Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 aug 2014 - Anul XIX, nr. 190 (5699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Ziua Sfinţilor Martiri Brâncoveni

„Moment de rugăciune şi pioasă amintire”, la Biserica Naşterea Maicii Domnului din municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Sfinţilor Martiri Brâncoveni a fost marcată la Suceava, la Biserica Naşterea Maicii Domnului, printr-o manifestare cu genericul „Moment de rugăciune şi pioasă amintire”.

 

Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat pe Martirii Brâncoveni, stabilindu-le zi de pomenire pe 16 august

Manifestarea, organizată de Biserica Naşterea Maicii Domnului (pe latura de vest a căreia, prin strădania preotului paroh dr. Viorel Ioan Vârlan, se află amplasat, pe axul crucii, din toamna anului 2004, grupul statuar „Familia Brâncoveanu”, realizat de artista plastică Ginette Santha) şi Fundaţia In Memoriam, a marcat împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a lui Constantin Brâncoveanu şi a celor patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu şi Matei, precum şi a ginerelui acestuia, sfetnicul şi vistiernicul Ianache Văcărescu, la data de 15 august 1714.

Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat din anul 1992 pe Martirii Brâncoveni, stabilindu-le zi de pomenire la data de 16 august, pentru a nu coincide cu praznicul Adormirii Maicii Domnului.

 

„Îi comemorăm pe Sf. Martiri Brâncoveni prin rugăciune şi printr-o manifestare de suflet”

La momentul comemorativ au participat ctitori ai bisericii, între care s-au aflat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, şi soţia sa, Elena, enoriaşi ai parohiei şi membri ai Fundaţiei In Memoriam.

Aşa cum a spus în cuvântul de deschidere preotului paroh dr. Viorel Ioan Vârlan, evenimentul se înscrie ca „un moment special, în care-i comemorăm pe Sf. Martiri Brâncoveni prin rugăciune şi printr-o manifestare de suflet”.

După rugăciunea şi troparul cântat sfinţilor, preotului paroh a dat citire Hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin care anul 2014 a fost declarat în Patriarhia Română, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ca Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei împărtăşanii)şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

 

Deşi li s-a promis viața în schimbul trecerii la mahomedanism, nu au renunţat la credinţa ortodoxă

Invitatul special al manifestării, arheolog dr. Paraschiva Victoria Batariuc, a conturat apoi contextul istoric în care Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești între anii 1688 și 1714, a devenit victima uneia dintre cele mai cumplite tragedii din istoria neamului românesc.

Subliniind faptul că, în perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu, Ţara Românească a cunoscut o perioadă de liniște și dezvoltare a vieții spirituale, domnitorul ducând o politică de mecenat artistic şi fiind ctitorul unor lăcaşuri religioase (bisericile de la Potlogi și Mogoșoaia, Mănăstirile Hurezi și Brâncoveni, Biserica Sf. Gheorghe Nou din București), prin care s-a impus stilul arhitectural brâncovenesc, dr. Paraschiva Victoria Batariuc a rememorat  momentul executării Brâncovenilor, la Istanbul, la porunca sultanului Ahmed al III-lea, cu accent pe faptul că, deşi li s-a promis viața în schimbul trecerii la mahomedanism, nu au renunţat la credinţa ortodoxă.

 

„Sfinţii Martiri Brâncoveni sunt un exemplu pentru noi toţi, dar în primul rând pentru tineri”

Aşa cum a remarcat la final preotul paroh dr. Viorel Ioan Vârlan, prin demnitatea cu care şi-au întâmpinat moartea „martirii Brâncoveni şi-au depăşit statura de simpli oameni”, motiv pentru care Biserica Ortodoxa Româna i-a canonizat, trecându-i în rândul sfinţilor.

„Sfinţii Martiri Brâncoveni - a încheiat el - sunt un exemplu pentru noi toţi, dar în primul rând pentru tineri. Ne-au dăruit nouă pildă cu care suntem mândri şi de aceea cinstim această zi şi ne rugăm ca ei să ne fie protectori!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Moment de rugăciune şi pioasă amintire”, la Biserica Naşterea Maicii Domnului din municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 1721 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Moment de rugăciune şi pioasă amintire”, la Biserica Naşterea Maicii Domnului din municipiul Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei