică necesitatea de a păstra valoarea culturală şi spirituală a etniilor, interpretând în aromână „Cîntic din sîrmîniţă”, scris în memoria bunicii sale, dar şi un cântec în portugheză dedicat bunicului, care, fiind navigator, şi-a dorit foarte mult să ajungă în Portugalia, dar nu a reuşit, murind cu oful acesta, şi un cântec în limba greacă pentru că avea o datorie faţă de tatăl său, care “era de meserie grec”.

Nicu Alifantis a declarat la începutul spectacolului: “Mulţumesc organizatorilor că mi-au oferit posibilitatea de a reveni în Fălticeni după mai bine de 30 şi… de ani. Am venit cu mare drag, cu inima deschisă şi mă bucur de această întâlnire”.

La finalul spectacolului, la insistenţele publicului, Nicu Alifantis a fost nevoit să revină pe scenă pentru a interpreta melodia “Decembre”.

 

Emeric Imre şi Emeric Set   

Duminică, după Gala laureaţilor – decernarea premiilor şi prezentarea pieselor câştigătoare, a urmat un scurt recital al grupului Descântec din Iaşi, câştigătorul Trofeului “Nada Florilor” 2013, după care a urcat pe scenă Emeric Imre, însoţit de trupa sa, Emeric Set.

Emeric Imre este unul dintre cei mai iubiţi interpreţi de folk din ţară, impunându-se pe piaţa muzicală prin concertele susţinute în ultimii ani şi prin piesele cunoscute de iubitorii geniului, “Condamnare la toamnă”, Buna variantă rea”, „Mult prea mult”, „Ramuri de lumină” sau „Balada lui Ilie de la sculărie”. Recitalul lui Emeric Imre s-a terminat cu o piesă cântată de întreaga sală, „Nebun de alb”.

Artistul ne-a declarat: „Într-un oraş mic aveţi un festival pe care Clujul nu-l are. Este important că sunt festivaluri de acest gen în ţară, iar cel de la Fălticeni este unul dintre cele importante. Ultima oară am cântat pentru publicul larg din acest oraş cu Cenaclul Flacăra, cu Adrian Păunescu. Adrian Păunescu a fost o palmă cât o scenă de mare întinsă la mulţi din cei care astăzi au rămas pe această cărare frumoasă, care este muzica folk”.

 

Mihai Mărgineanu promovează produsele româneşti

Recitalul lui Mihai Mărgineanu, un amestec de muzică folk, lăutărească, folclorică, latino şi rock, a început cu un intro orchestral, după care a urmat una dintre cele mai cunoscute melodii ale sale, care poate fi ascultată în fiecare seară de joi, la Pro TV, “Zaritza Zanga”, după care a urmat “Paraschiva”. Un moment cu totul aparte a fost interpretarea la vioară a “Rapsodiei Române” de George Enescu, “pentru a ne simţi mândri că suntem români”.

Mihai Mărgineanu le-a oferit fălticenenilor şi cântecul compus când s-a căsătorit, “Un pat vernil”, dar şi o definiţie a bărbatului român dată de Mircea Dinescu şi Marin Sorescu, prin melodia “Mai ştii”. Pe lângă poveştile cu tâlc, Mărgineanu i-a satirizat prin muzică şi pe cei care care au tăiat pădurile, “M-am dus să tai un copac”, şi i-a înveselit pe cei prezenţi cu refrenele arhicunoscute ale pieselor ”Mă iubeşte femeile”, ”Gore din Chitila”, ”Foaie Verde, Foaie Fraga” sau ”Aviaţia dă senzaţia”. Petrecerea incendiară s-a terminat cu revenirea de două ori pe scenă a trupei la insistenţele publicului.

„Am fost foarte mirat că am fost invitat la un festival de folk, pentru că din păcate eu nu mai cânt folk. Ca să cânţi folk trebuie să ai o anumită stare. Eu am crescut cu folk, apoi cu rock. Ştiu toate cântecele de la Cenaclul Flacăra, era interesant să fi cântat şi o melodie folk, dar nu mi-a trecut prin cap”, a spus Mărgineanu.  

Aflând de desfăşurarea în aceste zile în urbea de pe Şomuz a Târgului Mărului, Mărgineanu a apreciat iniţiativa organizatorilor de a promova produsele româneşti.

„Perfect se combină folkul cu mărul, şi eu aş cânta gratis la orice fel de eveniment care promovează produsele româneşti. Este o promisiune pentru anul viitor. Vin gratis. Avem nişte produse spectaculoase şi oamenii încep să urle după ele în pieţe”, a precizat Mărgineanu.

 

“Am ajuns să fim în top 5 festivaluri de gen”

Festivalul Naţional de Muzică Folk pentru Tineret “Nada Florilor” Fălticeni, ediția a 2-a, desfăşurat în perioada 25-26 octombrie 2014 în Fălticeni, a fost catalogat ca “un festival foarte frumos, cu un concurs pentru tineri folkişti foarte bun calitativ, cu recitaluri de excepţie ale invitaţilor speciali. Nu o spun eu, ci o spun membrii juriului, concurenţii, spectatorii şi chiar invitaţii înşişi. Aş putea crede, cu puţin curaj, că am ajuns să fim în top 5 festivaluri de gen din România”, ne-a declarat dr. Marius Irimia, organizator.

Festivalul a fost organizat de Asociaţia Pathos Cultural, în colaborare cu Primăria Fălticeni şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trupa Icarus a câştigat trofeul Concursului Naţional de Folk pentru Tineret “Nada Florilor”.
 Vizualizări articol: 1176 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Trupa Icarus a câştigat trofeul Concursului Naţional de Folk pentru Tineret “Nada Florilor”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei