Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 aug 2014 - Anul XIX, nr. 190 (5699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Eveniment cultural

Expoziţie dedicată împlinirii a 190 de ani de la întemeierea Şcolii Armeneşti din curtea Bisericii Sf. Cruce

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, la ceas de seară, în toiul pregătirilor pentru hramul de la Hagigadar din ziua următoare, Filiala Suceava a Uniunii Armenilor din România (UAR) şi Direcţia Judeţeană Suceava a Arhivelor Naţionale au deschis, în imobilul în care a funcţionat Şcoala Armenească din curtea Bisericii Sf. Cruce din Suceava, o expoziţie dedicată împlinirii a 190 de ani de la întemeierea acestei şcoli.

Imediat după ce s-a încheiat slujba în biserică, iar soborul de preoţi, în frunte cu PS Episcop Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din România, a ieşit şi a sfinţit bucatele pregătite de doamnele comunităţii pentru Hramul Adormirii Maicii Domnului de la mănăstirea Hagigadar (carnea de vită, hurutul şi urechiuşele preparate pentru aganciubur - supa de urechiuşe), toţi cei prezenţi au fost invitaţi să participe la deschiderea acestei expoziţii.

Au păşit pe treptele Şcolii Armeneşti construite în urmă cu 190 de ani, alături de PS Episcop Datev Hagopian şi de preoţii Azad Mandalian şi Kricor Radu Holca (care, în dimineaţa aceleiaşi zile, au oficiat slujba de resfinţire a Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Botoşani), preşedintele UAR, Varujan Vosganian, deputatul Varujan Pambuccian, liderul Grupului minorităţilor naţionale din Parlamentul României, dr. Ioan Foit, preşedintele UAR - Filiala Suceava, invitaţi din ţară şi din străinătate la sărbătoarea de la Hagigadar.

 

„Această şcoală, cu tot mobilierul ei, a fost zidită spre a lăuda pe Domnul, cu mijloacele proprii naţiunii armene...”

Expoziţia, salutată la deschidere de preotul paroh Azad Mandalian, a fost prezentată pe larg de Corina Derla, care a cercetat arhivele şi a selectat documentele pentru etalare (cea care a prelucrat informaţiile referitoare la comunitatea armenească din Suceava pentru editarea lucrărilor „Hagigadar - Împlinitoarea dorinţelor”, „Turnu Roşu 500 - Hagigadar 501” şi „Ghidul spiritualităţii armeneşti din Bucovina istorică”).

Preotul şi cărturarul bucovinean Dimitrie Dan scria, în lucrarea „Obiceiuri şi credinţe armene la naştere, nuntă şi înmormântare” (Cernăuţi, 1904), că „mai înainte, exista o şcoală armeană la Zamca, sub conducerea călugărilor armeni, însă, în timpul ocupaţiei Bucovinei, acestă şcoală a fost adăpostită într-o clădire împreună cu şcoala moldovenească”.

În anul 1824, sub oblăduirea familiei Hagi, s-au construit în curtea Bisericii Sf. Cruce o şcoală primară şi un orfelinat pentru copii de etnie armeană salvaţi de la genocidul din anul 1915 din Imperiul Otoman.

Dimitrie Dan este cel care consemnează, în lucrarea citată, că „armenii din Suceava mai posedă o şcoală primară naţională, cu patru clase, dedicată Sfântului Grigorie Iluminătorul, care este adăpostită, din 1824, în frumoasa clădire aflată în ograda bisericii parohiale şi are următoarea inscripţie: <Această şcoală, cu tot mobilierul ei, a fost zidită spre a lăuda pe Domnul, cu mijloacele proprii naţiunii armene, cu credinţa în Iluminător, pentru binele tinerimii armene din oraşul Suceava. În anul după Hristos 1924, după calendarul armean 1273>”.

 

Documente originale şi fotocopii ale unor documente aflate la Arhivele Naţionale

Expoziţia etalează câteva documente originale, precum şi fotocopiile unor documente aflate la Arhivele Naţionale, cele mai multe dintre ele în limba germană. Poate fi văzut un catalog al Şcolii Armeneşti la 1824, dar şi un caiet de caligrafie cu scriere armeană, un certificat referitor la frecventarea cursurilor din anul 1858, sau un raport financiar al şcolii din anul 1883, o factură pentru rechizite din anul 1888 sau petiţia unui profesor referitoare la drepturile băneşti. Sunt prezentate fotocopia unei liste cu cei mai buni elevi al Şcolii Armeneşti din Suceava din anul 1891, un orar al şcolii şi un  plan de lecţie, o foaie matricolă precum şi un document care vizează un concurs pentru câştigarea bursei oferite de Anton von Prunkul.

La rândul său, Simona Palagheanu, şefa Direcţiei Judeţene Suceava a Arhivelor Naţionale, care a apreciat colaborarea cu Filiala Suceava a UAR în organizarea unor astfel de manifestări şi în editarea unor lucrări care pun în valoare fondul de documente al comunităţii armene, a semnalat, în paralel, prezentarea, în încăperea alăturată, a expoziţiei intitulate „Bucovina istorică”.

Expoziţia, realizată pe panouri imprimate, vizează contextul în care au evoluat cele unsprezece naţiuni din Bucovina, între care şi comunitatea armeană, în timpul Imperiului Habsburgic.

PS Episcop Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din România, preşedintele UAR, Varujan Vosganian şi deputatul Varujan Pambuccian au privit cu interes cele două expoziţii şi au primit informaţii suplimentare din partea organizatorilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie dedicată împlinirii a 190 de ani de la întemeierea Şcolii Armeneşti din curtea Bisericii Sf. Cruce.
 Vizualizări articol: 1187 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţie dedicată împlinirii a 190 de ani de la întemeierea Şcolii Armeneşti din curtea Bisericii Sf. Cruce5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei